AI Sophy gaat Gran Turismo 7 naar grote hoogtes stuwen

Games Jelle van Es 10 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Over een maandje is het eindelijk zover. Dan komt Gran Turismo 7 uit. Het ziet er naar uit dat de nieuwe racegame op vele vlakken goed gaat zijn. Toch twijfelen we nog over één aspect: de manier waarop de tegenstanders rijden.

Dat is altijd de achilleshiel geweest. Maar een paar jaar geleden heeft Sony een speciale AI studio opgericht. En zij hebben nu samen met ontwikkelaar Polyphony Digital, de ontwikkelaar van Gran Turismo 7, de eerste uitkomsten gedeeld. Er wordt gewerkt aan een AI die voor een revolutie moet zorgen.

Speciale AI voor Gran Turismo 7 en de toekomst

Het project voor Gran Turismo 7 wordt Gran Turismo Sophy genoemd. En we hebben gelijk slecht nieuws: zij zal niet bij de lancering van de game beschikbaar zijn. Het is de bedoeling dat de AI later in de game door middel van een update wordt toegevoegd. Wanneer dat gaat zijn, dat werd tijdens de presentatie niet duidelijk. Omdat de ontwikkelaar niet echt bekend staat om zijn snelheid, verwacht ik niet dat dat snel gaat gebeuren.

Maar als Gran Turismo Sophy in Gran Turismo 7 komt, dan zou dat voor een revolutie moeten zorgen. De AI is het resultaat van een groot project waar verschillende studios aan hebben gewerkt. Er werden daarbij heel wat termen de ruimte in gegooid zoals Deep Reinforcement Learning en de AI moet er uiteindelijk voor zorgen dat de fantasie en creativiteit van ontwikkelaars niet meer beperkt hoeven te worden.

Hoe het werkt

De AI achter Gran Turismo 7 heeft echt geleerd om te rijden. Op dit moment is dat allemaal gedaan in Gran Turismo Sport, maar moet straks dus ook in de nieuwe game worden gestopt. Door meer dan 300.000 kilometer in de game te rijden, heeft de AI perfect door hoe alles werkt. In een demonstratie zagen we hoe vier Gran Turismo Sophy AI’s het opnamen tegen menselijke spelers die gelden als de besten van de wereld. En de AI wist de mensen te verslaan. Net als dat bepaalde schaakcomputers korte metten maken met schaakkampioenen. In de onderstaande video zie je hoe de strijd er aan toeging.

Tegelijkertijd moet de AI menselijke elementen kennen. Gran Turismo Sophy rijdt met respect rond en zal je niet van de baan afbeuken wanneer ze die mogelijkheid heeft. Het moet een eerlijke strijd opleveren, waarbij je op het puntje van je stoel zit terwijl je het tegen de computer opneemt. Zeg maar een online ervaring, maar dan offline.

Waarschijnlijk gaat het nog wel mogelijk zijn om in Gran Turismo 7 Gran Turismo Sophy in lagere moeilijkheidsgraden tegenover je hebben, zodat ook de minder geoefende speler een kans maakt op de winst. Maar de tijd dat je tegenstanders keurig als een rijtje op de ideale lijn blijven rijden, lijkt met de komst van deze AI tot het verleden te behoren.

Gran Turismo 7 wordt de uitgebreidste racegame op de PlayStation 5

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen