Volgende stap Apple Watch: beroerte voorkomen en herkennen

Apple rmens 18 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

De Apple Watch is al snel een geavanceerde wearable geworden. De Watch detecteert niet alleen vallen, maar door de ECG-functie ook een onregelmatig hartritme en waarschuwt hiervoor. Nu gaat Apple verder. Het lanceert samen met medische gigant Johnson & Johnson een studie naar het voorkomen van beroertes met de Apple Watch.

In 2017 lanceerde Apple samen met de prestigieuze Stanford University ook al een studie. Daarin werd onderzocht mogelijk was om hartritmestoornissen te ontdekken bij mensen die nog nooit een cardioloog bezocht hebben. Een jaar later werd een vergelijkbare functie in watchOS geïntegreerd.

Beroerte voorkomen met Apple Watch

De studie van Johnson & Johnson richt zich meer op het verbeteren en beter inzetten van de ECG-sensor in de Apple Watch. Het is al mogelijk om een onregelmatig hartritme (atriumfibrilleren) te detecteren. Het onderzoek moet uitwijzen of het mogelijk is om meer informatie uit die detectie te halen. Bijvoorbeeld wanneer iemand een verhoogd risico heeft op een beroerte.

De medische gigant deed al eerder onderzoek naar hartritmestoornissen en wil het nu samen met Apple op schaal doen. Apple’s eerdere onderzoek met Stanford ging de boeken in als het grootste hartritmestudie ooit gedaan. Er deden maar liefst 419.093 Apple Watch-gebruikers mee.

gezondheid app ecg 16x9
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

Onderzoek niet toegankelijk voor Nederlanders

Dit soort onderzoeken zijn doorgaans niet toegankelijk voor Nederlanders. De ECG-functie van de Apple Watch is in Europa namelijk nog niet geactiveerd. Dat komt omdat de wearable nog geen medische keuring heeft ondergaan. Het lijkt er ook niet op dat Apple al een aanvraag voor keuring het Europees Geneesmiddelenbureau ingediend heeft. Bovendien is het EMA heel erg druk met verhuizen van Londen naar Amsterdam wegens de Brexit. (Zie ook → FAQ: Alles over de ECG-functie van de Apple Watch Series 4)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen