In ‘The Wall’ wil Amac het groots en anders aanpakken

Apple rmens 15 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

“Apple zag deze locatie aanvankelijk niet zitten”, vertelt Ed Bindels, CEO van Amac tijdens de persopening van de nieuwste vestiging in winkelcentrum The Wall te Utrecht. Het is hoogst ongebruikelijk om een Apple Premium Reseller (APR) buiten een stadscentrum te openen.

Bindels begon in 2005 met een winkeltje in Utrecht. Toen was de iPhone er nog niet en lag de focus op de Mac, dus werd de naam Amac. De nieuwe vestiging aan de rand van Utrecht is inmiddels winkel 47 en de grootste APR ter wereld. Het gebouw is 6.200 vierkante meter en de winkelruimte meet 675 vierkante meter.

Leuke dingen náást de winkel

De nieuwste Amac ziet er van binnen uit als… een Amac. Apple Premium Resellers mogen zelf niet bepaald creatief zijn met het interieurontwerp. Apple bepaalt alles, van de indeling tot het lichtplan. Natuurlijk ziet het er strak en ruimtelijk uit. Die vierkante meters zorgen voor ademruimte, maar het blijft een standaard ontwerp.

Leuker zijn de ruimtes naast de winkel. Daar is plaats om uit het standaard APR-concept te springen. Amac heeft in The Wall ruimte genoeg, dus gebeurt er ook het een en ander naast de winkelvloer. Er is een auditorium, trainingsruimte en servicebalie, maar ook een ruimte die volledig in het teken van smart home staat. Daar kunnen geïnteresseerden alles proberen en bekijken. Er staat ook nog een ruimte leeg, maar die komt binnenkort in het teken van Apple en educatie te staan.

Interieur van de winkel – Klik/tap voor groter.

Apple zag ‘The Wall’ aanvankelijk niet zitten

Het verhaal van winkelcentrum The Wall is een beetje treurig. Het enorme winkelcentrum naast de A2 dat ook als geluidswal dient, kampt al bijna tien jaar met leegstand. Het kende drie vastgoedboeren als eigenaar en daarvan zijn er twee failliet gegaan. Toch was dat niet de reden dat Apple een Amac in dit winkelcentrum niet zo zag zitten. Bindels grapt: “Het is een high street locatie… maar dan aan een high way.”

“Alle Apple Premium Resellers moeten in een binnenstad of een andere A-locatie zoals een drukke winkelstraat zitten”, vervolgt de CEO van Amac. “The Wall is dat echter niet en we hebben behoorlijk wat werk gehad om Apple van deze locatie te overtuigen. Al met al zijn we twee jaar bezig geweest om de plannen concreet te maken. Die bestonden niet alleen uit vele gesprekken met Apple, maar ook met de vastgoedeigenaar. We zijn eigenlijk pas twee maanden aan het bouwen”, aldus Bindels.

Amac the wall ed
CEO Ed Bindels – Klik/tap voor groter.

Magazijn en reparaties bij de hand

De ruimte die Amac huurt bestaat maar voor 10 procent uit winkelvloer. Andere verdiepingen blijven echter niet lang leeg staan. Het magazijn is al verhuisd en zit nu recht onder de winkel. De centrale ligging aan de A2 maakt het een prima locatie om online bestelde producten af te halen. Voorraad is niet het probleem.

Reparaties moeten een andere pijler worden. Momenteel heeft Amac vier locaties in Utrecht en moeten ingeleverde producten voor service vrijwel altijd opgestuurd worden. Boven de winkel in The Wall wordt een nieuwe reparatiedienst opgetuigd. “Er komt een interne doorgang van de winkel naar het reparatiecentrum. We kunnen producten die in de winkel ingeleverd worden meteen aanpakken”, vertelt Bindels. Hij vervolgt: “Als het haast heeft, kunnen klanten straks een product inleveren, een rondje door het winkelcentrum lopen en wachten op hun reparatie.”

Amac The Wall reparatiecentrum
Aan het reparatiecentrum wordt nog gesleuteld. Het moet in het eerste kwartaal van 2019 operationeel zijn. Het uitzicht is in ieder geval al goed – Klik/tap voor groter.

Wij vroegen ons nog af of de opening van een nieuwe ‘flagship’ APR met uitgebreid reparatiecentrum ook wil zeggen dat Apple voorlopig zelf niet naar Utrecht komt. Natuurlijk weet Bindels officieel niets, maar uit zijn antwoord blijkt wel het een en ander. De Amac-CEO: “We hebben lange gesprekken met Apple gevoerd en zouden deze investering niet doen als er grote risico’s waren. Apple is momenteel vooral Azië aan het veroveren met eigen winkels.”

  • Amac The Wall werd op 15 december 2018 geopend en is te vinden aan de Proostwetering 9 in Utrecht
The Wall
Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen