Apple had wat uit te leggen met iOS 17.5 en doet dat nu ook

Smartphones Jeroen Kraak 24 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

iOS 17.5 zorgde een van de vreemdste bugs in jaren op de iPhone. Apple geeft nu uitleg waarom er ineens oude foto's op je iPhone verschenen.

Het begon vorige week als een bizarre post op Reddit. Iemand meldde dat zijn NSFW-foto’s van jaren geleden ineens weer op zijn iPhone verschenen, terwijl hij ze had verwijderd.

Hoewel Apple razendsnel een update uitbracht die het probleem verhielp, hield het voor de rest zijn kaken stijf op elkaar. Nu geeft het bedrijf eindelijk uitleg over wat er aan de hand was met iOS 17.5.

Wat was er aan de hand bij iPhones met iOS 17.5?

Op iOS 17.5 verschenen dus foto’s die soms jaren geleden waren verwijderd. Het lijkt iets onschuldigs, maar je hebt die foto’s waarschijnlijk verwijderd om een reden. Wellicht is het er eentje met je ex erop of zijn het iets explicietere kiekjes.

Vooral het idee dat Apple toegang zou hebben tot je verwijderde foto’s en dat verwijderd dus niet verwijderd zou betekenen, zorgde voor veel onrust bij iPhone-gebruikers. Bracht iOS 17.5 iets duisters aan het licht?

De verborgen iPhone-truc waarmee je fouten meteen ongedaan maaktDe verborgen iPhone-truc waarmee je fouten meteen ongedaan maakt
(Afbeelding: Unsplash/Catalin Dumitra)

Apple moest dus wel met een verklaring komen en doet dat nu ook. Het ging volgens het bedrijf om een zeldzaam probleem. Tegen 9to5Mac liet het weten dat er een bug zat tussen iCloud en de lokale opslag op de smartphone.

Apple vertelt wat er mis is gegaan

Als je een foto op je iPhone verwijdert, wordt die normaal gesproken zowel op je smartphone als in iCloud verwijderd. Een bug zorgde er echter voor dat die wel van iCloud werd verwijderd, maar niet van je iPhone.

Door een databasecorruptie bleven sommige foto’s gewoon op je smartphone staan, terwijl je ze niet meer zag in je overzicht. De bug in iOS 17.5 zorgde ervoor dat die foto’s wel weer zichtbaar werden.

Toch vertelt dat niet het hele verhaal, want sommige gebruikers kregen oude foto’s te zien terwijl ze oude foto’s op een nieuwe iPhone zagen verschijnen. Dit kwam volgens Apple doordat van die foto’s wel een iCloud-backup is gemaakt, maar ze niet in de iCloud-foto’s stonden. Zo kon de foto toch onbedoeld op een nieuw apparaat verschijnen.

Het is een zeldzaam probleem, dus waarschijnlijk is het je niet overkomen. Is het toch gebeurd? Installeer dan iOS 17.5.1, de nieuwste update van het bedrijf. Verwijder daarna de foto’s en dan komen ze echt niet meer terug.

Met deze tips haal je meer uit Strava voor iPhone en Android

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen