Apple koopt ex-militaire 3D-technologie

Apple Koen van Tongeren 30 okt 2011
Leestijd: 2 minuten

Apple is al een aantal jaar bezig om een alternatief te ontwikkelen voor Google Maps. In 2009 werd het kaartbedrijf PlaceBase al overgenomen. Vorig jaar kwam daar Poly9 bij, een bedrijf dat een soort Google-earth-achtige technologie heeft ontwikkeld. De grote klapper lijkt echter nu pas gemaakt te zijn: het Zweedse bedrijf C3.

C3 heeft een technologie ontwikkeld waarmee gebieden razendsnel en in hoge kwaliteit 3D in kaart gebracht kunnen worden. Door met een vliegtuig over een gebied heen te vliegen, beelden te maken en deze met software te analyseren kan een landschap in 3D opgebouwd worden dat vergelijkbaar is met Google Earth, zij het met veel meer precisie en in veel hogere kwaliteit.

Een bijkomend voordeel van de techniek is dat deze veel minder arbeidsintensief is dan Google’s methode waarbij elk gebouw handmatig opgebouwd moet worden. C3’s mapping-technologie heeft (buiten een piloot en een software-engineer) vrijwel geen menselijke aansturing nodig en kan dus snel grote gebieden in kaart brengen en ze regelmatig up-to-date houden.

De technologie die Apple nu in handen heeft is oorspronkelijk ontwikkeld toen C3 nog onderdeel was van de Defensie-tak van Saab. Uit onderstaand filmpje blijkt ook dat het van oorsprong voor militaire doeleinden gebouwd is. De vraag is echter nu wat Apple ermee van plan is.

In eerste instantie spreekt het voor zich dat men in Cupertino bouwt aan een eigen versie van de Google Maps App in iOS. De huidige App biedt minder mogelijkheden op iOS dan op het Android-platform. Daar kan het bijvoorbeeld als navigatiesysteem in de auto gebruikt worden. Om een eigen navigatie-App te maken heeft Apple een aantal dingen nodig:

  • kaarten; waarschijnlijk is hiervoor PlaceBase aangekocht
  • stemmen; hiervoor kunnen de gesynthetiseerde stemmen gebruikt worden die nu al in iOS zitten. Aansturing kan via Siri werken.
  • verkeersinformatie; hier werkt Apple al aan met een eigen variant op TomTom’s HD traffic, zo liet het bedrijf een aantal maanden geleden weten.

Toch lijkt één ding niet noodzakelijk voor Apple’s eigen iOS navigatie-App: 3D kaarten, dus blijft het een raadsel wat het bedrijf van plan is met het vorig jaar gekochte Poly 9 en nu C3. Het ligt voor de hand dat Apple’s miljoenen-kostende aankopen voor meer bedoeld zijn dan een gimmick om Google Earth de loef af te steken, maar wat? Zou men in Cupertino bezig zijn met een revolutionaire nieuwe interface voor auto-navigatie? Dat blijft nog even afwachten. Tot die tijd kunnen we ons in ieder geval nog vergapen aan de adembenemende 3D-kaarten die C3 gemaakt heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen