Terug naar de maan: kijk live mee met de lancering van de Artemis I

Wetenschap Mark Hofman 29 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Maandag 29 augustus 2022: het is een bijzondere datum die de geschiedenisboeken in gaat. Voor het eerst in 50 jaar keert NASA, met de Artemis 1, terug naar de maan.

Wil jij vandaag meekijken met de lancering van de Artemis 1? Dat kan! Er zijn namelijk verschillende manieren waarop jij op de hoogte kunt blijven van de bijzondere gebeurtenis. WANT-redacteur Mark Hofman legt je precies uit hoe.

Waarom gaat NASA terug naar de maan?

Astronaut Gene Cernan zette in 1972 als laatste astronaut voet op de maan. Na de Apollo-missie van dat jaar zette niemand meer voet op onze grijzige stoffige vriend. In 2022 wil NASA daar dolgraag verandering in brengen en komt het met de Artemis 1-missie.

Artemis 1, NASA
Lift-off (Afbeelding: NASA)

Vandaag wordt de eerste raket gelanceerd, zodat de oppervlakte goed onderzocht kan worden. Een heuse verkenningsvlucht, dus. Gaat dit goed, dan stort de Artemis 1 rond oktober in de zee. Over twee jaar moet NASA dan zover zijn om ook een bemande vlucht te lanceren, zodat er in 2025 of 2026 ook echt iemand kan lopen op de grijze kaasbol.

Waarom doet NASA dit? Simpelweg omdat het dolgraag een basis op de planeet wil zetten. Vanaf deze basis moet het dan ook makkelijker worden om andere planeten, zoals Mars, te ontdekken. Benieuwd naar het uitgebreide verhaal achter de lancering? Lees dan zeker even het onderstaande artikel dat Dennis er over schreef:

De droom van NASA: waarom de terugkeer naar de maan zo belangrijk is

Zo kijk je naar de lancering van de Artemis I

Vandaag is dus de dag waarop de belangrijke eerste stap gezet wordt. NASA lanceert de Artemis 1 vanuit het Kennedy Space Center in Florida. Het mooie van dit alles: jij kunt live vanuit je luie (bureau)stoel meekijken.

Dat doe je online via verschillende platformen. Eén van de mogelijkheden is de onderstaande live-uitzending van NASA zelf. Deze wordt, zoals je ziet, gewoon op YouTube uitgezonden.

Daarnaast kijk je live mee via de NASA-app, website of het YouTube-kanaal van het Kennedy Space Center.

De lancering staat gepland om 14:33 uur Nederlandse tijd. Zorg dus dat je er lekker klaar voor zit!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen