[REVIEW] B&O Beoplay E8 3.0: heerlijke draadloze oortjes

Gadgets Dominick Vietor 5 mei 2020
Leestijd: 5 minuten

Vorig jaar schreef ik dat de Bang & Olufsen Beoplay E8 2.0 misschien wel de ideale volledig draadloze oordopjes waren. Inmiddels heeft B&O een opvolger voor die headset: de Bang & Olfusen Beoplay E8 3.0. In deze review zoek ik uit of die net zoveel indruk maken als hun voorgangers.

Om maar met de deur in huis te vallen: zoveel indruk maken doen ze niet meer. Wel weten ze het erg goede concept van de Beoplay E8 verder te optimaliseren en zijn ze daarmee ontzettend fijn. Maar de markt heeft ook niet stilgezeten. Zo kwam Sony met de erg goede WF-1000XM3 en kregen de AirPods van Apple een update in de vorm van de AirPods Pro met actieve ruisonderdrukking. Juist die feature is op de B&O Beoplay E8 3.0 helaas niet aanwezig. Is dat een probleem? Je leest het hieronder of ziet het in de video.

Briljant geluid

Op de geluidskwaliteit van de Beoplay E8 3.0 valt in ieder geval niks af te dingen. De oortjes klinken helder, ruimtelijk en vol en de bas is lekker aanwezig maar niet te overheersend. Ik ken geen paar draadloze oordopjes dat beter klinkt dan deze Beoplay E8 3.0. De Sony WF-1000XM3 komt in de buurt maar is een beetje te bass-heavy; de Beoplay E8 2.0 heeft een vergelijkbaar geluidsprofiel maar klinkt iets minder. Apple’s AirPods Pro zijn duidelijk minder.

B&O Beoplay E8 3.0 review dopjes
Over de geluidskwaliteit hoef je je geen zorgen te maken (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

In een druk kantoor of het vliegtuig kun je misschien net wat minder van dat geluid genieten omdat de Beoplay E8 3.0 dus geen actieve ruisonderdrukking heeft. Dat is in een beperkt aantal situaties vervelend, maar gelukkig sluiten de oortjes sowieso al goed af. Zeker als je de meegeleverde schuimen oordopjes gebruikt heb je nauwelijks last van omgevingsgeluid.

Nog beter ontworpen

Een groot voordeel van de Beoplay E8 3.0 is dat ze erg licht zijn en heerlijk zitten. Ze zijn zelfs nog wat kleiner dan de Beoplay E8 2.0. Het gebrek aan actieve ruisonderdrukking betekent waarschijnlijk dat B&O de oortjes zo klein kon houden. Waar ik de eerdergenoemde Sony’s uiteindelijk links heb laten liggen omdat ze niet zo lekker zitten, kan ik deze oortjes uren dragen en bijna vergeten dat ik ze in heb. Zelfs tijdens bijvoorbeeld het hardlopen irriteren ze helemaal niet.

B&O Beoplay E8 3.0 review in oor
De Beoplay E8 3.0 zit heerlijk in je oor (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

De bediening gaat via het zijpaneel van beide oortjes, dat aanraakgevoelig is. Play/pauze zit rechts, links zit een speciale omgevingsmodus. Standaard speelt die al het geluid van buiten af en hoor je je muziek niet meer, maar je kunt er ook voor kiezen om het geluid van buiten met je muziek te vermengen. Door dezelfde paneeltjes ingedrukt te houden pas je het volume aan. Alle basics qua bediening zijn dus aanwezig.

Elegant doosje met flinke batterij

Bang & Olufsen zou Bang & Olufsen zijn als ze niet los waren gegaan op het ontwerp van hun product. Dat geldt bij de Beoplay E8 3.0 voor het stijlvolle oortje zelf, maar vooral voor het doosje waar ze in komen. Als je het leren doosje openklapt worden de oortjes gepresenteerd op een metalen plaatje. Het ziet er allemaal tip-top uit. Weliswaar is het doosje iets groter dan dat van bijvoorbeeld Apple’s AirPods; het is zeker niet te groot.

B&O Beoplay E8 3.0 review doosje
Het doosje van de Beoplay E8 is erg stijlvol (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Opladen doe je via de usb-c ingang op de achterkant van het doosje of draadloos. Dat laatste is handig, want het betekent dat je ze ook met je smartphone kan opladen als die reverse draadloos laden ondersteunt. Een gekleurd ledje aan de voorkant geeft aan hoe vol je oortjes nog zitten.

B&O Beoplay E8 3.0 review laden
Dankzij de draadloze laadfunctie kun je de oortjes met je smartphone opladen (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Over het algemeen zal het de indicatie wijzen naar vol genoeg. De batterij van deze oortjes is namelijk prima. B&O beweert dat ze 7 uur kunnen spelen op 1 lading en dat het doosje nog 4 extra ladingen bevat. Die 7 uur vind ik een beetje optimistisch en ligt meer rond de 5 uur, maar ook dat is ruim voldoende. Tel daar nog 4 keer 5 uur bij op en ik kan ongeveer een week met een lading doen. In ieder geval heb ik nooit last gehad van het feit dat de batterij te krap zou zijn.

Problemen opgelost

Een van de grootste problemen met veel bluetooth-apparaten is dat de verbinding niet altijd even lekker loopt. Daar had ik bij de voorganger van deze B&O Beoplay E8 3.0 ook last van. Het goede nieuws is dat die problemen veel minder zijn geworden. Ook dit apparaat verbind niet altijd vlekkeloos, maar ik vraag me af of er ooit een bluetooth-apparaat komt wat dat wel zal doen. Ik zou het verbindingsgedrag van de Beoplay E8 3.0 in ieder geval niet meer als problematisch omschrijven.

B&O Beoplay E8 3.0 review verbinding
Verbindingsproblemen zijn zo goed als opgelost met dit model (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Ook de belkwaliteit is verbeterd. Niet dat die bij de Beoplay E8 2.0 slecht was, maar met deze oortjes kun je met een nog geruster hart een lang telefoongesprek voeren. Dat komt volgens Bang & Olufsen doordat ze twee keer zoveel microfoons in dit model gestoken hebben. Goed werk!

B&O Beoplay E8 3.0 review conclusie

Net als zijn voorganger is de Bang & Olfusen Beoplay E8 3.0 een heerlijke set draadloze oortjes. De geluidskwaliteit is feilloos en de pasvorm heerlijk, dat zijn twee grote voordelen van deze oordopjes. Helaas staat daar wel tegenover dat actieve ruisonderdrukking mist. Niet zozeer omdat ik het echt mis, maar wel omdat je voor de €350 die deze dopjes kosten toch mag verwachten dat ze dat ondersteunen. Er zijn namelijk wel een aantal situaties te bedenken waarin dat een voordeel zou zijn.

B&O Beoplay E8 3.0 review in doos
Licht, stijlvol en met heerlijk geluid: de Beoplay E8 3.0 heeft veel voordelen (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Is de hoge prijs geen struikelblok en kun je leven met dat gebrek aan ruisonderdrukking? Dan is de Beoplay E8 3.0 zeer zeker een aanrader. De oordopjes klinken heerlijk, zien er mooi uit en zitten als gegoten. En dat lijkt me toch verreweg het belangrijkste.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen