Waarom automobilisten gewoon blij kunnen zijn met die elektrische fiets

Elektrische fietsen Sam Dille 3 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Door de toenemende populariteit van elektrische fietsen rijden er elke dag meer en meer op onze wegen. Vaak tot de irritatie van menig automobilist. Maar dat is helemaal nergens voor nodig.

Eigenlijk zouden automobilisten blij moeten zijn dat er meer mensen op elektrische fietsen rijden. Sterker nog, het is beter als ze meer mensen zouden aanmoedigen om met een fiets te rijden. Meer tweewielers op de weg zorgt namelijk voor een aantal heerlijke voordelen.

Om deze redenen zijn elektrische fietsen alles behalve irritant

Ben je een fanatiek autorijder en heb je een hekel aan de fiets? Moedig je vrienden of familie dan aan om de e-bike te pakken. Op die manier kun je van onderstaande voordelen genieten zonder zelf te rijden op een tweewieler.

#1 Minder verkeersproblemen

Het is geen hogere wiskunde om te beseffen dat elke bestuurder die op een elektrische fiets naar het werk gaat, er eentje minder op de autoweg is. Dat geldt ook al als iemand maar één keer per week op een e-bike rijdt.

Maar wat je misschien niet meteen te binnen schiet, is de grote impact die fietsen op het verkeer hebben. Uit een studie in België is gebleken dat verkeersopstoppingen met 40 procent afnemen, als slechts 10 procent van de automobilisten overstapt op een elektrische fiets.

file
Dat ongemakkelijke moment dat je gewoon naar huis wil (Afbeelding: Unsplash)

#2 Meer parkeerplekken

De reden voor een gebrek aan parkeerplaatsen is dat iedereen in een auto rijdt. Als meer mensen zouden fietsen, zou dat zorgen voor meer lege parkeerplaatsen. Zo hoef je geen tientallen rondjes meer door het parkeerblok te rijden.

#3 Betere wegen

Niemand rijdt graag op versleten, pokdalige wegen. Ook daar is de elektrische fiets een uitkomst voor. Fietsen slijten niet op het wegdek en laten geen wieldoppen achter in het midden van kruispunten. Het zijn lichtgewicht voertuigen die zich vaak niet eens mengen met auto’s op de weg.

Elektrische fiets Gazelle
Gezond bezig (Afbeelding: Mantel)

#4 Dankzij elektrische fietsen worden we rijker

Als meer mensen een ritje maken op de elektrische fiets, kan dat ons op lange termijn flink wat geld besparen.

Denk bijvoorbeeld aan het verstopte verkeer. Veel e-bikes op de weg zullen je brandstofkosten besparen. Verzekeringsmaatschappijen hoeven ook minder in rekening te brengen, waardoor de premies zullen dalen.

En verminderde slijtage van de weg? Het zorgt ervoor dat het belastinggeld aan iets anders kan worden besteed dan aan wegreparaties.

De elektrische fiets zit dus boordevol lekkere voordelen, waar je als automobilist flink van kan profiteren. Denk daar maar eens over na als je een volgende keer geïrriteerd raakt van een fietser.

De perfecte elektrische fiets bestaat niet, maar zo koop je hem alsnog

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen