AI is duidelijk: je vingerafdruk als mens is alles behalve uniek

Tech Sam Dille 15 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Het is algemeen bekend dat elke vinger op je hand een unieke afdruk heeft. Dan zou je denken dat de vingerafdrukken niet te linken zijn aan dezelfde persoon. Maar volgens AI zit dat toch echt anders.

Vingerafdrukken zijn onmisbaar tijdens forensisch onderzoek. Ze kunnen bij het identificeren van verdachten. Het vervelende is, dat elke vingerafdruk uniek is. Hierdoor kunnen vingerafdrukken van andere vingers op dezelfde hand niet aan elkaar worden gelinkt.

Dankzij AI komt daar verandering in. De slimme technologie kwam erachter dat onze vingerafdrukken helemaal niet zo uniek zijn als we denken.

AI kan verschillende vingerafdrukken aan elkaar linken

Een team van de Columbia University trainde een AI-tool om 60.000 vingerafdrukken te onderzoeken. Het systeem kreeg de opdracht om te achterhalen welke afdrukken van dezelfde persoon waren.

De onderzoekers beweren dat de technologie een nauwkeurigheid van 75 procent heeft. Dat betekent dat de AI in 75 van de 100 gevallen verschillende vingerafdrukken aan dezelfde hand kan linken.

Je vingerafdruk is volgens AI niet uniek
(Afbeelding: Unsplash)

Niet te geloven

Hoe AI dit precies uitzoekt is een groot raadsel. Zelfs de wetenschappers weten niet precies hoe het systeem vingerafdrukken meet. De onderzoekers denken dat de technologie op een andere manier vingerafdrukken analyseert dan de traditionele methode.

In plaats van te kijken naar hoe de ribbeltjes eindigen of splitsen, kijkt de computer juist naar hoe de ribbeltjes in het midden van een vinger lopen. De onderzoekers waren erg verrast door de uitkomst. Ze waren bij aanvang erg sceptisch en hebben het onderzoek meerdere keren gecontroleerd en gecheckt.

Wat betekent dit voor de toekomst?

De resultaten van de studie kunnen invloed hebben op zowel de biometrie als het gebruik van één bepaalde vinger om een apparaat te ontgrendelen, als de forensische wetenschap.

Stel je voor dat er een duimafdruk wordt gevonden op een plaats delict en een wijsvingerafdruk op een andere plek. Normaal gesproken kunnen we niet met zekerheid zeggen of deze afdrukken van dezelfde persoon zijn. Maar met de AI-tool, lijkt dit wel te kunnen.

Het team van Columbia University denkt dat er meer onderzoek nodig is. AI-tools worden namelijk getraind op basis van enorme hoeveelheden data. Dus er zouden veel meer vingerafdrukken nodig zijn om deze technologie verder te ontwikkelen.

Daarbij waren alle afdrukken uitgeprint in perfecte staat, terwijl in de echte wereld vaak slechte of onduidelijke afdrukken worden gevonden.

AI van Google weet straks alles van je zonder dat je het door hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen