Levensechte Altered Carbon plaatst onze ziel in een nieuw lichaam

Gezondheid Sam Dille 20 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

In de wereld van Altered Carbon draait de hele maatschappij op cyborg-technologie. Er kunnen harde schijven op mensen geplaatst worden en lichamen sturen machines aan. Dat laatste lijkt door een nieuwe uitvinding nu ook in het echt te kunnen.

Onderzoekers van ETH Zürich hebben een systeem ontwikkeld dat het mogelijk maakt om energie te winnen uit een lichaam. In een onderzoek, gepubliceerd in Advanced Materials, beschrijft het onderzoeksteam dat de energie in ons lichaam zelfs medische apparaten, zoals insulinepompen en pacemakers, kan aandrijven.

Altered Carbon in het echt dankzij de wetenschap

“Veel mensen, vooral in de westerse landen, krijgen dagelijks meer koolhydraten binnen dan ze nodig hebben,” zegt Martin Fussenegger, de leider van het onderzoek, in het persbericht. De wetenschappers gebruiken deze overtollige energie om elektriciteit te produceren.

Om dit proces mogelijk te maken ontwikkelde dit team een nieuwe brandstofcel. Dit is een apparaat dat chemische energie kan omzetten in elektrische energie. Deze brandstofcel wordt, net als bij Altered Carbon, onder de huid geplaatst. Daar voert hij twee taken uit. Hij absorbeert vloeistoffen in het lichaam en haalt daar glucose uit.

Uit de glucose haalt het apparaat elektronen, die stroom kunnen leveren. De brandstofcel zit vast aan een capsule met kunstmatige cellen. De elektronen reizen naar deze capsule en zenden een signaal dat de cellen insuline moeten produceren. Als de cellen dat gedaan hebben, geven de elektronen dit af aan het bloed. Net als bij Altered Carbon draait het hele proces op energie uit het lichaam.

Netflix Altered Carbon
Carbon (Afbeelding: Netflix)

Al getest bij muizen

Het systeem is in staat om de bloedsuikerspiegel terug te brengen naar een normaal niveau en de insulineproductie in evenwicht te houden. Volgens de onderzoekers zit er genoeg elektriciteit in het lichaam om niet alleen de kunstmatige cellen van stroom te voorzien, maar ook apparaten. Precies zoals in Altered Carbon. Wie weet kunnen we later dus onze smartphone opladen met ons eigen lichaam.

We zullen niet snel een wereld krijgen zoals we die kennen uit Altered Carbon. De brandstofcel is met succes getest bij muizen, maar Fussenegger zegt dat zijn team niet de financiële middelen heeft om dit idee ook op mensen te testen. Daarom zijn ze op dit moment op zoek naar een partner.

Zombiechampignons ‘The Last of Us’ zijn echt, maar zijn ze een probleem?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen