Viral medicijn tegen Brain Freeze: Neuroloog legt uit of hij echt werkt

Wetenschap Sam Dille 4 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Iedereen weet wel hoe het voelt om een brain freeze te hebben na het eten van iets kouds. En het is alles behalve een pretje. Van die korte, intense hoofdpijn wil je dus zo snel mogelijk af. Gelukkig is er een trucje waarmee je de kwaal makkelijk en snel kunt verhelpen. Maar werkt het wondermiddel eigenlijk wel echt?

Het trucje is heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen is je duim tegen je gehemelte te drukken en de pijn verdwijnt als sneeuw voor de zon. De lifehack gaat al een tijdje het internet over en heeft ook Neurowetenschapper Federica Genovese van het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia bereikt. Aan Inverse vertelde zij de waarheid achter het kunstje.

Dit gebeurt er als je een brain freeze hebt

Er vinden veel verschillende reacties plaats in de hersenen als er een brain freeze ontstaat. Wanneer de temperatuur in de mond aanzienlijk daalt, nemen de bloedvaten in het gezicht snel actie door te vernauwen. Volgens Genovese is dit een manier van het lichaam om schade te voorkomen die wordt veroorzaakt door blootstelling aan langdurige koude temperaturen. Je zenuwstelsel weet immers niet dat een brain freeze snel zal verdwijnen.

@tropicalsmoothiecafe

Comment if you got any other brain freeze tricks! 🧠🥤 #TropicalSmoothieCafe #SmoothieTok #SmoothieTikTok #Smoothies #LifeHack #brainfreeze

♬ original sound – Tropical Smoothie

Tegelijkertijd detecteert de trigeminuszenuw, de zenuw die temperatuurwisselingen vaststelt, dat de temperatuur flink daalt. Als reactie hierop geeft de zenuw een CGRP-eiwit af. Dit is een eiwit dat ontstekingen veroorzaakt wanneer het wordt vrijgegeven. Het is een belangrijke speler in alle soorten hoofdpijn. Door de ontsteking verwijden de bloedvaten die in het gezicht weer. Deze snelle drukveranderingen – vernauwen en verwijden van bloedvaten – veroorzaken de pijn.

Is een viral nou echt de uitweg?

Hoewel een brain freeze maar een korte tijd duurt, zijn veel mensen op zoek naar een wondermiddel om het proces nog sneller te laten verlopen. Dit brengt ons terug naar de populaire methode om je duim tegen je gehemelte te drukken. Wat deze methode volgens Genovese doet, is de kou in je mond op opwarmen met je eigen lichaamstemperatuur. Zodra de mond en het gehemelte niet langer meer ijskoud aanvoelen, wordt de trigeminuszenuw niet langer gestimuleerd. En neemt de pijn uiteindelijk af.

Maar vergeet niet: je kan een brain freeze natuurlijk beter voorkomen dan genezen.

Terug naar de maan: kijk live mee met de lancering van de Artemis I

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen