Apple Store Amsterdam: Minister zegt nee, gemeente zegt ja

Apple Jan David Hanrath 11 mei 2011
Leestijd: 2 minuten

Goed nieuws voor Applefans is in dit geval slecht nieuws voor fans van historische architectuur. Het stadsdeel Centrum van de gemeente Amsterdam heeft besloten de negatieve adviezen van de gemeentelijke welstands- en monumentencommissie én van Minister Bijsterveldt (OCW) over de aanpassingen voor de Apple Store in het monumentale Hirschgebouw in de wind te slaan.

One More Thing kwam dit te weten na bestudering van de rapporten en tekeningen die als onderdeel van de bouwvergunningsprocedure tot en met 9 juni 2011 ter inzage liggen bij de Gemeente Amsterdam.

Eerder onderzoek door ons bracht aan het licht dat de secretaris van de welstand not amused was met de gang van zaken. Uit het feit dat de gemeente nu zonder zijn stempel van goedkeuring een vergunning wil verstrekken blijkt dat hij het bij het rechte eind had. Voor de gemeente weegt het economisch belang van een Apple Store in de stad en de leefbaarheid op het Leidseplein zwaarder dan de aantasting van het gebouw met een voor een Apple Store zo kenmerkende vide met glazen trap direct achter de gevel.

De glazen trap is groter dan we dachten

De winkel wordt groter dan wij op basis van de rapportage van de monumentencommissie konden vermoeden en ook de oppervlakte voor kantoren en seminarruimtes op de eerste verdieping is een stuk groter, al zou een deel hiervan ook voor andere huurders kunnen zijn. Opvallend is dat op alle tekeningen en in de stukken nergens de naam ‘Apple’ of ‘Apple Store’ voorkomt en dat de winkelinrichting is weggelaten. De plek voor een ‘bedrijfslogo’ achter het ronde raam neemt echter alle mogelijk resterende twijfels weg: hier past alleen een logo met een hapje eruit.

Wanneer er geen bezwaar wordt gemaakt en de bouwvergunning op 10 juni wordt verstrekt kan het echte bouwwerk eindelijk beginnen, zodat de nieuw geworven personeelsleden snel aan de slag kunnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen