Zo werkt Apple’s mysterieuze iPhone-kalibratiemachine

Apple rmens 16 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Een imponerend stukje techniek dat je alleen in de achterkamertjes van de Apple Store ziet. Apple beschikt over een ‘iPhone Calibration Machine’ die niet alleen schermreparaties een stuk makkelijker maakt, maar ook essentieel is voor de werking van Touch ID.

Het Amerikaanse techblog Motherbord heeft foto’s van deze machine weten te bemachtigen. Wij vroegen bij een aantal bevriende Apple Store-medewerkers na hoe het precies werkt.

Scherm en camera

Na een schermreparatie wordt de iPhone in een speciale houder geplaatst. Er zijn verschillende houders voor verschillende iPhone-modellen. De machine heeft een mechanische arm die het scherm op verschillende punten aanraakt en de software registreert of de aanrakingen nauwkeurig zijn. Ook de witbalans wordt afgeregeld. Voor de calibratie van de camera worden verschillende modules met vormen over de frontcamera gelegd.

Afbeelding: Motherboard – Klik/tap voor groter.

Tijdelijke ‘jailbreak’

Tijdens dit proces wordt de iPhone in een speciale herstelmodus geplaatst. Deze is ook nodig wanneer de home-knop met daarin Touch ID en de secure enclave vervangen wordt. Iedere iPhone bevat een unieke koppeling tussen de Secure Enclave (chip die vingerafdrukken opslaat) en Touch ID. Wanneer een nieuwe Secure Enclave geplaatst wordt, zal de iPhone deze in de eerste instantie verwerpen (zo ontstond vorig jaar error 53 na onofficiële reparaties).

Om de nieuwe secure enclave te autoriseren wordt de iPhone door de machine in een speciale modus geplaatst. Vergelijkbaar met een soort jailbreak, waarna de koppeling tussen de iPhone en Secure Enclave gemaakt wordt. Dit proces vereist communicatie tussen Apple-servers en de kalibratiemachine, een werkend account op het AppleConnect-intranet en de juiste software op de aangesloten iMac. Repliceren is haast onmogelijk.

Black Box

De machine wordt door Apple Store-medewerkers als een black box omschreven. “Soms mislukt het kalibreren en wordt een iPhone permanent onbruikbaar gemaakt. We kunnen het niet opnieuw proberen en krijgen geen reden te zien. Een medewerker vertelt: “We moeten een klant dan vertellen dat een remanifactured model aanschaffen de enige optie is. Dit is veel duurder dan een schermreparatie, vaak moet dit naar een manager worden geëscaleerd.”

Onafhankelijke reparateurs

De kalibratiemachine geeft Apple een belangrijke voorsprong op andere servicebedrijven. Ook door Apple erkende servicepunten beschikken niet over deze machine. De volgende iPhone heeft naar verluidt Touch ID in het scherm verwerkt. Als dit klopt, zal dit betekenen dat onafhankelijke reparateurs geen schermreparaties meer uit kunnen voeren omdat het scherm en de Secure Enclave voor Touch ID met elkaar verbonden zijn.

Mogelijk is dit een van de redenen dat Apple zo fel tegen het ‘recht om te repareren’ is dat momenteel in de VS besproken wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen