De Android-features waarvan je niet wist dat ze op je telefoon stonden

Smartphones Sabine Schults 4 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Met iedere nieuwe versie van het besturingssysteem komen er weer nieuwe functies naar je smartphone. Dat is met de komst van Android 13 niet anders. Maar er zijn een aantal kneiterhandige al bestaande Android-features waarvan veel mensen het bestaan niet eens weten. WANT-redacteur Sabine legt je uit waar zij het precies over heeft.

Android heeft veel prettige functies, maar er zijn er een aantal waar nog niet iedere gebruiker van afweet. En geloof ons maar: als je ze eenmaal kent, gaat er een wereld voor je open. Haal nog meer uit je smartphone met deze vier handige Android-trucjes.

Onbekende Android-features

Als je deze handige features eenmaal gebruikt hebt, weet je niet hoe je ooit zonder hebt gekund. Ze maken je smartphone-ervaring een stuk beter en je leven dus een stuk gemakkelijker. Met de volgende functies haal je nog meer uit je Android-smartphone:

#1 Een van de fijnste Android-features: Alt+Tab

Heb je een Windows-pc? Dan ken je vast Alt+Tab om lekker snel tussen tabbladen te schakelen. Goed nieuws, want die functie zit dus ook in je Android-toestel verborgen. Om deze Android-feature tevoorschijn te halen, moet je er alleen voor zorgen dat gebaren zijn ingeschakeld. Deze instelling vind je door op Gebaren of Navigatie te zoeken. Als je nu helemaal onderin het scherm naar rechts veegt, komt direct de app naar voren die je als laatste gebruikte. Door naar links te vegen ga je weer de andere kant op.

Man met smartphone
Haal meer uit je smartphone. (Afbeelding: Josh Withers / Unsplash)

#2 Gastenmodus

Wil een vriend even wat opzoeken op jouw telefoon, maar ben je bang dat hij op je telefoon gaat rondsnuffelen? Met de gastenfunctie voorkom je dat. Het is een soort incognitomodus voor héél je telefoon tegelijk. Open Systeem in de instellingen en kies hier voor Meerdere gebruikers. Schakel de functie in en druk op Gast toevoegen en daarna op Overschakelen naar Gast.

Je vriend kan nu veilig zijn gang gaan. Samsung-gebruikers hebben helaas een beetje pech. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft namelijk besloten om deze handige Android-feature niet toe te voegen aan zijn eigen softwareschil.

#3 App-snelmenu

Veel mensen openen een app en gaan vanuit daar aan de slag, maar het gebruiken van het app-snelmenu is vaak veel sneller. Je kunt een nieuw contactpersoon toevoegen door ‘Contacten’ te openen en vervolgens op het plusje te drukken, maar via het app-snelmenu heb je dat in de helft van de tijd gepiept. Je houdt een app-icoon op je startscherm gewoon twee tellen ingedrukt en het snelmenu van die app komt al tevoorschijn. Op deze manier kun je direct een contact toevoegen of je eigen profiel bekijken. Veel sneller dus!

Google Pixel
Google Pixel-smartphone. (Afbeelding: Daniel Romero / Unsplash)

#4 Pauzeer individuele apps

Ben je de notificaties van die ene app even helemaal zat, maar wil je je telefoon ook weer niet helemaal op stil zetten? Geen probleem! Het is namelijk mogelijk om de notificaties van bijvoorbeeld WhatsApp te blijven ontvangen, terwijl je die van Facebook en Instagram pauzeert. Houd een app-icoon een paar tellen ingedrukt en selecteer de zandloper. Als het icoontje van de app grijs wordt, is de app gepauzeerd.

Deze vrij onbekende Android-feature vind je jammer genoeg enkel op Google Pixel-toestellen en telefoons die op Android One draaien. Dat laatste is een kale versie van Android, die je voornamelijk vindt in Nokia’s.

Hoe je Snapchat er op iOS en Android een stuk beter uit laat zien

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen