Apple sleutelt aan Face ID voor iMac en MacBook

Apple rmens 8 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

De Mac is sinds 2016 voorzien van Touch ID, maar op iOS-apparaten zoals de iPhone en iPad maakt dit plaats voor Face ID. Apple sleutelt inmiddels ook een de integratie van de gezichtsscanner in de iMac en MacBook Pro.

Hoewel Touch ID leuk was, is het niet voor alle Macs praktisch. De vingerafdruk­scanner past prima in een MacBook, maar het in een extern toetsenbord bij een iMac of Mac Pro integreren is veel moeilijker. Face ID kan gewoon in het scherm geplaatst worden, mits de techniek klein en dun genoeg is.

Toepassingen voor Face ID in de Mac

Dat Apple aan Face ID voor de Mac sleutelt, blijkt uit twee patenten die het bedrijf uit Cupertino heeft aangevraagd. De eerste twee zijn al verschenen. Apple overweegt bijvoorbeeld een continue scan die de Mac kan laten ontgrendelen als de juiste gebruiker erachter gaat zitten. Dankzij de precisie van de sensoren, stelt Apple zich ook de mogelijkheid voor om bepaalde Mac-functies met handgebaren te bedienen.

Deze week werd een derde patent in deze reeks door USPTO, het US Patent and Trademark Office, aan Apple verleend. Heel technisch beschrijft dit octrooi een methode voor diepte-analyse om verschillende delen van het menselijk lichaam te detecteren en classificeren. Zo kan van iedere gebruiker die voor de Mac verschijnt een uniek profiel gemaakt worden.

Klik/tap voor groter.

Uitdaging voor iMac en MacBook Pro

Het integreren van Face ID in de Mac brengt wel wat uitdagingen met zich mee. Zo moet iedere Mac die de gezichtsscanner krijgt een zogenaamde secure enclave hebben om de data van Face ID in op te slaan. De MacBook Pro en iMac Pro hebben die in de vorm van de T1- en T2-chip, maar alle andere Apple-computers nog niet. Mogelijk blijft inloggen met Face ID dus voorbehouden voor de duurste computers uit Apple’s assortiment.

Een andere uitdaging is het integreren van de gezichtsscanner in de dunne schermen. De modules voor Face ID, zoals de infrarood-belichter en rasterprojector zijn vrij fors. In een iPhone of iPad is dat geen probleem, maar het scherm van een MacBook is behoorlijk dun.

Face ID iPhone X close-up 16x9
Klik/tap voor groter.

Aan de andere kant heeft Apple nog even om de nodige techniek passend te maken. De MacBook Pro kreeg ook pas drie jaar na de introductie van de Touch ID op de iPhone 5s in 2013 de beschikking over de vingerafdrukscanner. Als Apple er weer drie jaar over doet, zien we Face ID op zijn vroegst in 2020 -drie jaar na introductie van de iPhone X in 2017 op de Mac. Het eerstvolgende apparaat dat Face ID krijgt is de iPad Pro. (Zie → Gelekt: iPad Pro 2018 krijgt wel Face ID, maar geen notch)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen