Bellen via WhatsApp: zo neem je het (video)gesprek op!

Apps David van Benthem 2 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Telefoneren: vaak doen de meesten het niet meer, maar als het moet kan het zomaar belangrijk zijn. Aangezien je ook gratis via WhatsApp kan bellen, kan het geen kwaad om te weten wat je daar allemaal mee kan doen.

Zo is het mogelijk om een gesprek op te nemen. Ben je benieuwd hoe je op je Android of Apple toestel dat doet? Hier kom je dat stap voor stap voor jouw telefoon te weten.

Houdt in gedachten dat je alleen als particulier gesprekken ongevraagd mag opnemen in Nederland. Zodra je dit namens een bedrijf doet of als zzp’er, dien je dit vooraf aan te geven. 

Facebook Ray-Ban AR-Bril
Mark Zuckerberg is niet alleen eigenaar van Facebook, maar ook van WhatsApp. (Afbeelding: Amy Osborne/AFP)

Audio opnemen met Android op WhatsApp

Als je een Android toestel hebt, zou het zomaar kunnen dat je al een voorgeïnstalleerde app voor het maken van spraakopnames hebt. Met zo’n app kan je het gesprek opnemen nadat je het gesprek op WhatsApp hebt gestart. In je telefoon kan je namelijk nog steeds navigeren tijdens het gesprek. Om er zeker van te zijn dat alles van het gesprek te horen is, kan het helpen om de speakerstand in te schakelen. Helaas gaat dit wel ten koste van de geluidskwaliteit.

Mocht je telefoon nog geen eigen spraakopname applicatie hebben, dan kan je zelf een app uit de PlayStore installeren zoals Google’s Recorder app of Cube Call Recorder. Mooi aan beide apps is dat ze allebei gratis zijn. Met Cube Call Recorder kan je daarnaast instellen dat het automatisch inkomende gesprekken (op ook WhatsApp) opneemt. Ondanks dat het vanaf Android 9 niet meer mogelijk is om audio op te nemen, werken beide apps nog steeds. Om daar zeker van te zijn moet je bij de Cube app ‘Cube ACR App Connector’ inschakelen in de appinstellingen en de audiobron naar ‘voice call (software)’ overzetten. Mocht het resultaat uiteindelijk niet naar behoren zijn, dan kan je met een externe geluidsrecorder het beste audio opnemen.

Als je een videocall wil opnemen, zijn ook daar verschillende apps van derden voor beschikbaar. Het kan zijn dat je zo’n app niet eens nodig hebt, aangezien sommige fabrikanten als Oppo en Huawei deze functie al ingebouwd hebben. AZ Screen Recorder is een van de apps die je in de Google PlayStore kan terugvinden en goede beoordelingen krijgt.

Whatsapp chatberichten misinformatie
WhatsApp op je smartphone. (Afbeelding: Hayoung Jeon / EPA)

Gesprekken terugluisteren op iOS

Bij Apple werkt het net even anders. Zo kunnen apps van derden geen audio opnemen van bijvoorbeeld WhatsApp of van je reguliere telefoonapp. Daarentegen kan je met de schermrecorder van iOS zelf wel de audio van jouw contactpersoon opnemen. Jouw stem kan je helaas niet terugluisteren, omdat je microfoon al gebruikt wordt voor het bellen zelf.

Ook hier kan het van pas komen om je telefoon op de speakerstand te zetten. Als dat niet naar behoren uitpakt kan je ook met een andere smartphone, laptop of met een geluidsrecorder de audio opnemen. Laatstgenoemde opties zijn niet de meest praktische, maar in onze ervaring zijn zowel de screen recorder als de voice memo recorder minder effectief.

Ben je benieuwd welke 5 dingen iedereen verkeerd doet op WhatsApp? Lees dan dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen