Apple lijkt eindelijk met iets opvouwbaars te komen, maar het is geen iPhone

Tablets, Laptops & Computers Jeroen Kraak 11 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Het ligt, gezien de concurrentie, heel erg voor de hand dat Apple op den duur met een opvouwbare telefoon komt. Toch lijkt dat, als we de meest recente geruchten mogen geloven, niet de eerste foldable van het bedrijf te worden.

Vrijwel iedere concurrent van Apple, in ieder geval op het gebied van smartphones, lijkt bezig te zijn met een opvouwbaar apparaat. Zo zagen we eerder Google, Samsung en OnePlus heerlijke toestellen op de markt brengen. 

In het Apple-kamp blijft het nog steeds muisstil over een opvouwbare iPhone. Toch lijkt het bedrijf wel bezig met de techniek, al lijken we aan een andere apparaat te moeten denken.

Uit het Apple-kamp blijft het overigens muisstil en lijkt het vooruitzicht op een opvouwbare iPhone ver weg te zijn. Waar de technologie achter de scherm al omarmt lijkt te worden, zitten we vol verwachting gewoon naar het verkeerde apparaat te kijken.

Een opvouwbaar apparaat van Apple

En die MacBook dan? Ja, die is net als iedere andere laptop al opvouwbaar. Maar ik heb het dan ook niet over het hele apparaat, maar alleen het beeldscherm. Volgens het doorgaans goed ingelichte Koreaanse medium The Elec maakt Samsung zich klaar om opvouwbare schermen voor Apple te produceren.

Hoewel de twee bedrijven concurrenten zijn op verschillende gebieden, werken ze ook vaak samen, al gaat het hierbij vooral om de ontwikkeling van schermen.

Zinloze Samsung-app maakt van iPhone opvouwbare smartphone
De Samsung Galaxy Z Fold 5. (Afbeelding: Samsung)

De vouwbare OLED-schermen zijn volgens The Elec 20.25-inch groot. Hoewel smartphones steeds groter worden, zou deze afmeting wel heel extreem zijn. De grootste smartphone van het merk (de iPhone 15 Pro Max) heeft een afmeting van 6.7-inch. Het ligt dus voor de hand dat het om een MacBook gaat met een opvouwbaar scherm.

In 2022 vertelde de doorgaans goed geïnformeerde Ross Young dat het zou kunnen gaan om een zogenaamde hybride. Een apparaat dat je los zou kunnen gebruiken als MacBook, waarbij je het touchscreen zou kunnen gebruiken als toetsenbord, maar waarbij het ook mogelijk is om ‘m te laten dienen als extra scherm, als die niet is opgevouwen. Je sluit dan gewoon een extern toetsenbord aan. Het Apple-apparaat zou minimaal 4K moeten ondersteunen.

Geen iPhone

De vraag die wij ons stellen is: als het alleen een beeldscherm is, hebben we het dan niet over een opvouwbare iPad? De naam staat nog niet vast, maar het nieuws wordt wel al bevestigt door een andere betrouwbare bron: Bloomberg-journalist Mark Gurman.

Volgens hem kunnen we het eerste opvouwbare apparaat van Apple ergens in 2026 verwachten. Je zal dus nog even moeten wachten op het apparaat.

Je kunt vraagtekens hebben bij het feit dat Apple voor de iPad of de MacBook kiest en bijvoorbeeld niet de iPhone opvouwbaar maakt. Maar wie goed naar de markt kijkt zal zien dat het op dat gebied nog echt heel lastig is om de markt voor je te winnen.

De tijd zal leren welke weg Apple zal volgen, maar hou er maar rekening mee dat als het bedrijf overstag gaat, de markt opeens in een stroomversnelling raakt.

‘Apple komt volgend jaar met nieuwe iPad Pro, MacBook Air en meer’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen