Doodeng: in 24 uur weet deze Robot al Terminator-achtig gedrag te vertonen

Gadgets Jeroen Kraak 29 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Hebben films als Terminator je een jeugdtrauma opgeleverd? Dan zal je niet blij worden van deze angstaanjagende AI-robot die binnen 24 uur zichzelf menselijke trekjes aanleert.

Hoewel AI-raceauto’s nog helemaal nergens op lijken, is de ontwikkeling van AI-robots stormachtig. Eentje lijkt de angst voor een Terminator-scenario weer iets dichterbij te brengen.

Deze robot is speciaal ontworpen om menselijk gedrag te leren en dat doet hij behoorlijk snel. Hij leert moeilijke taken binnen 24 uur door middel van AI.

De AI-robot die razendsnel leert

Deze robot is afkomstig van Sanctuary AI. Het bedrijf heeft een AI-systeem ontwikkeld met de naam Carbon. Het heeft het toegepast in alweer de zevende generatie van de Phoenix-robot.

Het enge aan de nieuwste versie van Phoenix is dat hij menselijk gedrag nog makkelijker kan spiegelen. Waar vorige modellen nog twee weken nodig hadden om nieuwe opdrachten te leren, doet de nieuwste versie dit binnen 24 uur. Het is nog geen Terminator, maar het laat zien hoe snel alles kan gaan.

Dit heeft grote voor- en nadelen. Het is fijn als een robot al je vervelende klusjes kan uitvoeren, zoals bijvoorbeeld schoonmaken of voor je koken als je even een dagje geen zin hebt om achter de pannen te staan. Binnen 24 uur leert hij alles. Bovendien zullen ze in de loop van de tijd steeds goedkoper worden, net zoals je bijvoorbeeld kent van andere gadgets.

Bang voor de Terminator

Het heeft ook verschillende nadelen. Als een robot straks zo makkelijk menselijke taken kan overnemen, zullen veel mensen hun baan verliezen. Dit kan vooral psychische gevolgen hebben, omdat mensen zich dan nutteloos voelen. En om dan nog maar te zwijgen over het ultieme doemscenario: Terminator in het echt.

Als een robot door middel van AI zichzelf zo snel en makkelijk nieuwe dingen kan aanleren, zal het niet lang duren voordat een humanoid slimmer is dan wijzelf. Er is dan ook goede regulatie nodig.

Maar niet alleen deze robot leert steeds sneller, dat geldt ook voor het bedrijf dat erachter zit. Sanctuary AI bouwt de nieuwe humanoid sneller dan de voorganger. Bovendien zijn de productiekosten lager, waardoor die ook goedkoper wordt.

AI ontwricht school: gymleraar laat directeur racistische uitspraken doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen