Bijna alle Star Wars-planeten delen gek genoeg één bijzonder feit

Films & Series Lucas van de Wetering 22 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Bijna elke planeet in het Star Wars-universum heeft maar één bioom op de hele planeet, en daar is een interessante reden voor.

Het universum in Star Wars is super uitgebreid, net als in het echt. In de ruimte-franchise zijn er miljoenen bekende planeten, waarvan er al meer dan een miljoen in het senaat zitten in de prequels. We hebben lang niet al deze planeten gezien in de films en series, maar wel veel.

 Misschien is het je wel eens opgevallen dat veel van de planeten die we zien in Star Wars maar één klimaat en bioom heeft. Dat is natuurlijk totaal anders van wat we hier op aarde hebben. Maar er is een goede reden voor het bestaan van de vele mono-bioomplaneten.

Mono-bioomplaneten in Star Wars

Mono-bioomplaneten zijn planeten met slechts één bioom of klimaat. Dat betekent dus dat er over de hele planeet bijvoorbeeld maar één type flora kan bloeien en dat de temperatuur en weersverwachtingen relatief hetzelfde zijn.

Bekende voorbeelden in Star Wars van mono-bioomplaneten zijn Tatooine en Hoth. Tatooine is een compleet droge woestijnplaneet, waar mensen ook maar met moeite kunnen overleven. Door dit droge klimaat over de hele planeet is Tatooine ook verre van rijk. Hoth zagen we voor het eerst in The Empire Strikes Back, dit is een ijsplaneet.

De verrassende reden waarom planeten in Star Wars maar één bioom hebben
Hoth in The Empire Strikes Back (1980) (Afbeelding: Disney)

Ook in de Melkweg

Toch zijn deze mono-bioomplaneten zeker niet exclusief tot het Star Wars-universum. Ons sterrenstelsel, de Melkweg, heeft ook planeten met slechts één klimaat. Sterker nog, we hebben redelijk veel van deze mono-bioomplaneten.

Zo heeft Mars wel wat geologische diversiteit, maar over het algemeen is er een overheersend klimaat. Mars is overal koud met een landschap dat alleen bestaat uit gesteente. Jupiter heeft door de vele vulkanen op de planeet überhaupt geen ecosysteem. En de helft van de planeten in de Melkweg zijn alleen maar gemaakt van gas. Mono-bioomplaneten komen veel meer voor dan je denkt.

Aarde is een uitzondering

De grootste reden voor de vele mono-bioomplaneten in Star Wars is dat de aarde eigenlijk heel speciaal is. De meeste planeten hebben slechts één bioom. De aarde is door haar ligging een unieke planeet met intelligent leven, meerdere klimaten, adembare lucht en genoeg water.

Doordat de aarde zo uniek is in dit opzicht, was het ook niet logisch geweest om veel planeten in Star Wars op dit unicum te baseren. De vele mono-bioomplaneten zijn eigenlijk een realistische afspiegeling van ons eigen sterrenstelsel.

De verrassende reden waarom planeten in Star Wars maar één bioom hebben
Naboo in Attack of the Clones (2002) (Afbeelding: Lucasfilms)

Aarde-achtige planeten in Star Wars

Toch zijn er niet alleen maar mono-bioomplaneten in Star Wars. De planeet die we het meest kunnen vergelijken met de Aarde is hoogstwaarschijnlijk Naboo. Deze planeet heeft namelijk een uitgebreid assortiment aan landschappen en klimaten laten zien. Van moerassen, tot bossen en gigantische oceanen.

Ook Star Wars-planeten zoals Alderaan en Coruscant (voor de verstedelijking) hebben laten zien dat er veel verschillende klimaten mogelijk zijn. Deze drie bioom-gevarieerde planeten zijn ook meteen een paar van de rijkste planeten. Het lijkt dus alsof meerdere biomen een betere kans geven op rijkdom en welvaart.

Mono-bioomplaneten zijn dus niet iets wat uniek is tot het Star Wars universum, de Melkweg kent er ook genoeg. Onze planeet, de aarde is in dat opzicht toch weer unieker dan gedacht. En Star Wars heeft een mooie afspiegeling gegeven van deze realistische verdeling.

Vergeet The Mandalorian, zo hadden Star Wars-series eruit gezien volgens George Lucas

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen