De hele wereld fikt af, maar Europa is er helemaal slecht aan toe

Milieu Lucas van de Wetering 23 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

De aarde warmt steeds verder op. Maar nu blijkt het dat dit in Europa makkelijk het snelst gaat, en dit is waarom.

De aarde is al jarenlang steeds verder aan het opwarmen. Deze opwarming van de aarde heeft dan ook een groot effect op de klimaten op onze planeet. Maar Europa laat zien dat de aarde lang niet overal even snel opwarmt.

Uit het onderzoek van de European State of the Climate (ESOTC) blijkt dat ons continent, Europa, vele malen sneller aan het verwarmen is dan andere continenten op de aarde. En dit verschil is niet zo klein ook. Maar hier is een logische reden voor.

Europa verwarmt als een tierelier

Uit het 2023 verslag van de ESOTC blijkt dat de temperaturen in Europa met 2,3 graden Celsius boven pre-industrieel niveau stijgen (dus 1860). Deze stijging is gemeten volgens een vijfjarig gemiddelde. Dit is een gigantische stijging vergeleken met andere delen van de wereld.

De wereldwijd gemiddelde temperatuurstijging ligt een hele graad lager dan in Europa, namelijk 1,3 graden Celsius. Dit is nog steeds een grote temperatuurstijging, maar het is overduidelijk veel lager dan de 2,3 graden Celsius van Europa.

Toch is dit helaas geen nieuwe verandering. De afgelopen 30 jaar zijn de temperaturen in Europa twee keer zo snel gestegen als in de rest van de wereld. 2023 is slechts het nieuwste datapunt in een decennialang probleem.

De reden hiervoor Europa’s opwarming

Toch is dit verschil in temperatuurstijging niet zonder reden. Klimaatexperts zeggen dat de snelle opwarming van Europa vooral komt door de ligging van het continent. Europa ligt recht onder het Noordpoolgebied, oftewel de snelst opwarmende regio op de hele wereld.

Naast de nabije ligging van de Noordpool helpt het ook niet dat Europa omringt is door snel opwarmende zeeën. De opwarming van de Baltische, de Zwarte en het Oostelijke deel van de Middellandse Zee is drie keer zo hoog dat het wereldwijd gemiddelde.

Gevolgen van de opwarming

Deze razendsnelle opwarming is niet zonder gevolgen. Zo was 2023 bijvoorbeeld het op een na warmste jaar in de hele Europese geschiedenis. Bepaalde delen van Europa hadden tussen de zestig en tachtig dagen last van sterke hittestress. Zuid-Spanje had hier het meeste last van met meer dan tachtig dagen.

De hele wereld gaat in vlammen op, maar Europa is al helemaal zwaar de klos
Een bosbrand in Catalonië. (Afbeelding: David Borrat / EPA)

Aan de andere kant hadden noordelijke delen van Europa last van extreme koudestress. Zo had het centrale gedeelte van IJsland ongeveer honderd dagen last van extreem koude temperaturen. Denk hierbij temperaturen tussen de -16 en min 40 graden Celsius.

Maar de opwarming van Europa heeft niet alleen invloed op de wereld zelf, maar ook op mensen. Het aantal sterfgevallen door hoge temperaturen is in de afgelopen twintig jaar met 30 procent gestegen. Zo waren de temperaturen van de afgelopen zomer redelijk gevaarlijk voor ouderen en mensen die buiten werken.

De natuur heeft het door hoge temperaturen ook moeilijk gehad. Zo kreeg Europa veel meer te maken met overstromingen en bosbranden. Griekenland werd vorig jaar nog getroffen door de grootste natuurbrand in Europese geschiedenis: de Evros brand.

Toekomstblik

Toch is niet alle hoop verloren. Europa schakelt ook razendsnel over naar hernieuwbare energiebronnen in plaats van fossiele brandstoffen. 2023 was het tweede jaar waarin Europa meer stroom opwekte met hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie dan met fossiele brandstoffen. Zeker een positieve vooruitgang dus.

De opwarming van de aarde en klimaatverandering gaat nog wel een lange tijd een probleem blijven, al helemaal in Europa. Toch kunnen we goed ons best blijven doen om deze temperatuurstijging zo laag mogelijk te houden.

The Line (€1 biljoen) moest 170 km lang worden, maar is nu nog maar 2,4 km

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen