Apple Pencil 2 (2018) vs. Apple Pencil 1: de belangrijkste verschillen

Apple rmens 22 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Apple onthulde samen met de iPad Pro 2018 ook een nieuwe Apple Pencil. De Apple Pencil 2 wijkt op een aantal punten van zijn voorganger af en dat zijn allemaal verbeteringen. Wij zetten de belangrijkste verbeteringen en verschillen op een rij.

Nieuw: betere grip door afgerond ontwerp

De Apple Pencil 2 heeft een nieuw ontwerp. Het is niet alleen een dunner en korter digitaal potlood, maar heeft ook een platte kant. Daardoor is de ligging in je hand veel beter en rolt het accessoire niet constant van tafel. Voelde de oude Apple Pencil nog een beetje als een dikke stift, de nieuwe generatie is echt een potlood.

Apple Pencil 1 vs. Apple Pencil 2 16x9
Klik/tap voor groter.

Nieuw: makkelijker opbergen en opladen

De Apple Pencil 2 is ook makkelijker op te bergen en op te laden. Je klikt ‘m gewoon op de bovenkant van de nieuwe iPad Pro. Daar wordt het nieuwe digitale potlood met inductie opgeladen. De oude oplossing was alles behalve praktisch. Je moest de Pencil met de Lightning-poort in de iPad steken. Dat zag er niet alleen op zijn minst bijzonder uit, maar vormde ook een risico op het beschadigen van het digitale potlood.

Ook het opbergen van de Apple Pencil is een zorg minder. De magneten aan de bovenkant van de iPad Pro 2018 zijn sterk genoeg om het potlood vast te houden, zelfs als je de tablet in je tas doet.

iPad Pro 2018 Apple Pencil
Klik/tap voor groter. (Bron: OMT)

Nieuw: dubbel tikken

Op het gebied van snelheid en nauwkeurigheid is de Apple Pencil niet verbeterd. Wat echter wel een verbetering is die je bij het gebruik van (teken) apps gaat merken, is dat je dubbel op het virtuele potlood kunt tikken. Dit gebaar is handig in bijvoorbeeld teken-apps. Door dubbel te tikken kun je tussen een penseel en gum wisselen. Je kunt op het complete onderste deel van het virtuele potlood tikken. Niet alleen op het afgeronde deel.

Het houdt echter niet op bij teken-apps, want ook bij het bewerken van audio of foto’s blijkt de Pencil goed van pas te komen. Er zijn al diverse apps die deze nieuwe mogelijkheid goed inzetten. (Zie → iPad Pro 2018: Apple Pencil 2 niet alleen nuttig voor tekenen)

Handig: punt uitwisselbaar

De punt van een Apple Pencil kan bij veelvuldig gebruik slijten en is dan ook afneembaar. De punt van de nieuwe Pencil is uitwisselbaar met die van het oude exemplaar. Als je nog een extra punt hebt liggen, kun je die met de Apple Pencil 2 gewoon blijven gebruiken. Een nadeel: Apple levert geen extra punt meer bij de nieuwe Pencil. Is de punt aan vervanging toe? Dan kun je voor 25 euro vier stuks kopen.

Klik/tap voor groter.

Apple Pencil 2 werkt alleen met iPad Pro 2018

Als je na het lezen van dit artikel enthousiast bent geworden over Apple’s nieuwe digitale potlood, moet je goed onthouden dat je ook een nieuwe iPad Pro nodig hebt. De Apple Pencil 2 werkt alleen met de iPad Pro 2018. Je kunt het accessoire niet met een oudere iPad of iPad Pro gebruiken. Andersom werkt de oude Apple Pencil ook niet met de iPad Pro 2018.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen