Hoe verstandig is het om een AirTag in je auto te verstoppen?

Gadgets Jeroen Kraak 9 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

De AirTag is ideaal om spullen die je altijd kwijt raakt terug te vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sleutelbos of een portemonnee. Maar hoe zit het eigenlijk met een auto? Is het een goed idee om er eentje in te stoppen?

Een van de grootste nachtmerries van een autobezitter is dat zijn heilige koe wordt gestolen. Het is niet alleen het vervoermiddel dat je van A naar B brengt, maar het is ook een klein beetje een extra thuis. Het is de plek waar je lekker fout kan meezingen met je playlist zonder dat iemand meeluistert.

Een AirTag in de auto

Om de auto te beschermen kiezen sommige mensen ervoor om er een AirTag in te stoppen. Maar is dit eigenlijk wel een goed idee en is het een effectief middel om een auto terug te vinden?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, het is een goed idee om een AirTag in de auto te stoppen. Er zijn al flink wat zaken bekend in het buitenland waarbij de politie door middel van een AirTag een gestolen auto terug vond. Sterker nog, de politie in New York en in Washington DC hebben de trackers zelfs uitgedeeld als preventie tegen autodiefstal.

In Nederland zijn er echter nog geen zaken bekend waarbij een auto is teruggevonden door middel van een AirTag. Wel heeft de AirTag in Nederland geholpen in andere zaken.

Zo vond de politie in Amsterdam een tas terug van een man die ‘m in de trein was verloren. Bij de persoon waar de tas aangetroffen was in Amsterdam bleken ook nog eens tweehonderd andere gestolen goederen te zijn. Ook zijn al eens elektrische fietsen door de politie teruggevonden door middel van een AirTag.

Tweedehands elektrische auto kopen?
Elektrisch rijden (Afbeelding: Martin Katler/Unsplash)

Hoe pak je het goed aan?

Goed, die AirTag in de auto is dus een goed idee, maar je moet dit wel goed aanpakken. Nu een tracker gemeengoed is geworden checken sommige dieven dit ook voordat ze een auto meenemen.

Als ze er een ontdekken gooien ze ‘m gewoon de auto uit en ben je je voertuig kwijt. Je doet er dan ook goed aan om ‘m te verstoppen. Dat kan natuurlijk op allerlei plaatsen. Van ‘m plakken op de achterkant van je reservewiel of ergens in de bekleding.

Een AirTag werkt alleen als er een iPhone in de buurt is. Dat hoeft overigens niet je eigen telefoon te zijn. Door middel van de iPhone wordt de AirTag namelijk gelokaliseerd, waardoor je precies weet waar die is.

Toch moet je wel snel zijn, want een AirTag heeft een waarschuwingssysteem voor stalking. Als de AirTag drie dagen beweegt zonder dat de eigenaar in de buurt is, gaat er een alarm af.

Elektrische auto's kunnen binnenkort veel goedkoper worden
(Afbeelding: Eduardo Flores/Unsplash)

Er zijn echter ook auto’s waarbij trackers, zoals een AirTag, automatisch zijn ingebouwd. Tesla doet het bijvoorbeeld en het blijkt effectief. Bij cijfers uit de Verenigde Staten blijkt dat die elektrische auto’s minder vaak worden gestolen.

AirTag in je koffer: mag het en is het verstandig om te doen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen