Elektrische fiets: 5 gadgets die de ervaring nog beter maken

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 3 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Een elektrische fiets heeft vaak al een aantal handige snufjes. Zo hebben de meeste e-bikes wel ingebouwde verlichting en een fietscomputer.

Mist jouw elektrische fiets deze accessoires? Of ben je benieuwd naar welke gadgets nog meer handig zijn voor je e-bike? Check dan hieronder welke elektrische fiets accessoires wij aanraden.

Fietshelm voor op de speed pedelec

In Nederland gelden voor speed pedelecs gelden dezelfde regels als voor bromfietsen. Dat betekent dat je, naast het hebben van een nummerplaat, verplicht bent om een fietshelm te dragen. De helm is niet een enorm handige fiets-accessoire, maar is er wel een die je veiligheid vergroot. Dat is ook niet onbelangrijk. Op een ‘gewone’ elektrische fiets kun je trouwens ook een aardige snelheid behalen en misstaat een fietshelm je ook zeker niet.

Fietsverlichting voor je elektrische fiets

Wiens elektrische fiets niet is voorzien van slimme fietsverlichting kan die ook apart in de fietsenwinkel kopen. Laat die kleine ‘wegwerp’ fietslampjes liggen en kies een fietslampen-set die langer mee gaat. Zo is er fietsverlichting verkrijgbaar die klein is en je via een USB-kabel kunt opladen.

Daarnaast bestaan er ook slimme fietslampen, zoals de Varia slimme lampen van Garmin. Die kun je koppelen aan een Edge fietscomputer waardoor de koplamp en achterlamp bijvoorbeeld feller of zwakker schijnen afhankelijk van het omgevingslicht.

Garmin varia slimme fietslamp
Garmin Varia koplamp en achterlicht (Afbeelding: Garmin)

Onmisbaar voor een elektrische fiets: een fietsbel

Een bel is onmisbaar op een elektrische fiets. Je racet namelijk langs het verkeer heen en laat alle ‘gewone’ fietsers met gemak achter je. Mits je ze kunt inhalen natuurlijk. Daarvoor moeten ze wel eerst aan de kant gaan. Waarschuw anderen in het verkeer door een aantal keer je bel te laten klinken. Dat is niet alleen handig voor jezelf, maar ook veiliger voor andere verkeersdeelnemers.

En wees niet ban dat een fietsbel de strakke looks van je elektrische fiets verpesten. Fietsbellen zijn te koop in allerlei soorten en maten dus je hoeft echt niet voor een Mickey Mouse bel te gaan. Een kleine zwarte bel heeft hetzelfde effect.

Slim fietsslot met GPS

Als je een elektrische fiets bezit hoeven we je niet uit te leggen dat het een kostbaar ding is. Als je een e-bike hebt of er een aan wilt schaffen onderzoek dan de verschillende anti-diefstal systemen die te koop voor de fiets. Sommige high-end elektrische fietsen hebben al een ingebouwd slim fietsslot met GPS-systeem. Zo niet, dan is het zeker de moeite waard zo’n systeem op je fiets te monteren. Dat hoeft geen goud te kosten, maar het is wel goud waard. Zo kost de CycloTrac GPS Bike Security Alarm Tracker van Boomerang bijvoorbeeld nog geen 30 euro.

Boomerang GPS slot elektrische fiets
Boomerang CycloTrac GPS Bike Security Alarm Tracker – slim fietsslot (Afbeelding: Boomerang CycloTrac)

Fietscomputer

Als je de elektrische fiets voor sportief gebruik hebt gekocht dan is het fijn als hij een fietscomputer heeft. Die analyseert je activiteit en laat zien hoe lang, hoe ver en hoe snel je hebt gefietst. Fietscomputers met kabels zijn vaker betaalbaarder dan draadloze fietscomputers. Toch is het niet vreemd dat Bluetooth fietscomputers steeds populairder worden.

Gelukkig kun je tegenwoordig ook hier en daar een betaalbare Bluetooth fietscomputer scoren, zoals deze week bij de Lidl. Lidl’s TEASI Core fietscomputer is niet de meest geavanceerde computer, maar hij is prima voor wie zo nu en dan recreatief de buitenlucht in gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen