iOS 18: deze functies komen dit najaar naar je iPhone

Smartphones Jeroen Kraak 10 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Apple heeft tijdens WWDC24 iOS 18 gepresenteerd. Je kan flink veel functies verwachten op je iPhone.

WWDC is traditioneel het moment waarop Apple voor het eerst de nieuwe versie van iOS laat zien. Dit jaar is het de beurt aan iOS 18, maar deze versie is anders dan anders. Hoewel Apple AI niet specifiek noemt, zit er flink wat AI in.

Maar welke functies komen er vanaf september naar je iPhone? Wij nemen ze met je door.

Meer personalisatie op je iPhone

Het wordt nog makkelijker om je iPhone te personaliseren. Zo kan je in iOS 18 de app-pictogrammen en widgets eenvoudig aanpassen. Je kan ze plaatsen waar je maar wil. Daarnaast zien de pictogrammen er anders uit in de dark mode en kan je ze met een simpele tik elke kleur geven die je maar wil.

Hetzelfde geldt voor het bedieningspaneel. Als je naar beneden swipet, kan je veel meer knoppencombinaties maken door ze te verdelen in groepen. Je voegt er eenvoudig eentje toe door op het plusje in de hoek te drukken. Je komt dan in een speciale galerij terecht.

iOS 18: deze functies komen dit najaar naar je iPhone
(Afbeelding: Apple)

Je kiest zelf hoe groot en waar je de knoppen wil hebben. Alle app-makers kunnen zelf knoppen toevoegen voor hun apps.

Meer Privacy op je iPhone

Apple geeft je nog meer controle over je privacy. Je kan een app vergrendelen, waardoor je deze alleen kan openen door middel van Face ID of een code. Zo kan niemand er zomaar in.

Daarnaast kan je ook apps verbergen. Je kan ze vervolgens in een geheime map zetten en die vergrendelen.

Je kiest zelf welke contacten een app kunnen zien. Zo kan niet iedereen je toevoegen zoals op bijvoorbeeld WhatsApp.

Deze iOS 18-functies had Android natuurlijk al een tijdje
Het nieuwe bedieningspaneel. (Afbeelding: Apple)

Vernieuwingen voor de Berichten- en Mail-app

Ook met berichten zijn er veel meer mogelijkheden op je iPhone. Zo heb je in het najaar meer opties voor tapbacks. Het is nu mogelijk om emoji te gebruiken.

Daarnaast is het ook mogelijk om geplande berichten te maken. Zo komen ze aan wanneer jij dat wil. Zo vergeet je bijvoorbeeld nooit meer een verjaardag.

Je kan nog makkelijker de manier van berichten aanpassen. Zo heb je speciale teksteffecten om je bericht nog krachtiger te maken.

Het is straks ook mogelijk om berichten te versturen via satelliet, dus niet meer alleen noodberichten. Zo kan je makkelijk berichten sturen als je geen bereik hebt.

iOS 18: deze functies komen dit najaar naar je iPhone
(Afbeelding: Apple)

Je kan nog beter je e-mails organiseren. Er komen verschillende categorieën. In primary komen alle belangrijke e-mails. Daarnaast zijn er andere categorieën zoals bijvoorbeeld updates en reclame. Ook kan je speciale categorieën zelf maken, zoals bijvoorbeeld over je vlucht tijdens je vakantie. Dit moet later dit jaar verschijnen.

Andere apps die flinke vernieuwingen krijgen

Apple Maps krijgt nieuwe topografische kaarten, waarbij je een nog beter beeld krijgt van de omgeving. Met de Wallet heb je nu Tap to Cash. Zo maak je snel geld over naar een andere persoon door alleen je iPhone erbij te houden. Tickets voor evenementen zien er ook mooier uit.

De Dagboek-app krijgt een aantal nieuwe functies, zoals je doelen, je agenda en andere.

Je iPhone krijgt ook een speciale game-modus, zodat je nog beter kan gamen. Zo moeten beelden nog vloeiender worden en speel je met minder vertraging en heb je de beste prestaties.

De iPhone Foto-app is herontworpen

De Foto-app krijgt een ideale functie om je foto’s beter te organiseren. Hiervoor is er een speciaal nieuw ontwerp gemaakt. Met een speciale filter selecteer je eenvoudig de soort foto’s die je wil.

In een ruimte onder de grip komen speciale collecties te staan. Deze zijn verdeeld in allerlei onderwerpen. Zo zie je de foto’s waar je het meest om geeft. Met een druk op de knop deel je deze meteen met vrienden en familie.

iOS 18: deze functies komen dit najaar naar je iPhone
(Afbeelding: Apple)

Daarnaast filtert de app ook nog meer op gezichten. Zo kan je heel makkelijk de meest geliefde personen zien. Eerst moest je nog zelf personen toevoegen, maar nu herkent hij ze automatisch.

Als je naar rechts swipet, zie je een nieuwe carrousel. Zo krijg je een voorstelling van je favoriete foto’s. Daarnaast geeft het elke dag een nieuwe fotoselectie die je zal verrassen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen