[REVIEW] Sony WF-1000XM3: AirPods-concurrent met ruisonderdrukking

Gadgets Dominick Vietor 12 aug 2019
Leestijd: 6 minuten

Sony ontpopte zich vorig jaar tot de ware koning van de noise-cancelling headphones. De WH-1000XM3 geldt tot op de dag van vandaag als de beste draadloze koptelefoon met actieve ruisonderdrukking. De Sony WF-1000XM3 moet dat succes evenaren in een kleinere verpakking.

Sony WF-1000XM3 review

Volledig draadloze oortjes zijn inmiddels al lang geen nieuws meer. Sinds de Apple AirPods proberen veel bedrijven een graantje mee te pikken van deze opkomende markt. Zo ook Sony, dat twee jaar geleden met de WF-1000X zijn eerste model uitbracht. Geen groot succes, overigens.

Sony WF-1000XM3 review
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De tweede generatie WF-1000X – verwarrend genoeg Sony WF-1000XM3 genaamd – heeft wel de potentie om een succes te worden. Het zijn de eerste serieuze volledige draadloze oortjes met actieve ruisonderdrukking. Bovendien is de geluidskwaliteit uitstekend en heeft Sony de prijs op een acceptabel niveau gehouden: €250. Dat ze de moeite waard zijn, dat kan ik je alvast vertellen. In deze Sony WF-1000XM3 review lees je alle voor- en nadelen van de oortjes.

Beproefde techniek, kleine verpakking

Eigenlijk kun je de Sony WF-1000XM3 zien als een soort gekrompen variant van de Sony WH-1000XM3. Natuurlijk verschilt de usecase van een over-ear koptelefoon een beetje van die van twee losse oortjes. Het idee van de twee producten is echter hetzelfde: combineer een fijne, bassy sound met uitstekende ruisonderdrukking.

Sony WF-1000XM3 review
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De WF-1000XM3 scoort op beide vlakken prima. Het is trouwens wel allebei minder dan bij zijn grote broer, maar gezien het formaat kan dat ook bijna niet anders. Vergeleken met andere volledig draadloze oortjes scoort de WF-1000XM3 juist erg goed op deze twee hoofdpunten.

Lekker geluid

Ten eerste het geluid. Dat heeft hetzelfde fijne karakter als dat van de WH-1000XM3. Wat dat wil zeggen? Het is zuiver, het klinkt vrij warm en de bas is duidelijk aanwezig. Dat maakt het geluid niet zo natuurlijk als dat van de Bang & Olufsen Beoplay E8 2.0 die ik eerder testte, maar klinkt wel erg lekker.

Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Zeker als je zoals ik van elektronische muziek houdt, is de sound van de WF-1000XM3 erg goed. De bas klinkt diep en opvallend ruimtelijk voor zo’n klein oordopje. Sowieso scoort deze headset goed qua ruimtelijkheid. Hoge tonen en middentonen hadden net wat helderder gekund, maar zijn ook zeker niet verkeerd. De geluidkwaliteit scoort dus al met al erg goed. Je zult niet veel volledig draadloze oortjes vinden die beter klinken.

Ruisonderdrukking voor elke situatie

Wat je ook niet veel gaat vinden, is volledig draadloze oordopjes met actieve ruisonderdrukking. Ze bestaan wel, maar niet van de grote merken. Bovendien denk ik dat het gezien de uitgebreide ervaring en reputatie van Sony op dit vlak veilig is om aan te nemen dat de WF-1000XM3 een voortrekkersrol neemt op dat gebied.

Sony WF-1000XM3 review
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De ruisonderdrukking van de headset werkt namelijk opvallend goed. Zowel in een kantooromgeving als in het vliegtuig, de bus of de trein heb je duidelijk minder last van omgevingsgeluid. Het is niet volledig stil, maar je kunt je zeker beter op de muziek focussen. Wederom geldt dat de grote broer van deze headset beter scoort, maar het verschil is kleiner dan ik had verwacht.

Voorwaarde voor die goede werking is wel dat de oortjes goed in je oor zitten; zodra er omgevingsgeluid langs de dopjes lekt is het gedaan met de rust. Gelukkig levert Sony verschillende maten dopjes mee, zodat de pasvorm te personaliseren is. Toch kan het – ook met goed passende dopjes – gebeuren dat er geluid binnenkomt als je bijvoorbeeld met je kaak beweegt. Over-ear headsets met ruisonderdrukking zijn wat dat betreft betrouwbaarder. Belangrijker is echter: tegenover andere in-ear modellen heeft de WF-1000XM3 een duidelijk voordeel met zijn actieve ruisonderdrukking.

Via een speciale app kun je verschillende niveaus van ruisonderdrukking instellen voor verschillende situaties. De headset herkent of je zit, loopt of onderweg bent en past daar de ruisonderdrukking op aan, al dan niet met focus op het behouden van spraak. Dat werkt niet helemaal vlekkeloos, maar wel goed genoeg om in mijn ogen een handige toevoeging te zijn. Deel je die mening niet, dan zet je de feature eenvoudig uit.

Moderne bediening is niet perfect

Net als de meeste moderne headsets, wordt de Sony WF-1000XM3 bediend via een touchpad. Op ieder oortje zit een aanraakgevoelig vlak; je kunt instellen wat dat precies doet. Bijvoorbeeld play/pauze of het triggeren van de ruisonderdrukking. Iets wat duidelijk mist, is de mogelijkheid om via bijvoorbeeld een lange aanraking het volume aan te passen. Dat vind ik een misser van Sony.

Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De headset heeft volledige integratie met de Google assistent of Siri. Hij leest – als je dat wilt – meldingen voor als ze binnenkomen, je kunt berichtjes via spraak beantwoorden en vragen stellen aan Google. Handig.

Kwaliteit komt met nadelen

Helaas staan tegenover de hoge muziekkwaliteit en goede ruisonderdrukking een aantal nadelen. De belangrijkste wat mij betreft: de oortjes zijn relatief groot en gaan daardoor na een tijdje irriteren. Bij mij is het na een uur of 2 a 3 luisteren wel klaar. Dat zal per persoon verschillen en voor sommige mensen helemaal geen probleem zijn, maar is wel belangrijk om te overwegen als je deze headset wilt kopen.

Sony WF-1000XM3 review
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Nog een ontwerptechnisch nadeeltje: de oortjes zijn niet spatwaterdicht. Nou vraag ik me af of er in de praktijk veel verschil is met headsets die dat op papier wel zijn, maar iets meer voorzichtigheid is geboden.

Sony WF-1000XM3 review
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Tot slot de case waarin de headset komt. Die is nogal groot; ruim 2 keer het formaat van een AirPods-doosje. Waar je het doosje van Apple makkelijk in je broekzak schuift, moet deze eigenlijk wel in je tas. Dan zou je misschien denken dat je daar een betere batterijduur voor terugkrijgt, maar Sony claimt net als Apple 24 uur totale speeltijd. Daarvan zit stroom voor 6 uur in de oortjes zelf volgens Sony. In de praktijk kwam ik rond de 4 uur non-stop speeltijd uit. Nog steeds ruim voldoende trouwens. Opladen van de case gaat via een usb c-kabel en kan helaas niet draadloos.

Sony WF-1000XM3 review conclusie

Gaan kwaliteit voor jou boven gebruiksgemak en comfort? Vind je actieve ruisonderdrukking belangrijk? Dan is de Sony WF-1000XM3 zeker een van de beste draadloze in-ear headsets van het moment voor jou. Hij klinkt erg lekker en is dankzij de ruisonderdrukking buitengewoon goed geschikt voor op kantoor of onderweg.

Sony WF-1000XM3 review
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Daar staat tegenover dat het wat ontbreekt aan comfort. Heb je vooral korte luistersessies, dan is dat waarschijnlijk geen probleem. Wil je de WF-1000XM3 ook tijdens bijvoorbeeld een lange vlucht gebruiken, dan is het iets om serieuzer over na te denken. Ook de ietwat beperkte bediening en grote case zijn zaken waar je mee moet kunnen leven.

Sony WF-1000XM3 review
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Is dat geen probleem? Dan is de Sony WF-1000XM3 een uitstekende optie. De prijs van €250 is niet overdreven hoog en is de headset zeker waard. Om de vergelijking met Apple nog maar even terug te halen: Sony gaat de AirPods kwalitatief gezien met gemak voorbij en voegt als mooie extra actieve ruisonderdrukking toe. Qua comfort en gebruikgemak blijft Apple echter de duidelijke winnaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen