Zijn dit de ideale draadloze oortjes? | B&O Beoplay E8 2.0 review

Gadgets Dominick Vietor 14 apr 2019
Leestijd: 5 minuten

Bang & Olufsen staat al jaren bekend om zijn goede en stijlvolle maar ook prijzige audioapparatuur. De volledig draadloze Beoplay E8 2.0 oordopjes passen precies in die filosofie. Dat ze goed, stijlvol en prijzig zijn kan ik je alvast verklappen. In deze review maak ik de balans op en bekijk ik of het misschien wel de ideale draadloze oordopjes zijn.

AirPods concurrent

De categorie van de volledig draadloze in-ear headset heeft sinds de lancering van de Apple AirPods nogal een vlucht genomen. Smartphonemerken als Samsung, Xiaomi en Motorola kwamen recent met echt draadloze oordopjes in een laadcase. Wie wat serieuzer geluid wil, kan ook terecht bij de traditionele audiomerken. Denk aan Sennheiser, Bose en dus Bang & Olufsen. Na de Beoplay E8 van vorig jaar, bracht B&O dit jaar versie 2.0 van die hardware uit.

B&O Beoplay E8 2.0 review design

Met de Beoplay E8 2.0 gaat Bang & Olufsen duidelijk voor de winst: met hun prijs van €350 zijn het de duurste gangbare oordopjes in de volledig draadloze categorie. Voor hetzelfde geld koop je ongeveer twee paar Apple AirPods of Samsung Galaxy Buds.

Wat die hoge prijs volgens B&O moet rechtvaardigen? Een hoogwaardig ontwerp, draadloos laden en Bang & Olufsen Signature Sound. Ofwel: een hoogwaardige geluidskwaliteit.

Het artikel gaat verder onder de video

Veelzijdig design

Wat ik in ieder geval kan zeggen, is dat de Beoplay E8 2.0 een veelzijdig ontwerp heeft. In tegenstelling tot de AirPods, hebben deze oortjes geen ‘tandenborsteldesign’. In plaats daarvan is de achterkant van het oordopje een wat groter bolletje waar alle elektronica in verwerkt zit. Het resultaat: het grootste deel van de Beoplay E8 2.0 zit in je oor, en er steekt maar een klein stukje echt uit.

B&O Beoplay E8 2.0 review design

Zo zitten de oortjes eigenlijk onder alle omstandigheden erg lekker. Zelfs als je erop ligt is het niet ontzettend storend. Of je ze nou tijdens het sporten, op de fiets of in een nachtbus- of trein wilt gebruiken: ze zijn altijd comfortabel. Bovendien blijven ze, in ieder geval in mijn oor, erg goed zitten.

De oordopjes zijn grotendeels van plastic gemaakt, maar de uitstekende afwerking zorgt ervoor dat ze toch een luxe uitstraling hebben. Je kunt kiezen uit vier kleuren: zwart, blauw, grijs en beige. In alle gevallen zit er een lederen laadcase met een aluminium binnenkant bij. Die is door zijn kleine formaat en stevige bouw makkelijk mee te nemen. Top dus.

Gebruiksgemak met kuren

Het gebruiksgemak van de Beoplay E8 2.0 is over het algemeen ook erg goed. De laadcase heeft een usb C-ingang en kan bovendien draadloos opgeladen worden; handig nu steeds meer smartphones over reverse wireless charging beschikken.

B&O Beoplay E8 2.0 review draadloos laden

Daarnaast beschikt de headset over een handige omgevingsmodus. In die modus wordt het omgevingsgeluid in de headset afgespeeld. Zo kun je bijvoorbeeld een omroepbericht in de trein luisteren zonder de oortjes uit te nemen. Slim!

Toch gaat er het een en ander mis met het gebruiksgemak. Zowel de bluetooth-verbinding als de bediening zijn niet ideaal. Als de oortjes eenmaal verbonden zijn, werkt het allemaal prima. De verbinding is dan stabiel en heeft een grote range.

Het verbinden zelf, dat levert echter nog weleens problemen op. Soms pakt hij hem gewoon niet en moet je ze even opnieuw in je oren stoppen. Als de batterij bijna op is werkt het verbinden ook niet goed meer, en krijg je geen duidelijke feedback. Het zijn allemaal geen grote problemen, maar voor oordopjes van €350 verwacht je toch beter.

Hetzelfde geldt voor de bediening. Die gaat volledig op aanraking. Het linker en rechter oortje zijn als het ware de twee knoppen, waarmee je alles moet doen door middel van enkel tikken, dubbel tikken en ingedrukt houden. Het onderscheid tussen ingedrukt houden en kort tikken kan nog weleens lastig zijn. Los daarvan is de bediening ook gewoon een beetje verwarrend omdat je heel veel kunt doen met maar twee knopjes.

Geweldig geluid

Gelukkig levert Bang & Olufsen op het gebied waar het écht uitmaakt absoluut goed werk. De geluidskwaliteit van de Beoplay E8 2.0 is ontzettend goed. Het geluid is super helder en heeft mooi gedefinieerde hoge- en middentonen. Daardoor zijn de oortjes ook voor spraak – denk aan podcasts – erg goed geschikt.

De bas had naar mijn mening net wat harder gemogen, maar is zeker niet slecht. Hij is duidelijk aanwezig en klinkt mooi, maar het is niet van het knallende niveau dat we tegenwoordig bij veel audioproducten zien. Dat kun je overigens zeker ook als voordeel zien.

B&O Beoplay E8 2.0 review case

Een ander duidelijk voordeel, is dat de oortjes goed afsluiten. Ze hebben geen actieve ruisonderdrukking, waardoor lage tonen van bijvoorbeeld een vliegtuigmotor wel hoorbaar zijn. Maar zeker met de meegeleverde foam-dopjes sluiten ze erg goed af voor hogere tonen. Ideaal om het geroezemoes van je collega’s buiten te sluiten op je werk, bijvoorbeeld.

Conclusie: premium keuze

Ik kan kortom wel concluderen dat de Beoplay E8 2.0 zijn werk erg goed doet. Vooral de uitmuntende geluidskwaliteit is een groot voordeel: dat is juist een punt waar dit soort draadloze producten geregeld op achterlopen. Ook het stijlvolle en comfortabele ontwerp vind ik een pre voor de Beoplay.

Zoals je van B&O mag verwachten, is de Beoplay E8 2.0 wel duidelijk een premium product. Dat zie je ook aan het prijskaartje van €350 en dat zal veel mensen afschrikken. En hoewel het bluetoothproducten niet ongewoon is, zouden de verbindingsprobleempjes die de E8 2.0 heeft in 2019 voor een product in deze klasse toch eigenlijk verleden tijd moeten zijn.

Staat geluidskwaliteit echter hoger op jouw lijstje dan een 100% vlekkeloze werking, dan is de Beoplay E8 2.0 zeker een van de beste keuzes. Of je daar €350 voor over hebt, moet je uiteindelijk toch echt zelf beslissen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen