De airco kan verleden tijd worden door het gebruik van…witte verf?

Duurzaamheid Lisanne Beijen 2 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

In huizen in Nederland is airconditioning zeker niet de standaard. Dat komt doordat het maar een paar dagen per jaar écht serieus heet is. Tijdens die dagen vliegen de mobiele airconditioners en ventilatoren over de toonbank. Wetenschappers van de Purdue University in Indiana (Verenigde Staten) hebben een oplossing gevonden voor hitte in huis die airco’s overbodig maakt.

Om een hittegolf buiten de deur te houden hoef je volgens de wetenschappers geen apparaten in huis te halen. Hun oplossing is misschien iets rigoureuzer, maar werkt zeker net zo goed: haal je kluskleding uit de kast, koop en stevige kwast of verfpistool en verf de buitenkant van je huis met de speciale verf die de groep onderzoekers heeft ontwikkeld.

Meest witte verf ter wereld heeft een bijzondere titel

De speciale verf die is ontwikkeld in het lab van de Purdue University is officieel de witste verf ter wereld. De verf heeft hier zelfs een Guinness World Records-titel mee verdiend. Het record wordt opgenomen in de 2022 editie van het Guinness World Records-boek.

Dat de witste verf ter wereld deze titel draagt is niet het meest bijzondere aan de verf. Het record breken van ‘de witste verf ter wereld’ was nooit het doel van de onderzoekers. Het terugdringen van de opwarming van de aarde was wel het doel. Weg met de airco, hallo wit dak boven je hoofd.

onderzoek witte verf Guinness record
Professor Xiulin Ruan’s witste verf (Afbeelding: Purdue University photo/John Underwood)

Verf met unieke eigenschappen

Het team onderzoekers van de Purdue University in Indiana wilde verf ontwikkelen die zonlicht zou weerkaatsen van een gebouw. Die missie lijkt geslaagd. Volgens Xiulin Ruan, een professor in mechanical engineering aan de Purdue University, reflecteert de formule die in het lab is ontwikkeld 98,1 procent zonnestraling en zendt het tegelijkertijd infraroodwarmte uit. De meer dan spierwitte verf absorbeert minder hitte dan de zon uitstraalt. Hierdoor wordt een oppervlak dat met deze verf is beschilderd gekoeld tot onder de omgevingstemperatuur. En daarvoor wordt dus nul energie verbruikt.

Het is al mogelijk om verf te kopen die speciaal is ontwikkeld om hitte te reflecteren. Deze verfsoorten reflecteren alleen maximaal 80 tot 90 procent zonlicht en kunnen oppervlakken niet kouder maken dan hun omgevingstemperatuur.

witte verf Guinness records
Purdue University researchers Xiulin Ruan and Joseph Peoples gebruiken een infrarood camera om de koelprestaties van witte verfmonsters op een dak te vergelijken (Afbeelding: Purdue University photo/Jared Pike)

Super witte verf is airco van de toekomst

Het is moeilijk voor te stellen hoe wit deze witte verf daadwerkelijk is. Worden we sneeuwblind als we het met het blote oog bekijken? Vast niet, want dan zou je altijd met de ogen dicht of een zonnebril op je witte huis moeten naderen.

Op dit moment kun je de witte verf nog niet in de lokale bouwmarkt kopen, maar als het aan de onderzoekers ligt komt daar in de toekomst verandering in. Deze verf op de markt brengen kan namelijk een goede bijdrage zijn aan het terugdringen van de opwarming van de aarde. Volgens het wetenschappelijke onderzoek over deze nieuwe verfformule resulteert de applicatie op een dak met oppervlak van 300 vierkante meter in een koelend effect met een kracht van zo’n 10 kW. Dat is krachtiger dan veel airco’s die vandaag de dag gebruikt worden.

De verf maakt een airco in huis dus overbodig. Zeker in warmere regio’s waar de zon veel schijnt. Een lik ultra witte verf op het dak en/of op de muren kan CO2-uitstoot verminderen doordat er geen stroom vretende airco aan staat. Daarnaast bespaart het de consument misschien ook wat geld op warme zomerdagen. Een win-win dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen