iPad 10 jaar in Nederland: 7 dingen die je nog niet wist over de Apple tablet

Apple Thomas Aalderink 23 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

De vlag mag uit en het gebak kan op tafel. De iPad is jarig. Het is vandaag namelijk precies tien jaar geleden dat de allereerste iPad voor het eerst in de Nederlandse schappen lag. Ruim drie maanden na de Amerikaanse release konden ook Nederlanders en Belgen aan de slag met de eerste tablet van Apple.

Inmiddels zijn we tien jaar en een hele berg nieuwe iPads verder. De standaard iPad kreeg al zes keer een upgrade en daarnaast verschenen er ook nieuwe modellen. Eerst kregen we de compacte Mini en een jaar later verscheen de allereerste Air. De krachtige Pro verscheen vervolgens in 2015 en ook al deze nieuwe modellen hebben inmiddels al meerdere versies.

Tien jaar iPad

Er is in tien jaar dus een hoop gebeurd en veranderd. Zoveel dat je een aantal interessante feitjes waarschijnlijk al helemaal vergeten bent. Om de verjaardag van de tablet te vieren zijn we in de geschiedenisboeken gedoken en gingen we op zoek naar zeven dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over de iPad.

Apple iPad 10 jaar
De eerste iPad. (Afbeelding: AFP / Ryan Anson)

1. Steve Jobs zag niks in tablets

In een interview met Walt Mossberg vertelde Steve Jobs ooit dat Apple geen enkel plan had om een tablet te gaan maken. Volgens de legendarische oprichter was een tablet alleen interessant voor rijke mensen die al een PC en andere apparaten hadden. Mensen waren volgens hem op zoek naar een fysiek toetsenbord. Dat was in 2003 zijn mening, maar na een aantal jaar kwam hij daar toch op terug.

2. Jony Ive bedacht de iPad als antwoord op goedkope laptops

De iPad is ontstaan uit een andere trend, namelijk de netbooks. Goedkope lichtgewicht laptops die je gemakkelijk mee kan nemen. Deze nieuwe ontwikkelingen kwam ook bij Apple ter sprake. Jony Ive besloot hier niet in mee te gaan, maar met een alternatief te komen: een dunne en lichte tablet.

3. Hij zou een ingebouwde standaard krijgen

Toen Steve Jobs eenmaal om was en Apple ging nadenken over een tablet, kwamen er een aantal interessante ideeën voorbij. Zo ook het plan om de tablet een ingebouwde kickstand te geven. Jony Ive besloot dat idee toch maar te lozen. Als alternatief kreeg de iPad 2 een magnetische hoes die tevens gebruikt kon worden als standaard.

Apple iPad 10 jaar
De iPad 2 met magnetic cover. (Afbeelding: AFP / Justin Sullivan)

4. De iPad was succesvoller dan de iPhone

Zeg je Apple, dan zeg je iPhone. En terecht, want het bedrijf heeft inmiddels al ruim 2 miljard smartphones verkocht. Geen ander product komt daarbij in de buurt. Toch is één verkooprecord in handen van de iPad. De tablet is nog steeds de meest succesvolle debutant. Apple wist er namelijk binnen een maand meer dan een miljoen te verkopen. De eerste iPhone had daar twee keer zo veel tijd voor nodig.

5. De iPad 1 had geen camera

We zijn inmiddels gewend dat een smartphone of tablet minimaal twee camera’s heeft. Je zou daardoor bijna vergeten dat de allereerste iPad er niet één had. Pas een jaar later, toen de tweede versie verscheen, werd het mogelijk om foto’s te maken met de tablet

6. Eén van de eerste ging naar Ricky Gervais

Nog voordat de iPad in Amerika in de winkel lag, verstuurde Jony Ive alvast een iPad naar comedian Ricky Gervais. Tijdens een aflevering van zijn show op XFM radio vertelde hij aan Stephen Merchant and Karl Pilkington wat zijn favoriet functie was. Je hoort het in onderstaande video.

7. De kinderen van Steve Jobs mochten geen iPad

In de loop van jaren is de iPad een soort speelgoed geworden. Overal waar je kijkt zie je kinderen rondzwaaien met een tablet van Apple. Dat was in huize Jobs niet het geval. In 2010 vertelde de Apple-oprichter in een interview dat zijn kinderen geen Apple tablet kregen. Bij de familie Jobs werd er aan de keukentafel gediscussieerd over boeken en geschiedenis. Technologie aan tafel was verboden.

De toekomst

Ben je van plan om een nieuwe iPad te kopen, dan is het misschien handig om even te wachten. Volgend Ming-Chi Kuo komt Apple namelijk nog dit jaar met een nieuwe 10,8-inch model. Ook zou er gewerkt worden aan een 8,5-inch Mini. Meer daarover lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen