De grootse AI-plannen die Apple heeft voor je iPhone

Smartphones Jeroen Kraak 6 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Terwijl merken als Samsung en Google vol inzetten op AI, is het bij Apple op dit moment nog stil. Maar niet voor lang, want het bedrijf lijkt flinke plannen te hebben voor Siri op je iPhone.


Speciale AI-gadgets falen hopeloos, dus lijkt de toekomst van AI toch echt bij de smartphone te liggen. Toch blijft het bij Apple lang stil omtrent de plannen voor de iPhone. Daar komt tijdens WWDC 24 waarschijnlijk flink verandering in en er gaan zelfs al geruchten dat het bedrijf een tipje van de sluier gaat oplichten tijdens Let Loose.

Tijdens WWDC 24 kondigt Apple de nieuwe besturingssystemen aan voor zijn apparaten. Het kan niet anders dan dat AI daar een flinke rol in zal spelen. Maar wat kunnen we precies verwachten bij iOS 18 voor de iPhone en waarop moeten we langer wachten? Apple heeft met speciale papers al laten zien wat het aan het onderzoeken is.

Apple brengt AI naar de iPhone

Wie AI zegt, denkt meteen aan OpenAI of Google. Niemand legt nog de connectie met Apple’s iPhone, maar dat gaat binnenkort echt veranderen. En het moet ook wel, want Siri loopt hopeloos achter.

De achterstand van Siri op Google Assistent is per jaar groter geworden. Apple liet de digitale assistent op de iPhone vooral zwemmen en deed er nauwelijks iets aan. Met AI-trend moet het nu wel en we kunnen dan ook flink wat verwachten volgens The Verge.

Apple Siri Logo machine learning iphone
Siri je redder in nood (Afbeelding: Apple)

De grote metamorfose van Siri

Siri gaat op je iPhone mogelijk anders werken dan je gewend bent. In plaats van eerst ‘Hey Siri’ te moeten zeggen, kan de AI ook reageren als je iets anders zegt. Het komt erop neer dat je iPhone straks moet begrijpen wanneer je iets tegen het apparaat zegt in plaats van tegen een persoon.

Daarnaast moeten de gesprekken met Siri ook beter worden. Door het speciale STEER-systeem (Semantic Turn Extension-Expansion Recognition) herkent het veel makkelijker vervolgvragen. Het zal dubbelzinnige vragen beter herkennen, om door je vorige vragen precies te achterhalen wat je bedoelt. Mocht Siri het nog steeds niet weten, dan moet de digitale assistent proactieve vragen aan jou stellen.

Meer dan Siri alleen

AI is veel meer dan alleen een chatbot zoals ChatGPT. Dat bewijst Google op dit moment al met de fotofuncties voor Android-toestellen. Zo is het met een tik op het scherm mogelijk om reflecties weg te halen en kun je eenvoudig objecten die je foto verstoren verwijderen. Bij groepsfoto’s heb je dan weer de mogelijkheid om gezichten te veranderen zodat iedereen perfect op de foto staat.

Zo heeft Apple al een paper uitgebracht hoe het fotobewerking ziet. Dat kun je vergelijken met de manier waarop Adobe het doet met Photoshop. Je moet straks door middel van prompts je foto kunnen bewerken. Je geeft dan opdrachten zoals: ‘maak de lucht blauwer’ of ‘haal dit object weg van de achtergrond’.

Vuurtoren gegenereerd door Photoshop AI
AI in Photoshop. (Afbeelding: Adobe)

Waar Apple echt een verschil kan maken, is op het gebied van gezondheid. De Gezondheid-app op je iPhone geeft ontzettend veel informatie weer, maar het kan soms lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Want wat zeggen al die cijfers precies en wat kun je ermee?

Eén van de zaken waaraan we kunnen denken, is bijvoorbeeld het maken van een optimaal eet- en trainingsschema dat past bij je data en doelen. Google is voor Android op dit moment al met hetzelfde bezig om de gegevens van je Google Watch/Fitbit te gebruiken en Google Assistent je vervolgens optimaal advies te geven.

Apple pakt het bij de iPhone compleet anders aan dan Android

Apple wil het echter iets anders gaan doen dan de Android-merken. Waar die vooral afhankelijk zijn van een server en internetverbinding voor AI, wil Apple dat je toestel zelf AI-taken kan uitvoeren. Het grote voordeel is dat dit sneller gaat en je ook offline aan de slag kunt.

Daarvoor is flink wat rekenkracht nodig en dus moet Apple creatief zijn om het ook op oudere iPhones te laten draaien. Apple kijkt hiervoor naar het RAM-geheugen. Hierdoor zouden taken 4 tot 5 keer zo snel uitgevoerd kunnen worden als met reguliere laadmethodes zoals de CPU. Daarnaast onderzoekt het ook hoe ze de bestanden zo klein mogelijk kunnen maken, omdat dit ook weer sneller en energiezuiniger is. Het is dus zaak om de juiste balans te vinden tussen snelheid en kracht.

AI op de iPhone afhankelijk van OpenAI en Google

Toch is het de vraag of dit bij iOS 18 al het geval is. Apple zou volgens een eerder bericht nog niet klaar zijn om zijn eigen AI te lanceren die in ontwikkeling is. Het kijkt dus naar een partner om toch AI te kunnen brengen naar de volgende iOS-versie.

Apple is hiervoor in gesprek met zowel OpenAI als Google. Het kan dus zijn dat je eerst nog alleen functies hebt die je kent van Android. Toch lijkt het toekomstige doel van Apple wel duidelijk: AI op je iPhone zelf in plaats van via de cloud.

Laat OpenAI volgende week Google’s grootste nachtmerrie uitkomen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen