De klok tikt: supercomputer voorspelt het einde van de mens

Milieu Lucas van de Wetering 29 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Een supercomputer heeft ingeschat wanneer de mensheid aan zijn einde komt. Hoewel het er rampzalig uitziet, hoeven we ons niet meteen zorgen te maken.

De aarde heeft op het moment veel bedreigende factoren, de mensheid is hier een van. Dit zijn de bekende oorzaken zoals milieuvervuiling of overbevolking, maar ook heftigere dingen zoals de dreiging op een atoomoorlog.

Toch blijft de grootste bedreiging voor de aarde, en vooral voor de mensheid, klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Wetenschappers en geleerden zeggen dit al jarenlang, maar een heuse supercomputer heeft zojuist hetzelfde gezegd. En dat laat ons wel even zweten.

Het einde van de mensheid volgens een supercomputer

De dreiging van klimaatverandering op de aarde en de mensheid is al een langere tijd bekend. De planeet wordt warmer en hoewel we warm weer lekker vinden in de zomer, vindt de aarde het iets minder fijn. Wetenschappers zeggen dat ook, maar dat het de vraag is hoelang onze planeet deze temperatuurstijging aankan.

Met deze vraag in gedachte heeft een supercomputer berekent hoelang het duurt voordat de mensheid niet meer kan overleven. De computer gebruikt informatie over het klimaat, de tektoniek (de beweging van de aardplaten), oceanen van de aarde en ook de menselijke biologie om een duidelijke simulatie te maken waar het lot van de mensheid op te zien is.

Supercomputer voorspelt het brute einde van de mensheid dat ons letterlijk laat zweten
Stijgende temperaturen leiden tot droogte (Afbeelding: Pixabay)

Door verschuiving in de tektonische platen zou er een nieuw supercontinent ontstaan genaamd Pangea Ultima. Dit nieuwe continent zou zorgen voor meer CO2 in de lucht. Wat weer leidt tot hogere gemiddelde temperaturen van 40 tot 50 graden Celsius. Dit in combinatie met minder voedsel en water zou een gigantische bedreiging zijn voor alles op aarde, inclusief de mensheid.

We merken nu al de effecten van klimaatverandering. Toch hoeven we ons volgens de supercomputer nog niet direct zorgen te maken. Dit doemscenario van de supercomputer voor de mensheid wordt pas over 250 miljoen jaar verwacht, wens die generatie maar vast succes.

Waarschuwingssignaal voor het heden

Hoewel we dus nog even hebben voordat het einde van de mensheid gepland is, kan de simulatie van de supercomputer ook invloed hebben op het heden. We kunnen dit doemscenario al gebruiken als een waarschuwingssignaal dat er iets moet veranderen. Anders loopt het wellicht niet goed af.

Volgens een co-auteur van het onderzoek is het essentieel dat we de huidige problemen zoals klimaatverandering niet uit het oog verliezen. Ook al gaan wij het einde niet meemaken, het is wel aan ons om dit einde te voorkomen zover dit mogelijk is. Want als wij nu ons best doen, kunnen we wellicht nog een verandering in gang zetten.

De hele wereld fikt af, maar Europa is er helemaal slecht aan toe

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen