Magic Keyboard review: de lijn tussen MacBook en iPad steeds dunner

Tablets, Laptops & Computers Mark Hofman 3 mei 2020
Leestijd: 7 minuten

De onthulling van de iPad Pro (2020) liet meer zien dan alleen de nieuwe tablet. Apple toonde onder andere ook het nieuwe Magic Keyboard met trackpad. Deze accessoires moet van de iPad Pro een nog beter product maken, maar doet hij dat ook?

Apple kondigde het Magic Keyboard tegelijkertijd aan met de iPad Pro (2020), maar lanceerde deze pas eind april. Inmiddels heb ik hem al een week in gebruik en kan ik je de voordelen en nadelen van de accessoire met je delen.

Magic Keyboard: een verrijking van de iPad Pro?

Het Magic Keyboard lijkt een volgende stap te zijn voor de iPad Pro. Intern heeft de tablet al dusdanige specificatie te bieden, dat er weinig werkzaamheden zijn die je er niet mee kunt verrichten. Op het gebied van het verwerken van tekst, of de iPad Pro bedienen als een MacBook, weet het Magic Keyboard deze grens nog meer te verleggen.

Maar wat maakt dit Magic Keyboard dan zo goed? Ik leg het je uit.

Magic Keyboard iPad Pro
Toetsenbord inclusief trackpad (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Schaarmechanisme overwint wederom

Dat het schaarmechanisme een succes is, dat mag inmiddels duidelijk zijn. Apple stapte af van het mechanisme bij Macbooks om over te stappen op het vlindertoetsenbord en is daar inmiddels alweer van teruggekomen. De MacBook Pro 16-inch is inmiddels voorzien van een nieuw toetsenbord met schaarmechanisme en dat toetsenbord is ook in dit Magic Keyboard te vinden.

Het resultaat is dan ook een succes wat mij betreft. De toetsen voelen solide aan en de keytravel ligt laag genoeg. Daarbij is maakt het toetsenbord nog steeds aanzienlijk wat geluid, al is het wel echt een vooruitgang ten opzichte van het Keyboard Folio. De gebruikservaring is op het gebied van de toetsen uiterst prettig.

Iets dat overigens ook geldt voor de bouwkwaliteit van het Magic Keyboard. Het voelt allemaal heel solide aan en zit goed in elkaar. Dat zijn we gewend van Apple, maar mag wel erkend worden naar mijn idee.

Trackpad een fantastische toevoeging

Het Magic Keyboard is uniek in zijn klasse, omdat er een trackpad mee gepaard gaat. Het is de eerste keer dat dit gebeurt bij een iPad. Sinds iPad OS 13.4 is er ondersteuning voor muizen en trackpads te vinden en het pakt heel erg goed uit.

De trackpad van het Magic Keyboard levert namelijk datgeen wat je ervan verwacht. Kijk gewoon simpelweg wat je kan doen met het trackpad op een MacBook en weet dat je hetzelfde nu op je iPad Pro doet. Dat betekent dus ook dat er gebruik te maken is van een aantal gebaren. Scrollen door pagina’s of het wisselen van applicaties: het werkt vlekkenloos.

Software reageert top

Zoals gezegd is er sinds iPad OS 13.4 ondersteuning te vinden voor muizen en trackpads. Dat doet Apple goed. Over het algemeen gebruik je de cursor zoals je dat gewend bent van computers. Terwijl je op andere momenten merkt dat je op een tablet werkt.

Zo verandert de cursor bijvoorbeeld in een vierkantje wanneer je een app wil selecteren of in een rechte streep wanneer je een tekst wil schrijven. Het zijn kleine dingen, maar wel degene die bijdragen aan een uiterst prettige ervaring.

Magic Keyboard voor iPad Pro: waar lopen we tegenaan?

Magic Keyboard iPad Pro
Hij zweeft! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Er valt veel goeds te zeggen over het Magic Keyboard, maar ik loop ook degelijk tegen bepaalde zaken aan. Ik licht ze voor je uit.

Het ontwerp

De bouwkwaliteit van het Magic Keyboard is uitstekend, maar bepaalde keuzes in het ontwerp snap ik nog niet helemaal. Zo is het mij totaal onduidelijk waarom Apple ervoor gekozen heeft om een rij met commandotoetsen weg te halen van het Magic Keyboard. Het stilzetten van je muziek, harder en zachter zetten van het geluid of het aanpassen van de helderheid van het scherm: het is niet via het toetsenbord te doen, maar moet via de instellingen. Een gemiste kans wat mij betreft.

Daarbij is de kijkhoek een beetje beperkt. Het is mogelijk om je tablet op het bovenste deel van het Magic Keyboard te klikken en de kijkhoek aan te passen. De kijkhoek is te verstellen tussen 90 graden en 130 graden. Niet verkeerd, maar wel degelijk wat beperkend dus.

Ook moet ik het gewicht van het Magic Keyboard benoemen, het is namelijk best wel wat. Sterker nog: met het Magic Keyboard is de iPad Pro bijna net zo dik en zwaar als een 13-inch MacBook Pro. Dat hoeft geen dealbreaker te zijn, zeker niet voor mensen die deze tablet mee willen nemen in plaats van een MacBook Pro. Maar het is wel goed om dit in het achterhoofd te houden.

Het prijskaartje

Dan komen we bij het grootste nadeel van het Magic Keyboard. Dat is zonder enige twijfel de prijs. Wanneer je met de 11-inch variant aan de haal gaat ben je al €339 kwijt. Ga je voor de 12.9-inch variant, kost het je €399. Daarmee zit je al in de buurt van een iPhone SE.

Het prijskaartje ligt echt hoog. Dat zijn we gewend van Apple. Het is dan ook een kwalitatief product dat je waarschijnlijk veel gaat gebruiken. Maar dan nog. Wanneer jij net een iPad Pro voor €899 hebt aangeschaft, zit je waarschijnlijk niet te wachten om daar nog eens een toetsenbord van bijna de helft van die prijs aan te schaffen. Just saying.

Magic Keyboard iPad Pro
Opstelling (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Magic Keyboard: The Good & The Bad

Om alles nog even in een duidelijk te maken even de goede punten en slechte punten op een rij.

The Good

  • Bouwkwaliteit
  • Trackpad
  • Ondersteuning
  • Toetsen (gevoel, geluid, ervaring)
  • Gebaren

The Bad

  • Rij met commandotoetsen
  • Het gewicht
  • De kijkhoek redelijk beperkt
  • De prijs
Magic Keyboard iPad Pro
Naast de Apple Pencil (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Magic Keyboard maakt de lijn dunner

Eerlijk is eerlijk: ik ben niet heel erg onder de indruk van hoe goed het Magic Keyboard werkt. Dat heeft weinig te maken met dat het product me tegenstaat, maar meer met de indruk die Apple me de afgelopen jaren gegeven heeft. Je betaalt een hoop geld voor een solide product. Dat is wat het Magic Keyboard voor de iPad Pro (2020) is.

Alleen zijn er twee vragen die beantwoord kunnen worden als we het over dit product hebben. De eerste vraag is:

Maakt het Magic Keyboard van de iPad Pro een beter MacBook-alternatief?

Ik denk het wel. De zaken die je voorheen op het gebied van software misste op de iPad Pro, zal je nog steeds missen. Maar de toevoeging van het Magic Keyboard, en dan met name de trackpad, zorgt ervoor dat bepaalde grenzen verlegd worden. Werk dat je voorheen alleen kon verrichten met het touchscreen of een externe muis, is nu makkelijker te doen met de trackpad.

Het ligt er wel een klein beetje aan wat je precies wil. Is het de bedoeling dat je bijvoorbeeld de iPad Pro altijd in het hoesje laat zitten en deze constant in deze vorm gebruikt, dan is het geen goed alternatief voor een MacBook. In dat geval raden we je aan om gewoon een laptop van Apple te kopen.

Maar ben jij iemand die de tablet loskoppelt van het Magic Keyboard en de opstelling alleen gebruikt wanneer er tekst verwerkt moet worden of andere zaken geregeld moeten worden? Dan zorgt dit ervoor dat je de tablet daadwerkelijk als vervanger van de MacBook kan gebruiken.

De tweede vraag die beantwoord kan worden is:

Maakt het Magic Keyboard van de iPad Pro een betere tablet?

Mensen willen de iPad Pro misschien helemaal niet vergelijken met een MacBook en stellen zich mogelijk de vraag of de accessoire ervoor zorgt dat het een betere tablet wordt. Als ik heel eerlijk mag zijn: nee.

De iPad Pro is te gebruiken als tweede scherm, als computer (met een extern scherm eraan), als middel voor entertainment en als tool om bepaalde zaken te regelen. Daar brengt het Magic Keyboard eerlijk gezegd weinig verandering in. Al deze taken zijn ook te verrichten wanneer je niet voor de accessoire kiest. Het versterkt de iPad wat dat betreft niet in zijn doen en laten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen