Jelle van Es
Jelle van Es Gaming 24 jan 2019

Anno 1800 Preview: Game om mee tot rust te komen

Gamen is vaak een actieve gebeurtenis. Actief als in dat je vaak iets in games doet waarbij je moet opletten. Denk aan sport-, race- en avonturengames en natuurlijk shooters. Maar soms is het ook wel eens lekker om achterover te leunen en een game te spelen die lekker voortkabbelt. Anno 1800 is zo’n game.

Pak je rust met Anno 1800

De Anno-reeks gaat al een tijdje mee. Elk deel kent min of meer dezelfde opzet. Je begint op een eiland waar je een dorp opbouwt. Langzaam maar zeker bouw je je economie en je stad uit. Hoe meer die stad groeit, des te hoger de wensen van de bewoners zijn en moet je je industrie uitbreiden om daar aan te voldoen. Bij elke nieuwe stap die je zet, zie je langzaam maar zeker hoe de bewoners hun dagelijkse werkzaamheden uitvoeren en kom je steeds verder. Anno 1800 kent dat concept ook, maar dan in de tijd van de Industriële Revolutie. Met een previewcode die ik van uitgever Ubisoft heb gekregen heb ik heel wat uurtjes met de game doorgebracht.

Anno 1800

Er zit een verhalende missie in de game. Deze bestaat uiteindelijk uit vier delen, maar in de preview-versie was slechts het eerste gedeelte beschikbaar. Dat kostte je zo’n drie uur. Daarin krijg je een klein verhaal voorgeschoteld. Je bent onderdeel van een rijke familie, maar terwijl jij je in de Nieuwe Wereld op het avontuur stort, wordt in de Oude Wereld je vader vervolgd. Je reist terug en komt er dan achter dat je vader al is overleden is. De stad waar hij voor verantwoordelijk is, is overgenomen door je oom en die heeft het niet zo op jou. Met een paar trouwe volgers pak je de boot en vaar je naar een ander eiland om daar je geluk te beproeven.

Anno 1800

In een serie van opdrachten leer je de basis van de game kennen. Ik denk dat je de singleplayermodus een beetje moet zien als een uitgebreide tutorial. Door de verschillende opdrachten te voltooien, leer je hoe je een stad opbouwt, hoe je er voor zorgt dat je eiland mooi blijft (zorg er voor dat je de zware industrie ver van de bewoners plaatst) en dat je genoeg werknemers heeft voor de verschillende fabrieken en velden die je op je veld hebt staan.

Anno 1800

In het singleplayerverhaal in de preview-versie kon ik nog maar een klein gedeelte van de complete mogelijkheden ervaren. In de sandbox-modus was er al iets meer mogelijk. Daarin kun je gewoon zonder verhaal je rijk opbouwen en uiteindelijk ook makkelijk andere eilanden koloniseren en handel gaan drijven. Ook kom je daarbij in aanraking met andere volken en kun je daarmee gaan handelen of oorlog voeren.

De diepgang die de preview-versie liet zien was al erg goed. En ik heb gevoelsmatig nog maar een klein gedeelte gezien. Zo was het nog niet mogelijk om een kolonie in de Nieuwe Wereld te starten en daar handel mee te drijven. En doordat dat nog niet mogelijk was, kon ik ook nog niet zoiets als een dierentuin opbouwen of mijn huizen verder upgraden. Na het spelen van de game had ik echt gewoon zin in meer.

Anno 1800

Het is heerlijk om Anno 1800 te spelen. Ik geniet van het lage tempo en de manier hoe mijn stad langzaam maar zeker uitgroeit naar een metropool. Van de mooie wereld waarin de game zich afspeelt en de kabbelende zee. Hoe de mensen met de kruiwagens de spullen van de boerderij naar de opslag brengen en hoe je handelsroutes bevaren worden door de verschillende schepen. Ik heb altijd plezier beleef aan de Anno-serie. Anno 1800 lijkt niet echt veel vernieuwingen te brengen, maar dat hoeft wat mij betreft ook niet. Na twee delen in de toekomst is het gewoon fijn dat de game teruggaat naar het verleden. Anno 1800 komt 16 april uit en verschijnt dan voor de pc. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Anno 1800 Preview: Game om mee tot rust te komen
Sluiten