Hoe Nederland in Beweging ervoor zorgt dat jij je geheugen niet verliest

Wetenschap Sam Dille 19 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Nederland in Beweging is uitgegroeid tot een iconisch programma in ons land. De ochtendgymnastiek is niet alleen gezond voor onze spieren. Het omroep MAX-programma biedt ook een ander voordeel. Als je regelmatig meedoet kun je namelijk ook je geheugen verbeteren.

Nederland in Beweging zit vol met aerobics oefeningen. Deze vorm van bewegen zorgt ervoor dat de achteruitgang van een belangrijk netwerk in je lichaam wordt vertraagd. Hierdoor onthoud je dingen makkelijk en verklein je de kans op dementie.

Zo helpt Nederland in Beweging tegen geheugenverlies

Het effect heeft alles te maken met de hippocampus. Dit is een onderdeel van de hersenen en speelt een sleutelrol bij het organiseren van herinneringen. Het is een soort van geheugen bibliotheek. Om de herinneringen goed te ordenen heeft de hippocampus voldoende grijze stof nodig. Deze stof verwerkt namelijk informatie. Bij ouderdom neemt de grijze stof in de hersenen af. De hippocampus is daarom heel gevoelig voor achteruitgang bij ouderdom.

Hersenen hippocampus
De hippocampus bevindt zich aan de binnenzijde van je hersenen. (Afbeelding: Unsplash)

Doe je mee met een aflevering van Nederland in Beweging dan gaat je hartslag flink omhoog. Hierdoor heeft het lichaam meer zuurstof nodig, waardoor het volume grijze stof in de hippocampus toeneemt. Dit leidt tot een beter geheugen.

Onderzoek uit het buitenland

Het onderzoek waarop deze conclusie is gebaseerd vindt zijn oorsprong aan de universiteit van Pittsburgh. De onderzoekers keken naar de resultaten van verschillende leeftijdsgroepen. De deelnemers van het onderzoek waren allemaal jonger dan 55 jaar en hadden geen dementie. Ze vonden 36 studies met gegevens van in totaal 2.750 deelnemers.

De analyses toonden aan dat het geheugen van volwassenen van 55 jaar en jonger beter presteerde dankzij aerobics oefeningen. De effecten waren het best bij mensen met een normale cognitie, zonder beperkingen. Verder lijkt het effect van Nederland in Beweging groter bij mannen dan bij vrouwen.

Hoeveel afleveringen van Nederland in Beweging is voldoende?

De onderzoekers denken dat je voor effectiviteit minimaal 3.900 minuten actief moet zijn. Dit komt neer op drie afleveringen van Nederland in Beweging per week, gedurende 26 weken. Ben je geen fan van het programma, zorg er dan voor dat je per week minimaal 150 minuten aan aerobics besteedt. Veel succes!

Nederland in Beweging
Aan de slag! (Afbeelding: Omroep MAX)

Hoe één emotie het begin of het einde van gewoontes kan betekenen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen