Amazon voor honderd­duizenden euro’s opgelicht door slinkse twintiger

Tech rmens 26 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Online shopinggigant Amazon is voor honderd­duizenden euro’s opgelicht door een 22-jarige Spanjaard genaamd James. Hij wist met een slinkse truc het retoursysteem van het bedrijf te misleiden. Na het bestellen van een product, retourneerde hij binnen 14 dagen de originele doos en doosjes van producten, maar dan gevuld met zand.

Amazon gebruikt een automatisch systeem om retourpakketjes te verwerken. Als het gewicht van een doosje overeen komt met dat van het originele product, zet het bedrijf direct een terugbetaling in gang. Controle of het originele product ook echt in de doos zit, gebeurt alleen steekproefsgewijs.

Amazon trapte er (te) lang in

De jongeman was echter niet tevreden met de terugbetalingen alleen. Hij startte ook een webshop om de producten die hij hield te verkopen. Uiteraard zonder originele doosjes, want die werden teruggestuurd naar Amazon, voor het geval iemand een doos opende. De manoeuvre werkte goed, aangezien hij door de jaren heen € 300.000 wist binnen te harken zonder dat Amazon iets vermoedde.

De truc van de eeuw? Helemaal niet, want Amazon ging uiteindelijk toch iets vermoeden. Sinds enkele maanden controleert het bedrijf het aantal bestellingen dat door klanten wordt geretourneerd en checkt de meest verdachte gevallen. Het magazijn in Barcelona merkte de onophoudelijke terugkeer van pakketjes van de jongen op. Na een check van de geretourneerde pakketten, werd het bedrog snel ontdekt. Het Amazon-account van de jongen werd opgeschort. Als je van plan bent hetzelfde te doen, weet dan de Spaanse justitie inmiddels ook een strafrechtelijk onderzoek is gestart.

Amazon cat
Nee, het is ook geen goed idee om je kat terug te sturen in plaats van zand – Klik/tap voor groter. Foto door Stephen Woods (CC BY 2.0)

Forse straf

De 22-jarige jongen en de vrienden die hem bij deze zwendel holpen, worden aangeklaagd voor fraude en deelname aan een criminele organisatie. Ze riskeren zes jaar achter de tralies, meldt de Spaanse krant El Espanol. Het is overigens niet de eerste keer dat Amazon met dit soort fraude te maken krijgt. Twee Amerikanen deden precies hetzelfde en wisten tussen 2014 en 2016 1,2 miljoen dollar te verdienen met meer dan 2.700 bestellingen voor elektronische producten. Het was toen de postdienst in Indiana die het bedrog ontdekte en de politie waarschuwde.

De jongen, James, staat links op deze archieffoto – Klik/tap voor groter. Via: Elespanol.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen