Vijf gevaarlijke Android-apps die geld van je rekening lijken te jatten

Tech Wesley Akkerman 2 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoewel Android met Google Play een veilige downloadwinkel aanbiedt, kan het platform van Google nog wel eens als het Wilde Westen aanvoelen. Via omwegen is het nog altijd mogelijk apps te installeren, die mogelijk kwade bedoelingen hebben. Maar soms haal je die gevaarlijke apps gewoon uit de digitale winkel…

Daar zijn helaas tal van voorbeelden van. Threat Fabric toont echter vijf recente voorbeelden van apps die nu dus in omloop zijn en naar je informatie vissen. De vijf Android-applicaties hebben het gemunt op je bankgegevens. Dat is een extra reden om de komende tijd dus voorzichtig met nieuwe apps om te gaan.

Android-apps willen bankgegevens

Wat hebben de vijf Android-apps nog meer gemeen? Ze maken allemaal gebruik van een trojan genaamd Sharkbot. Daarmee kunnen kwaadwillenden inloggegevens, bankrekeningnummers en andere financiële gegevens buitmaken. Het uiteindelijke doel is natuurlijk geld van je rekening trekken. Yikes.

Android 13, smartphones
(Afbeelding: Daniel Romero / Unsplash)

Het vervelende aan dit soort apps is dat ze op het eerste gezicht gewoon lijken op legitieme apps. Maar zodra je zo’n app dus op je smartphone installeert, dan haal je in feite malware binnen. Met malware kunnen kwaadwillige mensen computersystemen verstoren, gevoelige info verzamelen en toegang krijgen tot systemen.

Opletten geblazen

Dat is dus opletten geblazen. Vooralsnog lijken de vijf Android-apps bedoeld te zijn voor de Italiaanse markt. Maar mochten ze de overstap maken naar Nederland, dan ben je dus voorbereid. Eén van de apps is Codice Fiscale, die Italianen kan ‘helpen’ met het berekenen van de belasting die iemand moet betalen.

Zodra je de app installeert en de app ziet dat je in Italië woont (door de simkaart te checken), word je doorgestuurd naar een externe pagina die zegt dat er een update beschikbaar is. Zodra je de update binnenhaalt, haal je de malware binnen. Het moraal van het verhaal: update dus nooit apps buiten Google Play om.

Mocht je ook één van de onderstaande vijf apps tegenkomen, vermijd die dan ala de pest en rapporteer ze bij Google. Dan bestrijden we allemaal dit kwaad.

  • Recover Audio, Images & Videos 
  • Codice Fiscale 2022 
  • Zetter Authentication
  • File Manager Small, Lite
  • My Finances Tracker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Threat Fabric

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen