De regels waar de oudste mensen ter wereld bij zweren

Gezondheid Sam Dille 3 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Veel mensen hebben de droom om lang te leven, maar hoe doe je dat in vredesnaam? De oudste mensen op aarde volgen een aantal regels, waar je nu al op kunt letten.

We worden elke dag overspoeld met adviezen over wat we moeten doen om langer te leven. De een zegt dat je acht glazen water per dag moet drinken, terwijl de ander adviseert om te stoppen met alcohol.

Er is veel onderzoek gedaan naar wat de oudste mensen op aarde hebben gedaan om zo lang fit te blijven. Zij deden hele andere dingen om hun hart een paar jaar extra te laten kloppen.

De oudste mensen op aarde doen dit om langer te leven

Voor de onderzoeken keken wetenschappers vooral naar de ‘Blue-zone’. Dit zijn gebieden op aarde waar de oudste mensen ooit wonen. Plaatsen als Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), het Nicoya-schiereiland (Costa Rica) en Icaria (Griekenland) zitten vol met honderdjarigen.

Uit het onderzoek is een rijtje met tips gerold, die je zeker wilt volgen als je graag stokoud wilt worden. Misschien ben je er met een paar al bekend, maar de meeste zullen je ongetwijfeld verrassen.

sporten oordopjes workout
(Afbeelding: Andrea Piacquadio / Pexels)

Sporten met oordopjes

#1 Ga meer bewegen

We zitten de hele dag op onze stoel. Of het nu is om te werken, studeren of gamen. Studies tonen aan dat langdurig zitten, zoals dertien uur per dag, of minder dan 4.000 stappen per dag zetten, negatieve effecten heeft op onze stofwisseling.

Maar af en toe bewegen kan helpen om de stoelgang fit te houden. Onderzoekers hebben zelfs ontdekt dat “kuitspieroefeningen” in een zittende positie het metabolisme urenlang kunnen stimuleren. Met andere woorden: je hoeft niet elke dag 90 minuten te wandelen. Korte bewegingspauzes zijn net zo effectief.

#2 Drink af en toe wél alcohol

Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel eens meegedaan aan Dry January. En hoewel je gezonder wordt als je helemaal niet drinkt, is het soms beter om toch wel zo nu en dan een glas wijn te drinken. Niet zozeer vanwege de gezondheidsvoordelen van wijn op zich, maar meer vanwege de sociale interactie die gepaard gaat met af en toe een drankje.

In culturen waar de oudste mensen wonen, wordt matig alcoholgebruik vaak gedaan in een sociale context. Het draait meer om de positieve sociale interacties dan om de alcohol zelf. Die positieve relaties dragen bij aan geestelijk en emotioneel welzijn.

rode wijn gezond alcohol
Op je gezondheid! (Afbeelding: Unsplash)

#3 Doe regelmatig een ademoefening

We hoeven je vast niet uit te leggen dat stress niet goed voor je is. Toch is het vaak onvermijdelijk. Als je merkt dat je lichaam gespannen is of je emoties stijgen, haal dan diep adem, houd even vast en adem langzaam uit door je neus.

Hoe vaker je deze regel oefent, hoe rustiger je wordt. Het is een handige oefening om altijd en overal tot rust te komen.

#4 Eet net als de oudste mensen plantaardig voedsel

Een plantaardig dieet biedt verschillende voordelen, waaronder een verminderd risico op hart- en vaatziekten, lagere bloeddruk, betere bloedsuikercontrole, gewichtsbeheersing en een verminderd risico op bepaalde vormen van kanker. Bovendien draagt het bij aan een lagere ecologische voetafdruk en dierenwelzijn.

Onderzoekers raden aan om plantaardige eiwitbronnen, zoals bonen (zwarte bonen, sojabonen, tuinbonen en linzen), te verkiezen boven vlees. En wanneer je zin hebt in een dierlijke optie, kies dan voor een portie varkensvlees van 3-4 ons.

Plantaardig voedsel: de regel om langer te leven?
Eet smakelijk! (Afbeelding: Unsplash)

#5 Breng genoeg tijd door met vrienden

Er schuilt enorm veel kracht in verbinding en vriendschap. De oudste mensen hebben hechte vriendschappen en investeren in relaties voor het leven. Liefde en positieve sociale interacties zorgen voor oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd.

Het stofje speelt een rol bij het verminderen van stressniveaus. Dus liefdevolle relaties kunnen leiden tot verbeteringen in de emotionele toestand en fysieke gezondheid.

#6 Gebruik de 80 procent-regel

Onderzoekers hebben ontdekt dat de oudste mensen in de late namiddag of vroege avond eten en daarna de rest van de dag niet meer eten. Dit valt onder de ‘80% regel’. Hierbij stoppen mensen met eten als hun maag 80 procent vol is.

#7 Zoek een plek waar je jouw fijn voelt

Onderzoek toont aan dat het bijwonen van een geloofsgerelateerde dienst vier keer per maand je levensverwachting met vier tot veertien jaar kan verlengen.

Gemeenschap als regel om langer te leven
Samen sta je sterker (Afbeelding: Unsplash)

Als religie niet jouw ding is, is er altijd de mogelijkheid om je te verdiepen in je eigen persoonlijke welzijn. Zoek een groep mensen op die je accepteert en waardeert, of dat nu je lokale CrossFit-gym is of een wekelijkse traditie in het restaurant om de hoek.

#8 Zoek naar ‘het waarom’ net als de oudste mensen

Als je weet waarom je ‘s ochtends wakker wordt en een doel hebt in je dagelijks leven, toont onderzoek aan dat je tot zeven jaar aan je leven kunt plakken. Het Japanse concept van Ikigai moedigt mensen aan om hun persoonlijke roeping of doel te vinden. Dit doe je door jezelf vier vragen te stellen:

  • Waar houd ik van? (Passie)
  • Waar ben ik goed in? (Beroep)
  • Wat heeft de wereld nodig? (Missie)
  • Waar kan ik voor worden beloond? (Roeping)

Het kan even zoeken zijn, maar deze regel is echt de moeite waard om hier tijd voor te nemen.

Dit simpele trucje vertelt je of je te weinig water drinkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen