Aap drumt net zo goed als John Bonham van Led Zeppelin, zo het schijnt

Pop-Culture Dennis Mons 9 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Dat bijvoorbeeld gorilla’s op hun borst kloppen, is algemeen bekend. Maar dat chimpansees en andere apen op bomen en andere voorwerpen trommelen met een reden, is nieuw nieuws.

Ga even zitten, want het is niet meteen Planet of the Apes. Vooralsnog.

Herkenbare apen

Onderzoekers hebben geobserveerd dat chimpansees in het wild graag drummen. Het is onduidelijk wat de exacte boodschap is, maar één ding is zeker: veel individuen trommelen anders dan de rest van de groep.

Dr. Catherine Hobaiter van de St. Andrews-universiteit durf zelfs te stellen dat de onderzoekers meteen weten welke aap drumt, wat de redenen zijn én waar het vandaan komt.

apen
Het begin van een nieuwe Blue Man Group (Afbeelding: ANP/Peter Byrne)

“Als je keihard op de wortels van een boom slaat, maakt het een diep geluid met veel bas. Het reist dan ook snel door het woud”, zegt ze in een interview met BBC4 Inside Science. We weten wie er drumt en het is een fantastische manier om erachter te komen wat ze aan het doen zijn en waar.”

Muziek aan de oren

Feitelijk maken apen dus muziek, want ze combineren het met keelgeluiden. “Hun drumritme is zó uitgesproken dat het makkelijk is om te weten wie er bezig is”, aldus Hobaiter. De onderzoekers gaan zelfs zo ver om één aap John Bonham te noemen. Hij was de drummer van Led Zeppelin (niet de aap, maar zou leuk zijn). Zijn eigenlijke naam is Tristan, maar zijn beat is onmiskenbaar.

Chimps hebben sowieso gevoel voor ritme:

Tegen de Alpha aan

De reden waarom apen dit doen is volgens de onderzoekers tweedelig. De eerste is dat je niet meteen hoeft te stoeien met een alpha. De leider van een groep kan met enige gemak een arm afrukken. En daar zit de rest van de groep niet op te wachten, maar willen wel aandacht.

“Chimpansees hoeven niet tot ziens te zeggen”, aldus Hobaiter. “Door middel van drummen houden ze toch contact. Het zorgt ervoor dat we een beter begrip krijgen van de verhouding tussen aap en mens.” Daarnaast is het een veilge manier om enige agressie kwijt te kunnen.

Tijd voor een nieuwe tweet, me dunkt, beetje van mezelf laten horen in het bubbeltje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen