[REVIEW] QWIC Performance RD 11 elektrische fiets

Elektrische fietsen Jelle van Es 20 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

De elektrische fiets is en blijft een heerlijk vervoersmiddel. Of je hem nu tijdens deze vakantie wilt gebruiken om wat tochtjes mee te maken of omdat je er voor kiest om er één aan te schaffen voor het woon-werk verkeer. Onlangs ben ik aan de slag gegaan met de QWIC Performance RD 11. Dit is een model die in het ietwat hogere segment valt, zonder bizar te zijn.

De QWIC Performance RD 11 is een fiets die een vanaf prijs heeft van 3.299 euro. Daarmee is het dus een fiets die boven de gemiddelde aankoopprijs van rond de 2.000 euro zit. Maar daarvoor krijg je wel heel erg veel plezier terug. Ik heb een week of twee op de fiets rond gereden en dit zijn daarbij de punten die me zijn opgevallen.

De QWIC Performance RD 11 elektrische fiets ziet er strak uit

Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar ik vind de QWIC Performance RD 11 er lekker strak uit zien. Ik heb hem getest in de felle oranje kleur, maar je hebt ook de mogelijkheid om een witte of zwarte kleur te pakken. Daarnaast vind ik de batterij netjes weggewerkt op het frame. Dat staat toch net iets beter dan een accublok bij je bagagedrager. Ook het frame zelf ziet er strak uit en geeft je toch wel het gevoel dat je op een luxe fiets rondrijdt in plaats van een fiets die wellicht iets meer bedoeld is voor wanneer je gepensioneerd bent.

QWIC Performance RD 11 elektrische fiets
Het is een plaatje (Afbeelding: WANT / Jele van Es)

Krachtige motor

De QWIC Performance RD 11 elektrische fiets maakt gebruik van een achtermotor van 45 nm. Dat is zeker niet de krachtigste die ik ooit heb getest, maar wie gewend is aan een typische stadsfiets, merkt echt de kracht van de motor. Binnen de kortste keren bij een stoplicht vlieg je vooruit. En wanneer je een heuveltje op moet, zoals in mijn geval een dijk, dan voel je daar eigenlijk niks van. Hetzelfde geldt voor de momenten dat je een flinke wind tegen hebt. Ik deed dat op stukken waar anderen van hun fietst af stapten, terwijl ik nog zo’n twintig kilometer per uur reed op de hoogste stand. Dat zorgde overigens wel voor een verhoogde hartslag in mijn geval.

Een onstuimig IJsselmeer is geen probleem! (Afbeelding: WANT / Jele van Es)

De elektrische fiets kent overigens vier verschillende standen qua ondersteuning. Standje 2 en 3 is daarbij het meest handige. De eerste stand doet nauwelijks iets, terwijl je bij stand vier constant op de maximale snelheid zat. In mijn geval was dat overigens 30 kilometer per uur. Dat was wel fijn, want op die manier kon ik alsnog een paar andere gebruikers van een e-bike inhalen. Maar dan gaat je batterij wel redelijk snel op, ondanks dat je minimaal over een 525 Wh accu beschikt. Met standje twee of drie heb je alsnog genoeg ondersteuning om een flinke vaart te maken, zonder dat je constant op je display hoeft te kijken naar de hoeveelheid batterij die je nog hebt.

Fietst heerlijk

En het fietsen zelf op de QWIC Performance RD 11 elektrische fiets is erg fijn. Voor een groot gedeelte komt dat dus door de kracht van de fiets, maar ook de andere elementen mogen er zijn. Zo is de vering uitstekend, waardoor kleine hobbelpaden geen probleem zijn. Zelfs stukken gras om dichter bij een strandje te komen voelen hierdoor zeer stabiel aan. Verder kent de fiets een goed schakelsysteem en toont het display de snelheid of de verwachte range op basis van je gebruik aan.

Van alle gemakken voorzien (Afbeelding: WANT / Jele van Es)

Remt perfect

Eén van de dingen waar ik op moest letten bij het testen van de QWIC Performance RD 11 elektrische fiets: de remmen. Bij het ontvangen van het testexemplaar werd daar specifiek naar verwezen, omdat deze behoorlijk krachtig zijn. En ja, als je op volle snelheid fietst en vervolgens de remmen stevig in drukt, dan sta je snel stil. Dat is even wennen wanneer je wat minder krachtig gewend bent, maar ik denk dat je er blij mee bent als een andere weggebruiker jouw snelheid niet goed inschat en jou niet de voorrang verleent die je had verwacht.

QWIC Performance RD 11 elektrische fiets
Je staat zo weer stil (Afbeelding: WANT / Jele van Es)

Toegankelijke app voor de QWIC Performance RD 11 elektrische fiets

Tot slot kun je de QWIC Performance RD 11 elektrische fiets nog koppelen aan een app. Deze heb je niet echt nodig als je hem wilt gebruiken, behalve dat je er drie verschillende standen in kunt opgeven. Wanneer je echt veel kracht wilt, dan zet je hem in de hoogste stand en vlieg je overal voorbij, maar dan is je range dus minder groot. Verder kun je op de app zien wat je precies hebt gepresteerd tijdens diverse ritjes. Maar dat kun je vaak ook, en beter, aflezen van zoiets als een smartwatch.

QWIC Performance RD 11 elektrische fiets app
De standen in de app (Afbeelding: WANT / Jele van Es)

Lijkt de QWIC Performance RD 11 elektrische fiets je iets? Dan kun je hier een proefrit aanvragen. Wil je meer lezen over e-bikes? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen