Annet de Graaf over haar ervaring met de iPhone 12: ‘camera is vele malen beter’

Apple Mark Hofman 20 okt 2020
Leestijd: 6 minuten

De iPhone 12 en 12 Pro komen er deze week aan. De nieuwe toestellen van Apple zijn vanaf aanstaande vrijdag te verkrijgen, maar op de achtergrond zijn er al wat mensen in de weer geweest met de nieuwe smartphones. Zo ook Annet de Graaf: één van de bekendste iPhone-fotografen ter wereld.

De Nederlandse ging op pad met de twee nieuwe modellen en besloot de camerasystemen eens uitvoerig te testen. Tegenover OneMoreThing doet ze haar verhaal over de ervaring met de iPhone 12 en 12 Pro, en laat ze de resultaten zien.

Annet de Graaf op pad met de iPhone 12 (Pro)

Zoals gezegd behoort Annet de Graaf tot één van de bekendste iPhone fotografen ter wereld. De komst van de smartphone van Apple zette haar leven op z’n kop. Nadat ze tien jaar geleden voor het eerst besloot foto’s te nemen met een smartphone, heeft ze nooit meer iets anders aangeraakt. Een goede beslissing, want tien jaar later wordt haar werk overal ter wereld getoond.

Zo ook in Cupertino waar Tim Cook met veel plezier naar de foto’s kijkt. De CEO van Apple behoort tot één van Annet’s fans. Het is dan ook niet vreemd dat uitgerekend Annet de CEO in 2018 een rondleiding gaf door onze hoofdstad. De stad die haar zo dicht bij het hart ligt.

Annet de Graaf mocht als uitverkorene in de Benelux alvast aan de slag met de meest recente producten van Apple: de iPhone 12 en iPhone 12 Pro. Ze ging op een geheime missie in haar geliefde Mokum om het camerasysteem uitgebreid te testen. Ze stond op het dak van het W Hotel, bezocht de Wallen en stond in de vroege ochtend gereed aan de Amstel. Allemaal om de meest indrukwekkende plaatjes te schieten.

We kregen de kans om Annet te spreken over dit bijzondere project en het camerasysteem van de iPhone 12 (Pro). Want als iemand ons kan vertellen hoe goed het werkt, dan is zij het wel.

Annet de Graaff iPhone 12 Pro
Suppen op de Amstel – HDR 3 (Afbeelding: Annet de Graaf)

‘iPhone 12 (Pro) geeft meer controle’

Het is altijd bijzonder om te zien hoe mensen verschillend naar dezelfde dingen kunnen kijken. Waar de één vooral enthousiast kan worden van de LiDAR scanner in het camerasysteem van de iPhone 12 Pro, zal de ander vrolijk worden van de nachtmodus. De vraag is dus hoe Annet naar het camerasysteem van de iPhone 12 en 12 Pro keek. “Voor mij als iPhone-fotograaf is de controle over de camera erg belangrijk”, zo laat ze weten tijdens ons gesprek. “Je wilt dingen zo min mogelijk aan het toeval overlaten. Hoe meer nieuwe functionaliteiten, hoe beter!” Volgens Annet de Graaff weten de iPhone 12 en 12 Pro, dankzij de nieuwe technieken, daar precies voor te zorgen. “En 5G uiteraard”, voegt ze toe. “Dat is qua snelheid zo kicken!”

Zoveel mogelijk controle hebben, dat is het belangrijkste voor een fotograaf. Wat dat betreft kondigde Apple tijdens het Hi, Speed evenement voldoende nieuwe functionaliteiten aan die dit mogelijk maken. Een aantal van deze dingen vielen Annet het meeste op: “ProRaw voor nabewerking, de Lidar Scanner voor het inschatten van afstand en diepte, en Smart HDR3”. Drie verschillende functionaliteiten die volgens de fotografe “stunning resultaten” opleverden. Zo laat ze aan me weten:

“De camera is vele malen beter in low light. Er is een betere beheersing in de nachtmodus met alle lenzen; dus ook met de groothoek en de ultragroothoeklens!”

Op de vraag wat Annet in de praktijk nog meer opviel, haalde ze DeepFusion aan. “Ik ben onder de indruk van DeepFusion”, zegt ze. “Het analyseren van meerdere belichtingen zorgt ervoor dat je scherpere foto’s krijgt.”

Tips voor het perfecte plaatje met je iPhone 12 (Pro)

Zoals ik eerder al zei: als iemand ons kan vertellen hoe goed het camerasysteem van de iPhone 12 en 12 Pro is, dan is Annet het wel. Daarom is zij ook zeker de aangewezen persoon om te vragen hoe je met de smartphones het perfecte plaatje kan schieten. Maar voor Annet is fotografie niet het nemen van het perfecte plaatje. “Plaatjes bekijk je achteraf in een tijdschrift”, zegt ze tegen me. “Fotografie is pure magie.” Het gaat dan ook niet om wat je met het camerasysteem doet, maar hoe je er mee omgaat. “De magie is tevoorschijn te toveren met een aantal basisregels, die ik al mijn cursisten bijbreng. Ik zie mijn iPhone als een traditionele donkere kamer. Je staat er niet in, maar je hebt hem 24 uur per dag en 7 dagen per week bij de hand.”

Annet de Graaff iPhone 12 Pro
Goon Star op de Wallen – DeepFusion en Smart HDR 3 (Afbeelding: Annet de Graaf)

De iPhone 12 en 12 Pro weten daar dan ook uitstekend bij te helpen. “Zal ik je eens iets verrassends vertellen? Het gaat om een klein detail: de grijswaarden in de wolken.” Voorheen was dat volgens Annet een crime waar de slimme HDR 3 korte metten mee maakt. “Maar het zit ’em ook vooral in het feit dat lichtval ook echt lichtval is met de iPhone 12 en 12 Pro”, zegt ze. “Je hebt geen last meer van hinderlijke wazige lichtbulbs in jouw foto’s”.

Wie met de iPhone 12 of 12 Pro aan de haal gaat moet zich, volgens Annet, zonder twijfel richten op de nachtmodus. “Neem een statief mee als je in het donker op pad gaat.” Die tip heeft voornamelijk te maken met de tijd die het kost om in deze modus een mooie foto te schieten. Annet de Graaf geeft aan dat haar eigen hand best ‘steady’ is, “maar met een statief haal je de max van 30 seconden”. Iets dat zorgt voor nog meer scherpte in je foto’s. Daarnaast is het altijd wennen aan een nieuw formaat telefoon. Het vergt een nieuwe motoriek die je hersenen door veel te oefenen aanleren”.

Maar ook hier is het weer van belang dat je het geheel eens op een andere manier bekijkt. “Ga voorbij aan de standaard 13 in een dozijn ‘plaatjes’ die je vaak ziet op social media”, zegt Annet. “Met de optimalisaties in de iPhone 12 (Pro) kun je jezelf uitdagen tot verrassende perspectieven en onderwerpen.” Dat geldt zowel voor overdag als in de nacht. Iets dat volgens Annet ook geldt voor het schieten van video’s met de iPhone 12 en 12 Pro. “Zet ‘m op!”, sluit ze af.

Annet de Graaf’s Het is stil in Amsterdam

Annet de Graaf gaat niet alleen zelf op pad om prachtige beelden te schieten met haar iPhone, maar deelt haar kennis ook. De fotografe geeft praktische trainingen aan bedrijven en particulieren, waarin je alles leert over story telling in je foto’s. Iets dat Annet zelf dan ook ontzettend goed onder de knie heeft. In maart 2020 viel Amsterdam stil en besloot de fotografe tien weken lang door de uitgestorven hoofdstad te zwerven. De legen straten werden haar huiskamer en zeldzame voorbijgangers haar huisgenoten.

Annet de Graaff iPhone 12 Pro
Bloemenmarkt – ultragroothoeklens (Afbeelding: Annet de Graaf)

Ze legde de beelden maar haar iPhone 11 Pro Max vast. Deze beelden, die zijn gecombineerd met korte dagboekfragmenten en observaties, vormen de tentoonstelling Het is stil in Amsterdam. Een tentoonstelling die van 27 november 2020 tot en met 31 januari 2021 te bewonderen is in Hotel Arena.

Ga voor meer informatie over de tentoonstelling en het werk van Annet de Graaf naar deze website.Uiteraard is Annet ook op Instagram te volgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen