David van Benthem
David van Benthem Apps 12 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

5 dingen die iedereen op WhatsApp verkeerd doet

WhatsApp is in ons dagelijks leven zo belangrijk dat een wereld zonder de dienst bijna ondenkbaar is. De app heeft inmiddels meer dan anderhalf miljard actieve gebruikers verspreid over de aardbol.

En toch zijn maar weinig mensen meester in de app van Mark Zuckerberg. Hier lees hoe je jouw gebruik van de app overzichtelijker, persoonlijker en veiliger kan maken.

Een opgeruimd WhatsApp

Zie je soms door de bomen het bos niet meer bij WhatsApp? Die verwarring is eenvoudig weg te nemen. Jouw WhatsApp kan namelijk net zo opgeruimd zijn als je mail, waarin je al je berichten kan categoriseren en uit je inbox kan verwijderen. Bij de groene communicatiedienst van Facebook doe je dat door je chats te archiveren. Verdwijnen de chats dan voor altijd? Nee, sterker nog: ze komen terug zodra je een nieuw bericht binnenkrijgt. WhatsApp raadt het op zijn eigen website zelfs aan om de dienst op deze manier opgeruimd te houden.

Whatsapp chatberichten misinformatie
WhatsApp op je smartphone. (Afbeelding: Hayoung Jeon / EPA)

Op Android toestellen archiveer je chats door een chat lang ingedrukt te houden en op de lade met het pijltje naar beneden te drukken. Ook als je nog geen nieuwe berichten uit een gearchiveerde chat hebt binnengekregen, is de chat via de zoekfunctie eenvoudig terug te vinden.

Geen groepschats voor elk wissewasje

Moet je een eenmalige mededeling doen aan een grote groep mensen? Maak dan geen groepschat aan! Met WhatsApp kan je eenvoudig gebruik maken van een verzendlijst, waarmee je mensen eenmalig van iets op de hoogte stelt. Organiseer je een verjaardag of een bruiloft en is bijvoorbeeld de ingang ergens anders dan verwacht, dan is een verzendlijst ideaal om je gasten te informeren.

Verzendlijsten maak je door op je thuisscherm van WhatsApp rechtsboven in op de drie verticale puntjes te klikken. Kies dan vervolgens voor ‘Nieuwe verzendlijst’ en kies de contactpersonen die je ergens van op de hoogte wil stellen. Jij krijgt na het sturen overzichtelijk te zien wie je hebt geïnformeerd, maar je genodigden niet. Wat wel belangrijk is hierbij is dat elk persoon die je bericht jou ook als contact heeft opgeslagen. Is dat niet het geval, dan ontvangt die persoon via een verzendlijst niet jouw bericht.

Facebook Ray-Ban AR-Bril
Mark Zuckerberg is niet alleen eigenaar van Facebook, maar ook van WhatsApp. (Afbeelding: Amy Osborne/AFP)

Maak je eigen WhatsApp

Wat me altijd blijft verbazen is hoeveel mensen WhatsApp op geen enkele manier gepersonaliseerd hebben, terwijl dat wel kan. Niet alleen je favoriete achtergrond, maar ook de lettergrootte is eenvoudig in te stellen.

Het personaliseren van WhatsApp doe je door op de drie verticale puntjes te drukken die rechtsboven in je thuisscherm van de app te vinden zijn. Kies vervolgens voor ‘Instellingen’ en dan voor ‘Chats’. Vervolgens kan je daar een eigen thema, achtergrond en lettergrootte in stellen. Het kleinere lettertype is mijn persoonlijke favoriet. Doordat het iets lastiger te lezen is houdt het je scherp en is er meer tekst te zien zonder heen en weer te hoeven scrollen.

Geen back-ups

Op WhatsApp delen we allerlei dierbare en belangrijke momenten, maar over het opslaan van die herinneringen denken we weinig na. Een back-up maken van je berichten is daarentegen wel belangrijk. In dit artikel lees je hoe je ervoor zorgt dat je altijd twee verschillende soorten up-to-date back-ups beschikbaar hebt.

WhatsApp chatberichten beveiligde chatberichten
WhatsApp logo (Afbeelding: Ritchie B. Tongo/EPA)

WhatsApp als ‘nieuwsbron’

Niet iedereen gebruikt natuurlijk de familiechat als betrouwbare nieuwsbron, maar toch circuleren er allerlei geruchten via WhatsApp rond die vaak niet waar zijn. En juist in deze tijden wil je dat voorkomen. WhatsApp heeft hierin het voortouw genomen door een limiet te stellen op het aantal personen waar je een bericht naartoe kan sturen. Factcheck dus ook altijd zelf voordat je een doorgestuurd bericht met je sociale omgeving deelt.

Ben je benieuwd hoe je je veiligheid op WhatsApp kan vergroten? Lees dan dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!