rmens
rmens Apple 27 okt 2016
Leestijd: 4 minuten

MacBook Pro met Touch Bar onthuld

Het is eindelijk zover! Apple heeft een gloednieuwe MacBook Pro met Intel Skylake-chip, USB-C, Touch Bar en Touch ID-onthuld. De nieuwe MacBook Pro is dunner, lichter en komt nog steeds met een schermformaat van 13- of 15-inch.

Nieuwe Macbook Pro is aanzienlijk compacter. Het 13-inch model is 17% dunner, heeft 23% minder volume en is 230 gram lichter dan zijn voorganger. Voor het eerst komt de MacBook Pro ook in spacegrijs.

Touch Bar

Met de Touch Bar vervangt Apple de functietoetsen door een langwerpig multitouch-scherm dat aanraakgevoelig is. De Touch Bar kan zowel tekst als knoppen weergeven en werkt met een aantal Apple-apps zoals Safari, Foto’s, iMessage en Pages. Standaard toont het de systeemopties zoals die ook op de oude functietoetsen zitten.

De Touch Bar werkt ook samen met professionele applicaties zoals Photoshop, Final Cut Pro X en Deejay Pro. Microsoft werkt aan Touch Bar-ondersteuning voor Word, Excel, PowerPoint, Outlook en Skype for Business. Ook indie-apps als Pixelmator en Sketch doen mee.

Touch Bar.
In iMessage toont de Touch Bar Emoji.
Touch bar met Mail-app.
Touch Bar met Final Cut Pro X.
Touch Bar met Photoshop. Ondersteuning komt voor het eind van dit jaar.
Touch Bar met Deejay Pro. Ondersteuning komt voor het eind van dit jaar.

De Touch Bar is volledig aanpasbaar. Je kunt er zelf functies op slepen zoals een snelkoppeling naar een map die je vaak gebruikt of een knop om niet storen in te schakelen. Wie de F-toetsen mist, kan gerust zijn: na een druk op de FN-toets, toont de Touch Bar de oude F-toesten weer.

Aanpasbare knoppen.

Nieuw trackpad en toetsenbord

De MacBook Pro heeft aanzienlijk grotere Force Touch-trackpads. 46 procent groter op de 13-inch MacBook Pro en twee keer zo groot op de 15-inch MacBook Pro. Het toetsenbord is gemaakt met een tweede generatie vlindermechanisme. De eerste generatie kennen we van de 12-inch Retina MacBook.

Klik/tap voor groter.

Touch ID voor Apple Pay en inloggen

Naast de OLED-strip zit een Touch ID-vingerafdrukscanner die tevens aan- en uitknop is. Touch ID wordt gebruikt voor Apple Pay-betalingen op het internet, maar veel belangrijker is dat inloggen op macOS ook met Touch ID kan. Zo vervangt je vingerafdruk het wachtwoord. Er is ondersteuning voor meerdere gebruikers die met hun vingerafdruk kunnen inloggen.

Touch ID zit aan de rechterkant van de Touch Bar.

Scherm met P3-kleurprofiel

Het Retina-display op de nieuwe MacBook Pro is even dun als dat van de 12-inch MacBook: slechts 0,88 mm. Met 500 nits is 67 procent helderder dan de vorige generatie en daarnaast geeft het 67 procent meer contrast. Net als de Retina iMac, iPad Pro en iPhone 7 ondersteunt het de bredere P3-kleurweergave.

Het scherm ondersteunt het P3-kleurenprofiel.

USB-C en Thunderbolt 3

Op de nieuwe MacBook Pro is geen gewone USB-poort meer te vinden. Apple zet volledig in op USB-C en voorziet de nieuwe MacBook Pro van vier USB-C-aanslutingen met Thunderbolt 3. Het voordeel is dat dit deze poort gebruikt kan worden om allerlei apparaten aan te sluiten. Ook kan iedere poort gebruikt worden om de MacBook Pro op te laden.

Een poort, alles mogelijk. Met het juiste verloopje…

Intel Skylake en AMD Graphics

De MacBook Pro komt met Skylake-processors. Het 13-inch model wordt geleverd met een dual-core i5- of i7-processor met eDRAM. Het 15-inch model komt met een quad-core Core i7 Intel-processor en heeft een AMD Radeon Pro discrete-level GPU met maximaal 4GB VRAM. De 13-inch MacBook Pro beschikt over een Intel Iris GPU en is twee keer sneller dan voorheen. Het 13-inch model komt standaard met 8GB RAM en het 15-inch model met 16GB.

 

Nieuw Thunderbolt-scherm van LG

Apple heeft met LG aan een nieuwe 5K-scherm gewerkt dat via Thunderbolt 3 over USB-C aangesloten kan worden. Het laadt de MacBook Pro op en bevat een USB 3.0-hub. Op een MacBook Pro kunnen twee 5K-schermen aangesloten worden.

Je kunt twee 5K-schermen aansluiten.

Prijs en verkrijgbaarheid

Alle nieuwe MacBooks zijn vanaf nu vooruit te bestellen in de Online Apple Store.

  • De 13-inch MacBook Pro met de Touch Bar en Touch ID is verkrijgbaar vanaf € 1999, heeft een 2,9-GHz dual-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,3 GHz, 8 GB geheugen en 256 GB flashopslag, en is over twee tot drie weken leverbaar.
  • De 15-inch MacBook Pro met de revolutionaire Touch Bar en Touch ID is verkrijgbaar vanaf € 2699, heeft een 2,6 GHz quad-core Intel Core i7-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,5 GHz, 16 GB geheugen en 256 GB flashopslag, en is over twee tot drie weken leverbaar.
  • Verrassing: Er is ook een 13-inch MacBook zonder Touch Bar en Touch ID. Deze verkrijgbaar vanaf € 1699, heeft een 2,0-GHz dual-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,1 GHz, 8 GB geheugen en 256 GB flashopslag, en is vanaf vandaag verkrijgbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!