Hoe ballonnen en robots de mysterieuze geheimen van Venus onthullen

Pop-Culture Sabine Schults 22 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat moeten ballonnen nu weer op Venus? De robotballonnen van de NASA gaan er in elk geval mogelijk op een dag naar toe. Hoe dat zit, legt WANT-redacteur Sabine je graag uit.

Venus is de laatste jaren een beetje verwaarloosd door onderzoekers, die liever nieuwe informatie over andere interessante locaties in het zonnestelsel ontdekten. Toch staat Venus weer helemaal op de kaart bij onderzoekers.

Venus-verkenning

Een nieuw missieconcept van de NASA moet het namelijk mogelijk maken om de planeet te verkennen als nooit tevoren. En dat allemaal zonder er ooit de grond te raken. De robotballonnen, oftewel aerobots, van de NASA zullen er namelijk hoog boven vliegen.

De robotballonnen kunnen gebruik maken van de krachtige winden op Venus om in de hogere niveaus van de atmosfeer van de planeet rond te vliegen. Onderzoekers kunnen door middel van de ballonnen wetenschappelijke metingen doen om meer van de planeet te weten te komen, waaronder over de Venus-bevingen.

Venus ballonrobot
Testvlucht in Nevada (Afbeelding: NASA)

Waarom is dit bijzonder?

Een verkleinde versie van zo’n robotballon heeft recent twee testvluchten met succes afgerond in Nevada. Dat is zeker een mijlpaal te noemen, want het is niet makkelijk om in de buurt van Venus te komen.

Vanwege de hoge druk, enorme hitte en corrosieve gassen kunnen ruimtevaartuigen binnen slechts enkele uren worden verwoest. De robotballonnen maken daarom ook slim gebruik van de atmosfeer van Venus, enkele tientallen kilometers boven te planeet.

Niet de eerste ballonrobot

Wanneer de robotballonnen daadwerkelijk naar de atmosfeer van Venus vertrekken is niet bekend. Het is trouwens niet voor het eerst dat er zo’n ballonverkenning is uitgevoerd. In 1985 gebeurde dit al met twee ballonnen, waarbij na ongeveer 46 uur de batterijen van de instrumenten al leeg waren.

De nieuwe aerobots moeten iets langer op verkenning. Het is de bedoeling dat ze minstens 100 dagen meegaan. Net als een Marsrover kan de aerobot naar interessante locaties en objecten gaan om de boel te onderzoeken. Dat levert ongetwijfeld machtig mooie nieuwe informatie op!

Is er leven op Venus? Er zijn sterke aanwijzingen voor maar geen bewijs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen