Apple aangeklaagd om problemen MacBook Pro-toetsenbord

Apple rmens 15 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Hier kon je op wachten. Enkele weken nadat een petitie werd gestart die Apple vraagt om het vlinder­toetsenbord van de MacBook (Pro) te vervangen, is er nu een collectieve rechtszaak gestart.

Een aantal consumenten in Californië stellen dat Apple wist van de gebreken van het nieuwe toetsenbord, maar het toch in de laatste MacBook Pro plaatste. Ze noemen het een ontwerpfout en zijn een collectieve rechtszaak gestart. Er zijn veel klachten over de toetsenborden. Toetsen raken snel defect, vooral als er kleine stofjes of kruimels tussen komen.

Vlinder­toetsenbord MacBook Pro

Apple gebruikt het vlindertoetsenbord sinds 2015 in de 12-inch MacBook en sinds 2016 in de MacBook Pro. Een nieuw mechanisme, het butterfly-mechanisme, zorgt ervoor dat het toetsenbord platter is en dus minder ruimte inneemt. Het is echter ook een kwetsbaar mechanisme. De rechter in Apple’s thuisstaat Californië moet zich nu uitspreken over de vraag of Apple op de hoogte was dat het toetsenbord een ontwerpfout bevat en of Apple het gratis moet repareren. Ook als de garantie reeds verlopen is.

Klik/tap voor groter. Afbeelding: iFixit

De zaak werd aangespannen door de Amerikaanse consumenten Zixuan Rao en Kyle Barbaro. Beide heren kampen met defecten aan hun toetsenbord. Bij Rao weigert de B te functioneren en bij Barbaro is de spatiebalk defect. Rao zou zijn laptop een week voor reparatie kwijt zijn, maar kon zijn MacBook niet zo lang missen. Barbaro moet 700 dollar betalen voor vervanging van het toetsenbord buiten de garantie. Dat ging hem te ver.

Zaak leidde tot vervangingsprogramma

Deze zaak doet denken aan ‘staingate’ van drie jaar geleden. De coating van het scherm van sommige MacBook Pro Retina-exemplaren los. Drie maanden nadat een collectieve rechtszaak werd gestart, begon Apple met een vervangingsprogramma. Het is moeilijk voor te stellen dat Apple in dit geval ook struisvogel blijft spelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen