AliExpress-fans opgelet! Alles uit China wordt duurder vanaf 1 juli

Tech Thomas Aalderink 28 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Bestel je regelmatig wat bij Chinese webwinkels zoals AliExpress, Wish, Gearbest en Alibaba? Dan hebben we slecht nieuws voor je. Vanaf volgende maand (1 juli) gaan je bestellingen een stukje duurder worden. De Europese Unie heeft namelijk bepaald dat op alle online aankopen van buiten de EU voortaan btw betaald moet worden.

Tot heden betaalde je alleen belasting als je bestelling 22 euro of duurder was, maar dat gaat door een nieuwe Europese wetgeving dus veranderen. Per 1 juli is er geen vrijstelling meer en moet je ook bij goedkopere bestelling 21% btw betalen. Deze wet is ingesteld om zo het speelveld gelijk te trekken. Nu hebben webshops buiten de EU een voordeel ten opzichte van online winkels die zich binnen de unie bevinden.

Chinese webwinkels worden duurder

Veel Nederlanders gaan dat merken, want wij kopen massaal bij partijen als AliExpress, Wish en Alibaba. Zo gaven Nederlanders in 2020 meer dan een kwart miljard euro uit bij Chinese webwinkels. Als jij er daar één van bent, moet je zeker even opletten. Het feit dat je nu btw moet betalen, brengt namelijk nog een risico met zich mee. Als je niet scherp bent kan je AliExpress-bestelling nog veel duurder worden.

iPhone hoesje AliExpress
Dit soort goedkope hoesjes worden dus duurder (Afbeelding: AliExpress)

Wanneer je de 21% btw niet betaald bij het bestellen, dan wordt deze geïnd wanneer het pakketje aankomt in Nederland. De pakketdienst zal je vragen dit alsnog te betalen. Dat is niet zo’n probleem zou je denken, maar daar zijn wel kosten aan verbonden. Zo brengt bijvoorbeeld PostNL extra afhandelingskosten in rekening. Deze zijn tussen de 4 en 7 euro. Zo kan je goedkope telefoonhoesje van AliExpress opeens best duur worden.

Bij AliExpress zit je goed

Dus mocht je aan het rondkijken zijn op een Chinese webshop, let er dan goed op dat je de btw meteen betaalt. Gelukkig zijn er steeds meer winkels die meedoen aan het zogeheten éénloketsysteem (IOSS) van de EU. Ook AliExpress heeft aangegeven dat ze per 1 juli btw in rekening gaan brengen bij klanten uit de EU. Je bestelling bij die site gaat dus wel duurder worden (door de 21% btw), maar je loopt geen risico op extra kosten.

Wish vs AliExpress: welke webshop moet je gebruiken?

Deze bizarre gadgets kun je dus nog steeds met een gerust hart bestellen. Althans, qua prijs. Of ze aan je verwachting voldoen blijft natuurlijk altijd de vraag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen