Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Gadgets 25 jul 2021

8 dingen die je absoluut níét op AliExpress moet kopen

AliExpress is een prachtig platform waar je zo’n beetje alles kan kopen. Het is echter wel de vraag of je dat ook moet doen. Hoewel je er prima terecht kan voor veel leuke gadgets, zijn er ook dingen die je echt nooit bij deze Chinese webwinkel moet komen.

Het is heel verleidelijk om op AliExpress je digitale winkelmandje helemaal vol te gooien. Dat komt uiteraard vooral door de lage prijs. Producten die hier best prijzig zijn, kun je in veel gevallen voor een habbekrats uit China laten komen. Meestal kun je dit redelijk zorgeloos doen, maar helaas is dat niet altijd het geval.

Dit moet je nóóit kopen op AliExpress

AliExpress staat namelijk ook vol met producten die je absoluut moet vermijden of waar je voorzichtig mee moet zijn. Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet. Dit betekent overigens niet dat ze allemaal slecht zijn, maar je loopt wel risico dat je een kat in de zak koopt, of nog erger. Sommige producten op AliExpress zijn namelijk niet al te veilig.

1. Batterijen en accu’s

Er zijn verschillende reden waarom veel producten op AliExpress zo goedkoop zijn. Eén daarvan is de zeer kleine winstmarge van Chinese fabrikanten. Dit klinkt als een voordeel voor ons, maar kan ook gevaar opleveren. De producenten hebben weinig financiële ruimte en besparen daarom ook op veiligheid. Zo wordt er minder gecontroleerd en vaker gesjoemeld.

Batterijen AliExpress
Neem geen risico (Afbeelding: Unsplash / Robert Sorin)

Je kan op AliExpress dus nooit helemaal zeker zijn van een product. Dat is vooral gevaarlijk wanneer je met batterijen te maken hebt. Zo kunnen ze beschadigd zijn of missen ze een sensor. Oververhitting ligt daardoor op de loer, met brandgevaar (of zelfs explosiegevaar) tot gevolg. Pas dus op met batterijen, maar ook met producten die een batterij of accu hebben. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische fiets.

2. Motorhelmen op AliExpress

Motorrijden is een prijzige hobby, dus het lijkt misschien aantrekkelijk om een helm van AliExpress te halen. De Chinese webwinkel staat er vol mee, en er staan echt toffe ontwerpen en designs tussen. Toch is het zeer belangrijk dat jij je hierdoor niet laat verleiden.

Motorhelm AliExpress
Denk aan je veiligheid (Afbeelding: Unsplash / Gabe Pierce)

De meeste motorhelmen op AliExpress voldoen niet aan de veiligheidseisen. Dat kan je hier een flinke boete gaan opleveren, maar dat is natuurlijk niet het ergste. Ze zijn gewoon niet veilig, en dus loop je enorm veel risico. Op beschermende producten moet je nooit bezuinigen en dus kun je AliExpress op dat gebied beter vermijden. Dat geldt zeker voor motorhelmen.

3. Mesjes voor je scheermes

Of je nu man bent of vrouw, de kans is groot dat je scheermesje gebruikt. Van je baard tot je benen, bijna iedereen heeft wel een lichaamsdeel dat hij of zij scheert. Dat betekent dat je ook regelmatig scheermesjes in huis moet halen. Deze zijn vaak niet goedkoop, en dus lijkt het aantrekkelijk om ze goedkoop te scoren op AliExpress.

Scheermes AliExpress
Doe het jezelf niet aan (Afbeelding: Unsplash / Brett Jordan)

Toch is het beter om je niet te laten verleiden door de lage prijs. De spotgoedkoop scheermesjes op AliExpress zijn vaak van een lagere kwaliteit. In China zijn er nu eenmaal lagere eisen en wordt er minder gecontroleerd. Hierdoor is de kans groot dat je botte mesjes in huis haalt of mesjes die veel te ruw zijn. Geloof ons, dat wil jij je huid echt niet aandoen!

4. Zaden op AliExpress

Veel van de producten op deze lijst zullen je niet verrassen, maar deze misschien wel. Zaden klinken namelijk best onschuldig. Toch moeten we je afraden om deze te kopen op AliExpress. Laat je niet verleiden door alle exotische bloemsoorten die je in Chinese webshops kunt scoren voor een habbekrats, want ze nemen soms een hoop ellende met zich mee.

Zaden op AliExpress
Krijg je planten? Of onkruid? (Afbeelding: Unsplash / Markus Spiske)

Je krijgt namelijk niet altijd wat je bestelt hebt of je krijgt er gratis en voor niet een onaangename verrassing bij. Wie op AliExpress zaden koopt kan geluk hebben, maar ook zijn tuin verpesten met een hoop narigheid. Vooral het risico dat je onkruid in de grond stopt of vervelende beestjes loslaat op je tuin is behoorlijk groot. Neem dus geen risico en vermijd zaden op AliExpress.

5. Hele dure producten

De meeste mensen zitten op AliExpress om goedkope dingen in huis te halen. Toch vind je in deze populaire Chinese webshop ook een hoop hele dure producten. Als je wil kun je met een paar klikken duizenden euro’s uitgeven. Of dat een goed idee is, dat is een ander verhaal.

Tractor
Tractor kopen? (Afbeelding: screenshot AliExpress)

Op AliExpress kun je zelfs een tractor kopen voor minder dan 20.000 euro. Dat is geen geld voor zo’n enorm landbouwwerktuig, maar nog steeds heel prijzig. Je moet dan ook heel voorzichtig zijn met dit soort aankopen. Net als bij al het andere spul op AliExpress is de kwaliteit vaak niet heel hoog. Je loopt dus flink wat risico dat het product tegenvalt. Als je een paar tientjes uitgeeft is dat geen ramp, maar bij grote bedragen is dat natuurlijk wel zonde.

6. Condooms op AliExpress

Het is altijd goed om geld te besparen waar dat kan, maar op sommige dingen moet je nooit beknibbelen. Condooms zijn misschien wel het beste voorbeeld. Je bespaart weinig en de gevolgen kunnen vergaand zijn. Je kunt dus wel spotgoedkope condooms kopen op AliExpress, maar je moet je echt afvragen of het risico de besparing waard is.

7. Geheugen

Als je op zoek bent naar een (micro)SD-kaartje of een harde schijf, dan lijkt AliExpress de ideale plek. Je kunt er SSD’s scoren voor een prikkie. Helaas wil het product dat je uiteindelijk thuis krijgt nog wel eens tegenvallen. Verkopers liegen namelijk nog wel eens over de specificaties.

Geheugen SD kaart SSD
Geheugen kun je beter ergens anders kopen (Afbeelding: Unsplash / Markus Winkler)

Zo blijkt bijvoorbeeld opeens dat je 500GB SSD slechts 120GB aan opslaggeheugen heeft, of dat de schrijfsnelheid een stuk lager is dan beloofd. Enorm zonde. Daarnaast vallen de prijzen voor opslag in Nederland ook wel mee. Als je goed zoekt, vind je al snel een scherp geprijsde SSD of SD-kaartje die wél doet wat je vooraf beloofd is.

8. Speelgoed op AliExpress

Als je kinderen hebt, is het heel aantrekkelijk om goedkoop speelgoed te kopen bij AliExpress. Dit is ook zeker aan te raden, maar pas wel goed op. Niet al het speelgoed uit de Chinese webwinkel is even veilig. Lees daarom vooral reviews en gebruik je gezond verstand. Met iets als een bal kun je niet snel in de fout gaan, maar speelgoed met kleine onderdelen is mogelijk wel een risico.

Het is dan ook niet aan te raden om op AliExpress speelgoed te kopen voor kleine kinderen. Op die leeftijd willen ze nog wel eens in hun mond stoppen. Je loopt dan het gevaar op verstikking, maar in sommige gevallen ook op vergiftiging. In China nemen ze het niet altijd even nauw met de regels, zoals Arjen Lubach in bovenstaande video uitlegt.

Belangrijkste AliExpress tip

Bovenstaande producten kun je dus beter vermijden of extra voorzichtig mee zijn. Dat laatste is ook meteen de beste algehele tip die we je kunnen geven wanneer je winkelt op AliExpress. Gebruik je gezond verstand en wees extra voorzichtig met producten die je uit China haalt. Houd er rekening mee dat er wat mis kan zijn en neem vooral geen risico’s. AliExpress is leuk voor grappige gadgets, maar veel andere dingen kun je beter bij een meer betrouwbare partij kopen.

Ook goed om te weten is dat spullen kopen op AliExpress sinds juli 2021 een stuk duurder geworden is. Wat er is veranderd en hoe je onverwachte kosten kunt voorkomen, lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
8 dingen die je absoluut níét op AliExpress moet kopen
Sluiten