Netflix versus Amazon Prime Video: welke streamingdienst moet je hebben?

Films & Series Mark Hofman 13 apr 2020
Leestijd: 5 minuten

De streamingdienst fietsten als idioten ons land binnen het afgelopen jaar. Waar Netflix bijvoorbeeld jarenlang vrijspel heeft gehad, kreeg het nu opeens met een hoop concurrentie te maken. De vraag is alleen: is Netflix nog steeds de beste optie of zijn de kaarten geschud? Vandaag vergelijken we de dienst met Amazon Prime Video.

Waar Amazon Prime Video al een tijd te gebruiken is, opereert moederbedrijf Amazon pas sinds kort in ons land. Iets dat er bijvoorbeeld voor gezorgd heeft dat de bijbehorende streamingdienst een stuk toegankelijker is geworden. Daarom een mooi moment om Netflix en Amazon Prime Video eens met elkaar te vergelijken. Want dat jij eventueel niet alle beschikbare diensten anno 2020 meer aan wil schaffen, dat snappen wij uiteraard ook wel.

Daarom maken we in dit artikel de vergelijking.

Maak kennis met Netflix

Er is geen twijfel over mogelijk: Netflix is de populairste streamingdienst in Nederland. Niet heel gek, want het is ook de dienst die het langst beschikbaar is. Door Netflix maakte we kennis met de term bingewatchen, ruilde we massaal de televisie in en kennen we bekende series als La Casa de Papel.

Meer tijd om te rijpen, meer te bieden. Toch?

Het aanbod

Het aanbod van Netflix is in de loop der jaren verschrikkelijk groot geworden. Dat heeft overigens niet alleen te maken met het feit dat de dienst al sinds 2013 in Nederland is. Ook daarvoor werd er, door de Amerikaanse variant, al gebouwd aan een aanbod. Netflix is gegroeid, heeft steeds meer gebruikers weten te strikken en is inmiddels echt een begrip. Dat zorgt niet alleen voor naamsbekendheid, maar ook voor flink wat centen.

Met die centen kan de streamingdienst heel veel doen, zoals het kopen van grote titels. De komst van Friends op Netflix was een dusdanig succes, dat de streamingdienst de rechten voor een jaar wilde verlengen. Daar tikte Netflix vervolgens honderd miljoen dollar voor. Iets dat het bedrijf gewoon kan doen.

Daar komt dan ook tegenover dat dit geld gebruikt wordt om originele content te produceren. Denk hierbij aan succesverhalen als La Casa de Papel of Orange is the New Black. Het is mogelijk om dit soort grote projecten te draaien, met het geld dat Netflix aan zijn abonnees verdiend.

Maar door het geld en het kopen van rechten, en het niet daadwerkelijk beheren van rechten, veranderd het aanbod van Netflix regelmatig. Niet alleen komen er nieuwe films en series op de dienst, maar verdwijnen ze ook regelmatig. En dan hebben we het uiteraard over titels die van derde partijen zijn. Als de rechten verlopen, en deze niet verlengd kunnen worden, is het dus einde verhaal.

De prijs van Netflix

De vraag is alleen: hoeveel betaalt zo’n abonnee nu eigenlijk? Wat kost een abonnement bij Netflix nu precies?

Dat zijn twee vragen waar we het antwoord wel op hebben, maar dat wel verschilt per wens van de mens. Het is namelijk maar net wat jij zoekt, wat jij nodig hebt en hoeveel je ervoor wil betalen. De beschikbare opties voor je op een rij:

  • Basis abonnement | SD-kwaliteit / 1 apparaat voor downloaden | €7,99 per maand
  • Standaard abonnement | HD-kwaliteit / 2 apparaten voor downloaden  | €10,99 per maand
  • Premium abonnement | 4K-kwaliteit / 4 apparaten voor downloaden | €13,99 per maand

Netflix is dus zo duur als je het zelf maakt.

Dit is Amazon Prime Video

Amazon Prime Video, zoals gezegd, al even te gebruiken in ons land. Maar nu pluk je als consument wel echt de vruchten. Dat heeft niet te maken met het aanbod, maar met het feit dat de streamingdienst wordt ingezet als lokkertje. Mensen in Nederland moeten namelijk overgehaald worden om hun digitale aankopen bij Amazon te doen. En daar gebruiken ze dus Amazon Prime Video voor. Slim, dat dachten we wel! Want jij haalt daar als consument het meeste voordeel uit.

Het aanbod

Het aanbod van Amazon Prime Video is vergelijkbaar met dat van Netflix. Het beschikt over een lading films, een lading series en heeft daarnaast nog eigen originele content. Denk hierbij aan de drie ex-presentatoren van Top Gear. Hun nieuwe show The Grand Tour is te zien op de dienst van Amazon. Maar ook series als Star Trek: Picard, The Man in the High Castle en The Boys zijn te zien op de dienst.

Heb je liever films en series die door derde partijen zijn gemaakt, dan zit je met Amazon Prime Video ook helemaal goed. Zo zijn grote franchises als Harry Potter, The Lord of The Rings en The Hangover te zien op de dienst. Of wat dacht je van series als The Big Bang Theory, NCIS, CSI, Two and a Half Man en Doctor Who?

Amazon Prime Video heeft qua concurrentie, op dit moment, misschien wel de meeste weerstand te bieden tegen Netflix.

De prijs van Amazon Prime Video

Iets dat overigens ook terugkomt in de prijs van de dienst, want dat is een absoluut lachtertje. Amazon Prime Video is namelijk dertig dagen gratis te proberen. En daarna? Daarna betaal je slecht €2,99 per maand.

Voor die prijs krijg je overigens meer dan alleen toegang tot de streamingdienst. Je pakketjes worden ten alle tijden gratis bij je bezorgd, je krijgt toegang tot Twitch Prime en kan onbeperkt je foto’s opslaan in de cloud.

En ondanks het feit dat wij ook wel weten dat dit op dit moment een lokkertje is, betaal je voorlopig dus echt geen drol voor een abonnement. Best indrukwekkend.

Netflix vs Amazon Prime Video: welke moet je hebben?

De vraag die jij je op dit moment misschien nog stelt is: welke dienst moet ik nu hebben? En heel eerlijk gezegd, is dat uiteraard een keuze die je zelf moet maken. Wij kunnen slechts advies geven. Al is het advies in deze niet zo nodig.

Netflix en Amazon Prime Video liggen dicht bij elkaar qua aanbod. Ja, Netflix heeft misschien een iets groter aanbod en kent misschien populairdere originals. Maar Amazon Prime Video heeft ook echt voldoende te bieden voor iedereen. En voor een meedogenloos lage prijs van €2,99, zouden wij je adviseren om daar echt gebruik van te maken.

Hoelang deze prijs blijft staan is op dit moment niet duidelijk, maar voor deze prijs kan je het voorlopig niet laten liggen. Kan in feiten wel trouwens, maar dat zou zonde zijn!

Eerder vergeleken we Disney+ en Netflix al met elkaar. Wie de winnaar uit die strijd was, is hier te lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen