Disney+ versus Netflix: welke streamingdienst moet je hebben?

Films & Series Mark Hofman 11 apr 2020
Leestijd: 5 minuten

De streamingdiensten zijn het afgelopen jaar als paddenstoelen uit de grond geschoten. Waar Netflix, zeker in Nederland, de laatste jaren vrij spel heeft gehad is het nu opeens raak qua concurrentie. En dat had onder andere te maken met de komst van Disney+. Maar welke van de twee moet je eigenlijk hebben?

Bij WANT begrijpen we ook dat het inmiddels een aardig financiële taak is om alle streamingdiensten gewoon te nemen. Daarom snappen we maar al te goed dat jij een keuze wil maken. Maar dan maak je uiteraard het liefste wel de juiste keuze. En om je daarmee te helpen zetten we simpelweg op een rij wat de streamingdiensten te bieden hebben, waar je het op kan gebruiken en hoeveel ze kosten.

We geven wel degelijk een advies wat wij je zouden aanraden, maar de keuze is vervolgens aan jou. Geen druk dus, gewoon een middel om je te helpen bij je beslissing.

Netflix in een notendop

Netflix is de meest populaire streamingdienst in ons land. Dat is niet heel gek overigens. Netflix is namelijk al sinds 2013 te gebruiken, waar Disney+ pas vorig jaar verschenen is. Het heeft dus wat dat betreft al heel veel langer de tijd gehad om populariteit te winnen en dat is dan ook de reden dat het je ook iets meer te bieden heeft.

Het aanbod

Het aanbod van Netflix is in de loop der jaren verschrikkelijk groot geworden. Dat heeft overigens niet alleen te maken met het feit dat de dienst al sinds 2013 in Nederland is. Ook daarvoor werd er, door de Amerikaanse variant, al gebouwd aan een aanbod. Netflix is gegroeid, heeft steeds meer gebruikers weten te strikken en is inmiddels echt een begrip. Dat zorgt niet alleen voor naamsbekendheid, maar ook voor flink wat centen.

Met die centen kan de streamingdienst heel veel doen, zoals het kopen van grote titels. De komst van Friends op Netflix was een dusdanig succes, dat de streamingdienst de rechten voor een jaar wilde verlengen. Daar tikte Netflix vervolgens honderd miljoen dollar voor. Iets dat het bedrijf gewoon kan doen.

Daar komt dan ook tegenover dat dit geld gebruikt wordt om originele content te produceren. Denk hierbij aan succesverhalen als La Casa de Papel of Orange is the New Black. Het is mogelijk om dit soort grote projecten te draaien, met het geld dat Netflix aan zijn abonnees verdiend.

Maar door het geld en het kopen van rechten, en het niet daadwerkelijk beheren van rechten, veranderd het aanbod van Netflix regelmatig. Niet alleen komen er nieuwe films en series op de dienst, maar verdwijnen ze ook regelmatig. En dan hebben we het uiteraard over titels die van derde partijen zijn. Als de rechten verlopen, en deze niet verlengd kunnen worden, is het dus einde verhaal.

De prijs van Netflix

Maar hoeveel betaalt deze abonnee nu precies voor zijn abonnement op Netflix? Nou, dat verschilt per abonnee. Het is namelijk maar net wat je wilt hebben en hoeveel je voor alles over hebt.

Als je genoegen neemt met SD-kwaliteit en slechts op 1 apparaat offline wilt downloaden, dan kost de dienst je €7,99. Kijk je liever in HD-kwaliteit en download je op twee apparaten tegelijkertijd, dan kost het abonnement je €10,99. Wil je alles uit dienst halen, dan is het mogelijk om aan de slag te gaan met 4K-kwaliteit en download je op vier apparaten tegelijkertijd. Het abonnement kost je dan €13,99.

Maak kennis met Disney+

In 2019 was het dan eindelijk zover: de nieuwe dienst van Disney kwam naar ons land. Sterker nog: als eerste land ter wereld kregen we de kans om dit nieuwe platform te testen. Wat betekent dat we er al sinds de zomer van vorig jaar mee aan de haal gaan en dus redelijk wat ervaring hebben met de dienst.

Het aanbod

Iets dat ons laat zien dat het aanbod van Disney+ misschien wel een stuk diverser is dan je zou denken. Disney is namelijk meer dan Mickey Mouse, Assepoester en Buzz Lightyear. Het huis van de muis is namelijk eigenaar van nog heel veel meer merken. Denk hierbij aan Marvel, Star Wars en National Geographic. En dat maakt het aanbod eigenlijk direct een stuk interessanter.

Series van Star Wars, alle Marvel films en indrukwekkende documentaires van National Geographic: ze zijn allemaal te vinden op Disney+. Daarbij kunnen daar ook ontzettend toffe originele films en series mee gemaakt worden. Series zoals The Mandalorian. De serie over deze Bounty Hunter was direct een succes en wist vooral de Star Wars fans te enthousiasmeren. En gezien het feit dat de rechten daadwerkelijk van Disney zijn, en niet gekocht zijn door Disney, blijft de content er ook opstaan. Dit in tegenstelling tot titels op Netflix.

Alleen moet er wel bij gezegd worden dat Disney+ nog dusdanig nieuw is, dat het aanbod amper groeit. De original content, die het platform zeker populairder zal maken, laat nog op zich wachten tot het einde van dit jaar. En dat merken we nu vooral. Na de komst van The Mandalorian, blijft het heel erg stil op het platform. En de eerste nieuwe titels, zullen pas laat dit jaar/begin volgend jaar verschijnen.

De prijs van Disney+

Waar Netflix drie verschillende prijsklasses kent, tik je bij Disney+ slechts één prijs af. Maar dan krijg je ook alles. Je kan je content offline downloaden, bent in de mogelijkheid om op meerdere apparaten te kijken en kijkt in een zo hoog mogelijke resolutie.

De prijs? Die is slechts €6,99 per maand of €69,99 per jaar. Wat jij graag zou willen!

Disney+ versus Netflix: welke moet je hebben?

De vraag is nu alleen, welke dienst moet je hebben? Ons advies voor dit moment is om te gaan voor Netflix. Het aanbod heeft je vele malen meer te bieden en de originele content is vele malen beter en meer. Je haalt op dit moment gewoon meer uit Netflix. Maar als je fan bent van Marvel, Star Wars of Pixar, dan veranderd dit wel in de loop der tijd. Als de planning loopt zoals hij bedoeld is om te lopen, dan zal het balletje vanaf eind dit jaar gaan rollen. En als dat balletje eenmaal rolt, wordt het pas echt spannend.

Maar daarmee moet je voor jezelf dus wel duidelijk een keuze maken van wat je precies wil hebben. Ben je geïnteresseerd in de specifieke content van Disney+, dan lijkt dit een hele goeie deal te zijn. Kijk je liever meer all-round content, dan is Netflix de streamingdienst voor jou.

De keuze is aan jou.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen