Autonoom en elektrisch rijden: deze 5 landen staan er goed voor

Elektrische auto's Sam Dille 19 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

De acceptatie van elektrisch rijden groeit over de hele wereld. De vooroordelen van rijders nemen af, de wetgeving wordt aangescherpt en er zijn steeds meer openbare laders beschikbaar. Toch is het verschil tussen landen nog steeds erg hoog.

Confused.com bekeek daarom in welk land je de meeste voordelen hebt als autonoom en elektrisch rijder. De website onderzocht en evalueerde uitgebreid de wereldmarkt. Met de resultaten maakte ze een top dertig van de beste landen voor elektrische rijders.

Deze landen hebben de meeste voordelen voor autonoom en elektrisch rijden

Om te kijken welk land er het best voorstaat, heeft Confused.com gekeken naar verschillende factoren. De studie bevat vier categorieën: wetgeving, technologie, consumentenacceptatie en infrastructuur. Elk land werd op deze categorieën beoordeeld met een score. Met al deze beoordelingen kregen de landen een eindscore op een schaal van 1 tot 10. Dit zijn de absolute toppers.

5. Duitsland

De top vijf opent met Duitsland. Het land staat op de vijfde plaats met een score van 6,74. Het land heeft uitstekende wetgeving ter ondersteuning van elektrisch rijden, maar laat flink wat punten liggen bij de investeringen. Er is bijvoorbeeld maar één bedrijf dat zijn hoofdkantoor heeft gevestigd in Duitsland.

Volkswagen
Volkswagen heeft als enige haar hoofdkantoor in Duitsland gevestigd. (Afbeelding: Volkswagen)

4. Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk claimt de vierde plaats in deze lijst met een score van 6,92. Dit komt vooral door de investeringen van bedrijven en de wetgeving. Die laatste is echter een controversiële kwestie. De VK staat namelijk technisch gezien autonoom en elektrisch rijden toe, maar in de praktijk verhinderen andere regels dat deze daadwerkelijk kunnen worden gebruikt.

Terwijl Britse bedrijven massaal investeren in elektrisch rijden, zijn inwoners niet heel erg geïnteresseerd. De consumentenbelangen daalden in 2021 met 11 procent ten opzichte van een jaar eerder.

3. Frankrijk

Frankrijk blinkt in geen enkele categorie uit, maar wist op elk gebied het brons te scoren. Per een miljoen mensen heeft Frankrijk bijna het dubbele aantal opladers voor elektrische auto’s beschikbaar, in vergelijking met de nummer één van deze lijst. Verder scoort het land behoorlijke punten op het gebied van wegkwaliteit en klantacceptatie. Frankrijk staat op de derde plek met een score van 7,37.

Opladen elektrisch rijden
In Frankrijk heb je veel mogelijkheden om op te laden. (Afbeelding: Unsplash)

2. Japan: autonoom elektrisch rijden volledig toegestaan

Japan staat op de tweede plaats met een score van 7,59. Het land heeft niet de toppositie weten te behalen, maar scoort over de gehele linie erg hoog. Een factor die Japan katapulteerde naar de tweede plaats is haar wetgeving.

Japan is een van de weinige landen die autonoom, elektrisch rijden legaal toestaat op wegen die een testcapaciteit te boven gaan. Daardoor kreeg het land in deze categorie de maximale score.

1. Verenigde Staten

Volgens het scoresysteem van Confused.com is de Verenigde Staten de grote winnaar. Het land verslaat Japan met een score van 8,62. Er zijn een paar belangrijke factoren die de Verenigde Staten het beste land maakt voor elektrisch rijden.

Ford
Ford heeft haar hoofdkantoor in de Verenigde Staten gevestigd. (Afbeelding: Ford)

Allereerst hebben 50 EV-bedrijven hun hoofdkantoor op Amerikaanse bodem staan. Elk bedrijf bezit meer dan 50 miljoen dollar aan investeringen. Dit geld wordt goed benut, want het land heeft al meer dan 127.000 EV-patenten. Vijf keer meer zelfs dan het land met de op één na meeste, Zuid-Korea (25.861). Opvallend is dat de Verenigde Staten niet het land is met de beste wetgeving en infrastructuur. Toch zorgt het indrukwekkende aantal investeringen voor een eerste plaats.

Hoe is elektrisch rijden geregeld in Nederland?

Nederland staat op een twaalfde plek in deze lijst met een teleurstellende 4,78. Hoewel we een van de landen zijn met de meeste toegang tot laadkabels, lopen we ver achter op investeringen en hoofdkantoren. Ook de wetgeving voor autonoom en elektrisch rijden is een punt van verbetering.

Bekijk de hele lijst hieronder.

Elektrisch rijden landen
De hele top 30. (Afbeelding: Confused.com)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen