Android-gebruikers opgepast: nep-WhatsApp probeert wachtwoorden te stelen

Apps Jeroen Kraak 15 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Android-gebruikers doen er goed aan om de apps die ze installeren extra te controleren. Er gaan een aantal identieke nep-apps rond die je wachtwoorden proberen te stelen.

Als je een Android-smartphone hebt, is het belangrijk om de herkomst van apps te controleren in de Google Play Store en andere appwinkels. Er zijn nepversies te vinden van WhatsApp, Instagram, Snapchat, en zelfs Google.

Deze nep-apps, zoals die van WhatsApp, worden gemaakt door hackers met als doel om je gegevens te stelen en kunnen zelfs vreemde acties uitvoeren op je telefoon.

Nep-apps zoals WhatsApp en Instagram op Android

De hackers proberen je te misleiden met nepversies van populaire apps zoals WhatsApp en Google. Ze maken gebruik van de iconen en logo’s van die bedrijven, meldt cybersecuritybedrijf SonicWall.

Als je de nepversie van WhatsApp of Instagram hebt geïnstalleerd, vraagt de app om twee soorten toestemming:

  • Toegang tot apparaatbeheer
  • Toegang tot de toegankelijkheid
Recent Online: WhatsApp's nieuwe functie voor Android en iOS
(Afbeelding: WhatsApp / Bewerking: WANT)

Hiermee willen de hackers controle krijgen over je Android-toestel, zodat ze allerlei acties kunnen uitvoeren, zoals het stelen van gevoelige informatie of het op afstand bedienen van je smartphone.

Het is niet bekend hoe lang dit al aan de gang is en hoeveel slachtoffers er al zijn. Google doet er alles aan om dergelijke apps uit de Play Store te weren met behulp van Google Play Protect. Dergelijke schadelijke apps vind je vooral op andere plaatsen op het internet.

Zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van hackers

Toch is dit niet altijd 100% effectief. Het is daarom verstandig om te controleren wie de ontwikkelaar van een app is. Bekijk de ontwikkelaar, maar let ook op andere informatie, zoals het aantal installaties van een app en de beoordelingen.

Als een app meteen toestemming vraagt voor apparaatbeheer, kun je er vrijwel zeker van zijn dat er iets niet klopt. Waarom zou een app zoals WhatsApp of Instagram deze toestemming nodig hebben?

Wat moet je doen als je toch een schadelijke Android-app hebt geïnstalleerd?

Heb je zo’n app toch geïnstalleerd? Verwijder deze dan meteen en wis de cache van je Android-toestel. Start vervolgens je smartphone op in de veilige modus.

Daarna is het verstandig om een extra scan uit te voeren. Dit kan ook met behulp van Play Protect, dat je kunt vinden in de Play Store. Hiermee kun je al je apps scannen op malware.

Netflix-gebruikers opgepast: oplichters proberen toe te slaan met nep-email

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen