Android en iOS-gebruikers mogen dit in 2024 allemaal verwachten

Smartphones Sam Dille 30 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Je smartphone is een van je beste vrienden en dat zal volgend jaar vast niet veranderen. Maar we kunnen wel een hoop nieuwe functies en updates verwachten van Android en iPhone. Wij doen alvast wat voorspellingen.

2023 was een behoorlijk solide jaar wat de smartphone-industrie betreft. Smartphones als de iPhone 15 wisten Apple-fans te verbazen. Maar ook Android had een goed jaar met modellen als de Samsung Galaxy S23 en OnePlus 11.

Wij kunnen niet wachten op alles wat 2024 ons te bieden heeft. Daarom kijken we alvast vooruit naar wat je volgend jaar kunt verwachten op nieuwe smartphones.

Dit wordt het 2024 van Android en iPhone

Of je nu in team Android of team iPhone zit. Aankomend jaar belooft veel goeds voor de smartphone-industrie. Hier lees je al onze voorspellingen voor het nieuwe jaar.

#1 AI, AI en nog eens AI!

2023 was hét jaar van Artificial Intelligence. Het is dus geen wonder dat we verwachten dat veel nieuwe vlaggenschipmodellen van Android en iPhone verbeterde AI-hardware hebben.

Google voert rigoureuze verandering door voor Android en Pixel
(Afbeelding: Mark Hofman/WANT)

In 2024 krijgen nieuwe smartphones dankzij kunstmatige intelligentie een hoop geweldige functies. Ze kunnen bijvoorbeeld tekst omzetten in plaatjes, achtergronden toevoegen aan portretten en je foto’s nog beter bewerken met Magic Editor.

Samsung zegt zelfs dat hun nieuwe modellen realtime kunnen vertalen tijdens telefoongesprekken dankzij AI. En Google heeft een functie waarmee je kunt inzoomen op foto’s.

#2 Betere prestaties door nieuwe chipsets op Android- en iPhone-toestellen

De gloednieuwe Snapdragon 8 Gen 3- en Dimensity 9300-chips zullen naar verwachting volgend jaar veel Android- en iPhone-modellen aandrijven. En beide chips verhogen de lat wat pk’s betreft.

De nieuwe Snapdragon 8 Gen 3 heeft een betere opstelling van de rekenkracht in de telefoon. Er is één grote kern, vijf middelgrote kernen en twee kleine kernen. Dit zorgt ervoor dat de telefoon sneller kan werken bij verschillende taken. De Dimensity 9300 daarentegen heeft vier grote kernen en vier middelgrote kernen, waardoor hij ook goed presteert bij veeleisende taken.

iPhone 15 Pro camera
(Afbeelding: Jeroen Kraak/WANT)

Voor je smartphone betekent dit veel goeds, maar of je portemonnee hier ook blij van wordt is nog maar de vraag. Verwacht wordt dat de nieuwe chipsets een stuk duurder zijn en dat heeft gevolgen voor de prijs van nieuwe smartphones.

#3 Meer smartphones met een periscoopcamera

Een periscoopcamera is een speciaal soort camera die wordt gebruikt in smartphones. Het werkt op een vergelijkbare manier als een periscoop in een onderzeeboot.

In plaats van de camera rechtstreeks bovenop de telefoon te plaatsen, wordt de lens horizontaal geplaatst en wordt het licht via spiegels naar de lens gereflecteerd. Dit zorgt voor een betere zoommogelijkheid zonder dat de smartphone er dikker door wordt.

We zagen in 2023 verschillende telefoons met periscoopcamera’s met een goede beeldkwaliteit bij weinig licht. Daarom voorspellen we dat deze trend zich volgend jaar zal voortzetten bij nieuwe Android- en iPhone-toestellen.

Periscoopcamera van Oneplus 12
De OnePlus 12 krijgt ook een periscoopcamera. (Afbeelding: OnePlus)

#4 Meer (en goedkopere) opvouwbare smartphones

2023 is het eerste jaar dat Samsung serieuze concurrentie had voor de beste opvouwbare smartphone. HONOR, OnePlus, Google, Motorola en zelfs TECNO boden allemaal opvouwbare apparaten aan.

Het lijkt niet meer dan logisch dat dit zich in 2024 voortzet en dat meer merken foldables gaan aanbieden. Wie weet zullen we naast Android ook voor het eerst een opvouwbare iPhone zien.

Galaxy Z Fold 3
Flex Mode in actie (Afbeelding: Samsung)

#5 Het middensegment wordt nóg beter

We hebben een geweldig jaar gehad als het gaat om smartphones uit het middensegment. Denk aan toestellen als de Samsung Galaxy A54 en Google Pixel 7a die enkele vlaggenschipfuncties naar een meer betaalbare prijs brachten. De Google-telefoon bracht zelfs draadloos opladen naar het middensegment.

Deze trend lijkt volgend jaar niet te vertragen. Het lijkt er bijvoorbeeld op dat steeds meer telefoons in het middensegment nu ook zoomcamera’s krijgen. Dat betekent dat je beter kunt inzoomen op je foto’s. Daarnaast worden de high-end camerasensoren die normaal gesproken alleen in dure telefoons zitten, nu ook gebruikt in goedkopere telefoons.

‘Opvouwbare Android-smartphone Samsung wordt krankzinnig goedkoop’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen